Azzal is jól járt Pintér volt biztonsági cége, hogy az államhoz került a Bálna

Publikálás dátuma
2019.05.01. 06:50

Fotó: Népszava
A Pajzs 07 Zrt. két évre szerződött a fővárosi vagyonkezelővel a Bálna védelmére, de a rendezvényház eladása kihatott az üzletre. Szerencsére erre is találtak megoldást.
Összesen 327 millió forinttal, a korábbi ár felével drágult az eredetileg nettó 654 milliós őrzési szolgáltatási szerződés, amit a Pajzs 07 Zrt. kötött a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-vel (BFVK) – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő pénteki számából.
szerződésmódosítás hátterében az áll, hogy a fővárosi vagyonkezelő még 2017 áprilisában kötött két évre szóló szerződést a Pajzs 07-el, helyszínenként legfeljebb 7200 munkaórára. A megállapodás alapján a biztonsági cég összesen 10 ingatlanban végzett járőr vagy portaszolgálatot, közöttük a Bálna Budapest Rendezvényközpontban is – az őrzési tenderre egyébként kizárólag csak a későbbi nyertes jelentkezett.

Újrakötötték volna, aztán jött az állami vevő

A fővárosi vagyonkezelő aztán 2019. január 28-án ajánlati felhívást tett közzé a fennálló szerződés újrakötésére, melyben már emelték is a tétet: a sikeres pályázónak ebben már 13 helyszínt kellett volna védenie 24 hónapon át, összesen 981 millió forintért. Ezt a felhívást azonban nem részletezett okból, február 14-én váratlanul visszavonta a fővárosi  vagyonkezelő vállalat. A visszavonás után két héttel aztán az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ajánlatot tett a Bálna és a hozzátartozó ingóságok megvásárlására a fővárosnak, amit a Fővárosi Közgyűlés március 27-én el is fogadott.

Komoly bánatpénzzel járt

A fentiek előzték meg tehát a pénteken publikált szerződésmódosítást. A megoldás sokba került, és a Pajzs 07-nek biztosan megérte. Bár a vállalkozás eredetileg csak április végéig őrizte volna a Bálnát, a 
a fővárosi vagyonkezelő azzal a módosítással „engesztelte ki” a biztonsági céget, hogy minden, a Pajzzsal kötött szerződésben szereplő ingatlannál 50 százalékkal megemelte a korábbi őrzés-védelmi órakeretet. A hosszabbítással pedig sikerült 981 millió forintra növelni a 2017-ben kötött szerződés keretösszegét is.

Emeltek, mert megtehették

A Népszava megkereste a Pajzs 07-et és a BFVK Zrt.-is. Szerettük volna megérteni, hogy ha csupán a Bálna kieséséről volt szó, miért növelték a teljes szerződéses keretet több százmillió forinttal. A megkeresettek közül csak a vagyonkezelő válaszolt: elmondása szerint azért járt el így:
  • mert a BFVK Zrt. a közbeszerzési törvény értelmében ezt szabályosan megtehette.
  • A következő ok kacifántosabb: maga megrendelő, tehát a BFVK kötötte ki a szerződésmódosításban, hogy ha módosítást a kihirdetés után eljárásban támadják meg a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt, akkor az a módosítás bontó feltételének számít. A fővárosi vagyonkezelő viszont mindenképpen szerette volna elkerülni a jogellenes helyzetet.
  • Mivel a Bálna non-stop üzemelő rendezvényközpont, addig is őrizni kell, amíg a jelenlegi üzemeltető, tehát a BFVK Zrt. kötelezettségei megszűnnek, és az állami cég veszi át feladatait
A vagyonkezelő válaszából egyúttal kiderült, hogy miért álltak el február közepén a szerződés újrakötésétől: ekkor ugyanis már tudták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő meg akarja venni a Bálnát, bár az MNV  Zrt. csak két héttel később tette meg hivatalosan is ajánlatát a főváros felé. A fővárosi vagyonkezelő pedig azért nem újította meg a tendert, mert nem akarták egy kétéves szerződésbe kényszeríteni a rendezvényközpont új tulajdonosát.

A tulaj más, az őr maradhat

A vállalkozásnak egyébként sem feltétlenül jelent gondot, hogy a Bálnának új tulajdonosa lesz, hiszen az MNV Zrt. simán átveheti az ingatlanra vonatkozó szerződésüket a fővárostól.
 A Pajzs 07  már korábban is jólt szerepel az állami és fővárosi tendereken: 2015-ben konzorciumban nyerték el fővárosi többségi tulajdonban lévő Budapesti Nagybani Piac Zrt. őrző-védő feladatait az Átlátszó szerint. 2017-ben – írta a Napi.hu – pedig a MÁV három éves, 18 milliárdos személy és vagyonvédelmi tenderén futottak be, szintén konzorciumi keretek között. A vállalkozás száz százalékos tulajdonosa a Civil Biztonsági Zrt, ami korábban Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter cége volt - Pintér  pedig egy ideig igazgatósági tagként is jelen volt a Pajzsban. 
Szerző

Öt percet kapnak az ellenzéki pártok a köztévében, de csak az EP-választás miatt

Publikálás dátuma
2019.04.30. 21:38

Fotó: Népszava
A politikusok a közjegyző jelenlétében május 2-án sorsolt sorrend alapján érkeznek majd a stúdióba.
Az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító összes párt ötperces bemutatkozási lehetőséget kap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorsávjában – tájékoztatta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. döntéséről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kedden közleményben az MTI-t. A pártok képviselői a közjegyző jelenlétében május 2-án sorsolt sorrend alapján érkeznek majd a stúdióba, a sorrendről közleményben ad tájékoztatást a médiaszolgáltató. A választási program ismertetésére vonatkozó öt percet a törvényben garantált időkereten felül biztosítja a pártok számára a közmédia – áll a közleményben. Tavaly a Nemzeti Választási Bizottság egymillió forintra bírságolta a közszolgálati tévét, mivel a médiaszolgáltató nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet. Az MTV Ma reggel című műsorában a kampány két hete alatt kizárólag fideszes politikusokat hívtak be, ellenzékieket még a róluk szóló hírekkel kapcsolatban sem kérdeztek meg. A bizottság a bírság mellett megtiltotta, hogy a köztévé a kampány alatt továbbra se hívjon be ellenzéki politikusokat. 
Szerző

Orbán Varsóba utazik május elsején

Publikálás dátuma
2019.04.30. 20:51

Fotó: JULIEN WARNAND / AFP
Az „Együtt Európáért” című ünnepi munkaülésen az uniós tagságból származó tapasztalatok és eredmények összegzése lesz terítéken.
Varsóba utazik szerdán Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, valamint az azóta belépett Románia, Bulgária és Horvátország csúcstalálkozójára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedd este. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Málta, Lettország, Litvánia, Észtország és Ciprus EU-csatlakozásának 15. évfordulójára hívta Varsóba kollégáit. Az „Együtt Európáért” címmel a varsói királyi várban megrendezett ünnepi munkaülésen az uniós tagságból származó tapasztalatok és eredmények összegzése a téma, kötetlen beszélgetés formájában. Az ezt követő munkaebéd pedig az EU prioritásaival foglalkozik az új intézményi ciklusban – közölte a sajtófőnök.
Szerző