Egy tengeralattjáróról szólított fel a vizek védelmére a Seychelle-szigetek elnöke

Publikálás dátuma
2019.05.01. 09:09

Egy tudományos tengeralattjáróról elmondott, drámai hangvételű beszédben szólított fel a vizek hatékonyabb védelmére a Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure.
A világon először, még április közepén, közvetítettek államfői beszédet tengeralattjáróról - írta az Érdekes Világ. A Seychelle-szigetek elnöke, Danny Faure arra hívta fel az emberiség figyelmét a víz alól, hogy a Föld felszínének kétharmadát borító óceánok világa továbbra is ismeretlen a kutatók előtt, úgy fogalmazott, még a Marsról is jobb térképeink vannak, mint az óceán fenekéről. Sokan alá is becsülik ezeknek a vizeknek a szerepét, pedig a belélegzett oxigén felét termelik, ezért nem várhatunk a megmentésükkel.
„Kifogyunk a tétlenségünket igazoló kifogásokból, és kifutunk az időből”

– hangsúlyozta az elnök.

A klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés a kis szigetországokat fenyegetheti leginkább. A földerózió, a haldokló korallzátonyok és a szélsőséges időjárás szintén fenyegeti a létüket. A britek vezette kutatás során a tengerbiológusok tengeralattjárókkal és drónokkal térképezik fel az Indiai-óceán mélyének élővilágát. Az eredményeket a Seychelle-szigetek arra használná fel, hogy 2020-ig felségvizeinek harmadát védelem alá vonja. 
Az ENSZ decemberi chilei klímacsúcsának egyik fő témája az óceánok védelme lesz.
Szerző

Kiszáradhat a Panama-csatorna, korlátozták a forgalmát

Publikálás dátuma
2019.04.30. 15:33
Illusztráció
Fotó: LUIS ACOSTA / AFP
A csökkenő vízmennyiség miatt korlátozni kellett a Panama-csatorna forgalmát.
Az intenzív aszály miatt kiszáradóban van a Panama-csatorna vízutánpótlását biztosító, mesterséges Gatún-tó – írta az Euronews. Áprilisban 15-20 centimétert apadt a vízszintje, mert az elmúlt 4-5 hónapban egy csepp eső sem esett.
„Ez a legszárazabb száraz évszak a csatorna 105 éves történetében”

– mondta Carlos Vargas, a csatornahivatal vízügyi- és környezetvédelmi alelnöke.

A csökkenő vízmennyiség miatt korlátozni kellett a csatorna forgalmát: csak a kisebb merülésű hajók használhatják, ez már eddig 15 millió dolláros bevételkiesést jelent a közép-amerikai országnak.
Bár a trópusi országok közül Panamában a legmagasabb az éves csapadékmennyiség, a 2015-2016-os aszály miatt a lakossági vízfogyasztást is korlátozni kellett.
Szerző

Már Moszkvában vannak a kölcsönpandák

Publikálás dátuma
2019.04.30. 10:30

Fotó: AFP
Megérkeztek Moszkvába azok az óriáspandák, amelyeket Kína 15 évre adott kölcsön egy közös kutatási programhoz.
A hároméves hím, Zsu Ji és a kétéves nőstény, Ting Ting kilencórás repülőút után landolt a Zsukovszkij nemzetközi repülőtéren. A pandákat gondozójuk és a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban lévő csengtui óriáspanda fajmegőrző- és kutatóközpont egy állatorvosa is elkísérte. A hosszú utazás alatt a pandák kedvenc ételeiket, egyebek mellett zsömlét, bambuszrügyet, répát kaptak, hogy nyugodtan és stresszmentesen vészeljék át a szállítást.
A pandák a moszkvai állatkertben élnek a következő másfél évtizedben. A kutatási programban számos tudós, zoológus és gondozó vesz részt. Az állatok jólétére az orosz gondozók mellett kínai szakemberek is ügyelnek. Külön figyelmet szentelnek az állatok táplálkozásának. A moszkvai állatkertben fedett és nyitott részből álló pandakifutót építettek fel az új jövevények számára, amelyhez medence, itatók és "játszótér" is tartozik - mondta el Szvetlana Akulova, az állatkert igazgatója.
Ez a második alkalom, hogy óriáspandapár érkezik Szecsuánból Moszkvába: először 1957-ben kapott kölcsönbe két pandát az orosz állatkert Kínától.
Szerző
Témák
óriáspanda