Kitiltották a rendezvényeket a budapesti piacokról, hogy még véletlenül se legyen politizálás

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:55
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Az ilyen események ugyanis „fórumot adhatnak különböző politikai megnyilvánulásokra”.
Április 24-én határozatlan időre visszavonták a Mindspace Rákóczi téri Vásárcsarnokban futó programjainak engedélyét, hivatalos indoklást eddig nem kaptak az ügyben – közölte a nonprofit szervezet a Facebook-oldalán. A Mindspace kiemelte: „Az utóbbi pár napban folyamatosan azon gondolkodunk, hogy mi történik, hiszen a közösségi reggeli, a lakossági növénycsere, a közösségi iroda, a Józsefvárosi Kisiparos vásár és a zero waste workshopjaink, valljuk be, elég barátságos rendezvények. Egyszerűen csak szeretjük a csarnokot, az árusok, a helyiek és a felügyelőség pedig szeretik a rendezvényeinket.
Az Index a Csarnok és Piac Igazgatóságtól úgy tudja, az idei választások miatt döntöttek így. „A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága saját hatáskörben döntött úgy, hogy a hozzá tartozó piacokon/vásárcsarnokokban lévő rendezvényeket az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választásokig felfüggeszti. A vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra” – közölte a portállal Dénes Ákos, a Csapi igazgatója. A rendezvények felfüggesztése az összes budapesti piacra vonatkozik, ám az elmúlt időszakban csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban voltak közösségi programok. „A Rákóczi téri Vásárcsarnokban lévő rendezvények ismereteink szerint nem voltak politikai irányultságúak, de fórumot adhatnak különböző politikai megnyilvánulásokra. Ezt ebben az időszakban kifejezetten szeretnénk elkerülni. Természetesen az állásfoglalásunk minden politikai irányultságra vonatkozik” – olvasható a cikkben. A Mindspace azt írta, ettől függetlenül folytatják a szomszédság-, és negyedfejlesztő munkájukat a csarnok közvetlen környezetében, csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban tartott programjaikat kellett törölni.
Szerző
Frissítve: 2019.04.30. 17:56

Baján is összefogott az ellenzék, megvan a közös jelölt

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:34

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Egy helyi egyházi iskola angoltanárát támogatják.
Baján is összeállt az ellenzék: a Sikeres Bajáért Egyesület fórumán bejelentették, hogy Nyirati Klára a közös polgármester-jelölt őszre – írja a hvg.hu.  Nyiratit támogatja a Momentum mellett a Jobbik, a DK, az MSZP és a Mindenki Magyarországa; az LMP csak azért nem, mert nincs helyi szervezetük. A polgármester-jelölt mellett az ellenzék közös körzeti jelöltek indításában is megegyezett. A portál felidézi, hogy Nyirati a rendszerváltás után rövid ideig fideszes volt, de hamar kilépett, mert csalódott. Saját bevallása szerint húsz évig köze sem volt a politikához. Egy 444-es videóban korábban arról beszélt, ők a rendszerváltást követő 30 évet elrontották, és azért csatlakozott a Momentumhoz, mert tartozik ennyivel a mai fiatalságnak. Kedden is erről beszélt, és sokak nevében bocsánatot kért, amiért hagyták a rendszerváltáskor, hogy ide jusson az ország. Nyirati mellett ott volt a sajtótájékoztatón: Fekete-Győr András a Momentum elnöke, Vadai Ágnes a DK alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik kabinetvezetője, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, valamint Tóth Bertalan az MSZP elnöke.
Szerző

Napsütéses, meleg időnk lesz május elsején, de néhol viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, inkább már csak északkeleten fordulhat elő zápor, és erősödik a nappali felmelegedés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szerdán a Dunántúlon csak kevés fátyol- és gomolyfelhő várható, máshol viszont eleinte még több lesz a felhő, de fokozatosan ott is csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Ugyanakkor délután északkeleten a gomolyfelhőkből elszórtan újabb záporok alakulhatnak ki. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik, a Zemplénben és a Bodrogközben viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű. 
Csütörtökön változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel. Helyenként záporeső alakulhat ki, és a nyugatias szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.
Pénteken többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Szórványosan várható zápor, zivatar. Többfelé megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre nagyobb területen várható eső, zápor, néhol zivatar. A mind többfelé északiasra forduló szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 20 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb.
Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szelet erős, többfelé viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. 
Szerző