A Mészáros-vő cége egy év alatt meghatszorozta bevételét

Publikálás dátuma
2019.04.29. 18:19
Homlok Zsolt, a Swietelsky Vasúttechnikai Kft. ügyvezető igazgatójaként
Fotó: Büki László / MTI
Homlok Zsoltot két éve üldözi a szerencse, tavaly közel 4 milliárdos bevétellel zárt építőipari vállalkozása.
Nyilvánosan elérhetővé vált az Igazságügyi Minisztérium honlapján a Homlok Építő Zrt. tavalyi évre vonatkozó beszámolója, ebből derül ki, hogy a mindössze két és fél éve létezőző cégnek tavaly 3,9 milliárd forint bevétele volt, szemben a 2017-es 649,6 millió forinttal – írja a 24.hu.
A Homlok Építő Zrt.-ben tulajdonos: • Mészáros Lőrinc lánya, Homlok-Mészáros Ágnes, • az ő férje, a felcsúti milliárdos veje, Homlok Zsolt • és Homlok Tibor.
A dokumentáció szerint a 763,4 millió forintos adózott eredményből 250 millió forintot vesznek ki osztalékként. Homlok Zsoltot 2016 szeptemberében menesztették a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetői posztjáról. Korábban éppen a Homlok vezette cég kapott megbízást a felcsúti kisvasút építésére, a dél-balatoni vasút 100 milliárd forintos megaberuházásában pedig konzorciumi társa volt Mészáros cégének, az R-Kord Kft.-nek. Távozása után hozta létre a Homlok Építő Zrt.-t. Az üzletember 2017-ben vette feleségül Mészáros Lőrinc lányát, Ágnest. Az üzletember egy érdekeltsége, a Vasútvill Kft. 2018 nyarán apósával együtt nyert el 23 milliárd forintos vasútépítési megbízást. A Homlok Zrt. 2019 hetedik napján behúzott az egy állami megrendelést: 730 millió forintért fejleszeti a Szombathelyi Sportligetet a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft.-vel. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.29. 18:22

Keményen odacsapott a Nemzeti Választási Bizottság a Fidesznek: kétezer forintos bírságot szabott ki

Publikálás dátuma
2019.04.29. 17:44

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt bezzeg 1,2 milliót fizethet.
Kétmillió 205 ezer forint bírságot szabott ki a határidőig vissza nem vitt ajánlóívek miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület hétfői ülésén 13 ügyben hozott határozatot, a megbírságolt pártoknak ívenként ezer forint bírságot kell befizetnie a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számlájára, a legtöbbet, 1 millió 210 ezer forintot az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak. A jogszabály szerint az ajánlások gyűjtésére és a listák bejelentésére április 23-án 16 óráig volt lehetőség. A pártoknak a rendelkezésükre bocsátott összes ívet vissza kellett adniuk az NVI-nek, amelyik párt ezt elmulasztotta, megbírságolták. A bírságot az NVB szabta ki hivatalból, ennek összege minden be nem nyújtott ajánlóív után ezer forint. Nem szabható ki bírság olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adnak le. Az NVB hétfőn döntött a bírságokról. 
 • 1, 210 milliót kell fizetnie az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak;
 • A Haza Pártja 562 ezer;
 • a Mi Hazánk Mozgalom 92 ezer;
 • a Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt 69 ezer;
 • a Magyarországi Nemzetiségek Pártja 58 ezer;
 • a Magyar Munkáspárt 51 ezer;
 • a Jobbik Magyarországért Mozgalom 48 ezer;
 • a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 28-28 ezer;
 • a Momentum Mozgalom 26 ezer;
 • a Magyar Gazdaság Párt 3 ezer;
 • a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt 2 ezer forint
bírságot fizet a le nem adott ajánlóívek miatt.  Az öt évvel ezelőtti EP-választáson az NVB 92 millió forint bírságot szabott ki a vissza nem vitt ajánlóívek miatt, akkor ívenként több mint 50 ezer forint volt a bírság.
Szerző
Témák
EP-kampány

Életmentő csapadék érkezett

Publikálás dátuma
2019.04.29. 17:26
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
De még mindig rengeteg nedvesség hiányzik a talajból.
A növények számára életmentő csapadék érkezett a napokban, de továbbra is sokfelé száraz a talajok felső rétege, amin az egész hétre jellemző csapadékos időjárás javíthat - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn. A múlt heti eső ellenére a talajok felső 20 centiméteres rétege a Dunántúlon sokfelé továbbra is száraz, az ország keleti felén és a Dunántúl délkeleti részén ugyanakkor javult a helyzet. A felső 50 centiméter talajnedvessége is csak foltokban van a kritikus 40 százalék alatt, de még mindig nagy területre kiterjedően nem éri el az 50 százalékot. Az őszi kalászosok a szárbaszökkenés állapotában vannak, a tavasziaknál pedig a bokrosodás kezdődik, mindkettőnek szüksége van a csapadékra. Kiemelték azt is, a csapadékos idő nemcsak a haszonnövények fejlődésére, hanem a gyomok növekedésére, a kártevők elszaporodására és a különböző növénybetegségek elterjedésére is kedvezően hat. A vízhiány a felső 1 méteres rétegben továbbra is magas, általában 60 és 110 milliméter közötti, további eső kellene a talajok átnedvesítéséhez, a növények ideális fejlődéséhez. Kecskemét térségében továbbra is 170 milliméterrel kevesebb volt a csapadék az ideálisnál, annak körülbelül a fele hullott le. Nyíregyháza környékén valamivel jobb a helyzet, itt 110 milliméter körüli az elmaradás, az ideálisnak körülbelül a kétharmada esett a vetés óta. A hőmérséklettel nincs probléma, az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött van.
Szerző
Témák
csapadék aszály