Megállíthatatlanná teheti a klímaváltozást a talaj további pusztítása

Publikálás dátuma
2019.04.30. 10:20
Illusztráció
Fotó: Matthias Merz / dpa Picture-Alliance/AFP
A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozást, ha folytatódik a kihasználása, megállíthatatlanná válik a folyamat a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) jelentése szerint.
 A termőtalajban háromszor több szén van, mint a légkörben, az erdők kivágása és a helytelen gazdálkodás hatására azonban felszabadul ez a szén is, ami táplálja a klímaváltozást - írja a BBC. Problémát okoz többek között a talaj erodálódása, a gépekkel történő tömörítése, beépítése vagy túlöntözéssel való károsítása.
A talaj tönkretétele kétféle módon befolyásolja a klímát: veszélyezteti azon növények növekedését, amelyek felveszik a szenet a légkörből, és felszabadítja azt a talajban lévő szenet, amelyet korábban a földbe került növényi hulladékot hasznosító giliszták tároltak.
A figyelmeztetést az IPBES párizsi plenáris ülésének nyitónapján közölte. A jelentés hivatalosan egy hét múlva jelenik meg. Sir Bob Watson, az IPBES elnöke elmondta: világszerte mintegy 3,2 milliárd ember szenved az erodálódott talaj miatt.
„Ez a Föld népességének csaknem fele. Nem kérdés, hogy az egész világon tönkretesszük a talajt. Elveszítjük a benne lévő természetes szenet, ez aláássa a mezőgazdasági termelékenységet és hozzájárul a klímaváltozáshoz. Feltétlenül meg kellene őriznünk azt a talajt, amink van”

– mondta Watson, aki korábban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője volt.

„A kormányok sokkal inkább a klímaváltozásra fókuszáltak, mint a biodiverzitás elvesztésére vagy a termőterületek pusztulására. Mindhárom egyformán fontos az emberi jóllét szempontjából”

– hangsúlyozta az elnök.

 Jane Rickson, a brit Cranfield Egyetem talajszakértője hozzátette: 
„A Föld felszínét borító vékony talajréteg jelképezi a földi élet számára a túlélés és a kihalás közti különbséget. A bolygó felszínének csupán 3 százaléka alkalmas mezőgazdasági termelésre és minden évben 75 milliárd tonna termőföld vész el a földromlás miatt”.

 A termőtalaj ráadásul csak 300 évente „növekszik” egy centimétert. A globális talajpusztulás mértékéről nincsenek pontos információk, a fő problematikus helyszínek a jelentések szerint Dél-Amerikában vannak, ahol az erdőket kivágják, emellett Afrika Szaharától délre lévő területein, Indiában és Kínában is nagymértékű a pusztulás. Mindkét nagy ázsiai országban aggódnak a talajszakértők amiatt, hogy képesek lesznek-e a népességet saját táplálékkal ellátni.
A szakértők szerint a talaj védelmének legegyszerűbb módja a klímaváltozással szembeni küzdelem mellett az újraerdősítés.
Szerző

Megadóztatná a széndioxid-kibocsátást Németország

Publikálás dátuma
2019.04.29. 12:40
Illusztráció
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance / AFP
Megvizsgálja a széndioxid-kibocsátási adó bevezetésének lehetőségét a német kormány. Az intézkedéssel „olcsóbb” lenne a megújítható energiaforrásokkal termelt áram, és elősegítené a szén kivezetését a az energiamixből.
A német kormány a koalíció vezető politikusai között létrejött megállapodás alapján megvizsgálja egy szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetésének a lehetőségét a gazdaság széles területein – számolt be vasárnap a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 
A Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter által előterjesztett javaslattal már az elképzelést eredetileg ellenző Peter Altmaier gazdasági miniszter is megbarátkozott. 
„Úgy tűnik, valamilyen formában sor fog kerülni a szén-dioxid-kibocsátás beárazására”

– idézte a lap a gazdasági minisztérium egyik illetékesét.

Angela Merkel kancellár ebben a hónapban korábban már említést tett arról, hogy a kormány a szén-dioxid-kibocsátás költségesebbé tétele lehetőségeinek a vizsgálatát fontolgatja. Ezzel a megoldással tenné „olcsóbbá” a megújítható energiaforrásokkal termelt áramot a széntüzelésű erőművekkel termelt áramnál és így segítené elő a szén kivezetését a németországi energiamixből az elkövetkező három évtizedben.
A széndioxid-kibocsátási adó bevezetésének a gazdasági és környezetvédelmi minisztériumok által egyaránt támogatott javaslata szerint a lakossági és vállalati áramfogyasztók megnövekedett költségeit más területeken bevezetett adócsökkentéssel kompenzálnák. 
A javaslat olyan gazdasági ágazatokra is kiterjesztené a szén-dioxid-kibocsátás költségeinek megemelését, amelyek jelenleg nem tartoznak az emissziós jogosítványok uniós kereskedelmi rendszerébe, mint például a közlekedés vagy az építőipar. A javaslat a lap beszámolója szerint sokkal inkább a beárazható emissziós engedélyek, mint egy formális szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetése felé hajlik.
Szerző

Örökbe fogadott négy mókust egy macska (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.29. 11:10
Illusztráció
Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP
Kiscicái mellett négy szürkemókust is nevel egy macska a Krím-félszigeten.
Örökbe fogadott és a saját kölykeivel nevel négy elárvult szürkemókust egy macska a Krím-félszigeten – írta az Euronews
A Bakhcsiszeráj Miniatúra Park munkatársai beszámolója szerint a mókusok eleinte féltek és nehezen szokták meg a nevelőanyjukat, de már együtt esznek, játszanak és alszanak az új családjukkal.
Mivel Pusha, az anyamacska teje nem elég az összes „gyerekének” táplálására, a park dolgozói kecsketejjel segítik a népes család etetését.
Szerző