Véres utcai harcok folytak Hajdúszoboszlóért

Publikálás dátuma
2019.04.29. 16:00

A 44-esek hősies erőfeszítéssel védekeztek, de az újabb segítséggel megerősödött románok elől a délutáni órákban visszavonultak és Kabától keletre újból állást foglaltak
Miután csapataink a románokat Hajdúszoboszlóból kiverték, ezek új erősítésekkel meggyarapodva e hó 25-éről 26-ára virradó éjjel újból megkezdték a támadást Hajdúszoboszló ellen.
A város birtokáért véres utcai harcok folytak. Részünkről a bihari gárda és a 44-es vörös ezred védte Hajdúszoboszlót, a bihari gárda azonban tévesen értelmezett parancs folytán állásából visszavonult mire a románok benyomultak az üresen hagyott állásokba és a 44-eseket oldalba támadták. A heves és túlerőben levő támadás elől a 44-esek kénytelenek voltak visszavonulni.
A város mögött csapataink újból rendbe szedelőzködtek és rendszeres támadást intéztek a városban levő románok ellen. Órákig tarló véres utcai harc kezdődött, amelybe a román tüzérség is beavatkozott.
A 44-esek hősies erőfeszítéssel védekeztek, de az újabb segítséggel megerősödött románok elől a délutáni órákban visszavonultak és Kabától keletre újból állást foglaltak.
A román előcsapatok e hónap 28-án Békéscsabát érték el és Püspökladányt megközelítették.
Nyíregyházánál vitézül harcoló csapataink a románok visszaverése után az általános helyzetre való tekintettel visszavonattak. A csapi Tisza-hidak ellen délről intézett támadást visszavertük. A felvidéki arcvonalon Bánrévétől északra kisebb cseh erők csatározása. A többi arcvonalról nincs jelentenivaló.
Népszava 1919. április 29.