Előfizetés

A Fidesz-média kedvenc provokatőre most Ujhelyi István fórumán bukkant fel, de gyorsan elkullogott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.01. 16:35

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Előtte még durván káromkodva kommunistázott egyet.
Az MSZP majálisán, Ujhelyi István és Jávor Benedek közös fórumán jelent meg Bede Zsolt egykori fociultra, a Vadhajtások nevű portál "újságírója" a kormánymédia kedven provokatőre, aki már többször próbálkozott ellenzéki fórumok, rendezvények megzavarásával. Most nem járt túl nagy sikerrel, mert Ujhelyi István gyorsan leszerelte. Bár a videóben nem lehet rendesen hallani, de úgy tűnt, Bede elismerte, hogy ő akasztott fel egy Ujhelyit ábrázoló bábut, ami miatt eljárás is indult, de a rendőrség gyorsan lezárta az ügyet, mert "a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény.  Bede mindenesetre valami olyasmire hivatkozik, hogy  az akasztás előtt rugdosták és püfölték Orbán Viktor bábuját. Itt nem tudni pontosan, mire gondolt, mert volt egy eset, amikor Dopeman rugdosta egy hungarocell Orbán-szobor levált fejét, illetve egy másik, amikor egy DK-s rendezvényen Orbán arcképével díszített hordókon doboltak a résztvevők. De egyik sem MSZP-rendezvény volt. Némi kiabálás után mindenesetre Bede elhagyta a sátrat, de előtte még közölte (Talán Ujhelyivel), hogy kurv@ anyádat te f@szszopó kommunista. A videón a 41. percnél kezdődik Bede fellépése. 

Május végén jön a nagy pedagógussztrájk

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.05.01. 15:09

Fotó: Népszava
Általános pedagógus munkabeszüntetést szervez május végére, éppen a kompetenciamérés napjára a PDSZ.
Az egész ágazatra kiterjedő pedagógus sztrájkot hirdetett meg május 29-re Szűcs Tamás a Városligetben rendezett szakszervezeti majális nagyszínpadán. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hozzátette, nem kerget illúziókat, tudja, akciójuk nem lesz elegendő, hogy a kormányt az oktatás területén dolgozók bérének és munkakörülményeinek javítására kényszerítse, de jelezni akarják, hogy nincs vége a tavaly év végén, idén év elején még látványos aktivitásnak.
A kormánynak szóló erős figyelmeztetésnek szánják a tanév vége előtt tartandó újabb megmozdulást, de az időpont kiválasztása valójában egy fricska. Az oktatási portálokon, köztük az általunk kiválasztott eduline.hu oldalon elérhető a 2018-2019-es tanév rendje, amiben az országos kompetenciamérés időpontjaként tavaly június óta éppen ez a dátum: május 29. szerepel. 
A rendezvény után a Népszavának azt is elmondta Szűcs Tamás, hogy a sztrájkról ma levélben is tájékoztatják a miniszterelnököt és utána minden munkáltatót, tankerületi központot is levélben keresnek meg a még elégséges szolgáltatásról szóló javaslatukkal. Ennek mintája a márciusi szolidaritási sztrájk előtt Pécsett kidolgozott szöveg lesz, ahogy a sztrájkköveteléseik is változatlanok. Az elnök hangsúlyozta, hogy megállapodásra törekszenek a tartalmi kérdésekről és a még elégséges szolgáltatásokról is, de nem kergetnek illúziókat. Egyezség nélkül pedig nem tarthatják meg az akciót, ezt is bekalkulálták, amikor meghirdették az egynapos munkabeszüntetést.      
A szakszervezetek felhívására ugyan nem állt le az ország, de ma sokkal előrébb vagyunk, mint egy éve – tette hozzá. Egy nagyon erős és manipulatív kormánnyal szemben Szűcs szerint csak folyamatos akciókkal lehet eredményt elérni, ezért hív mindenkit a csatlakozásra. A május végi sztrájkról szóló döntést a PDSZ választmánya már korábban jóváhagyta, azt
legalább egynaposra tervezik.

A PDSZ még januárban sztrájkbizottságot hozott létre és sztrájktárgyalást kezdeményezett a kormánnyal, amire hosszú heteken át nem érkezett válasz. Végül az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) jelölte ki a miniszterelnök a tárgyalásokra, de hiába egyeztettek a március 14-re meghirdetett köztisztviselői sztrájkhoz kapcsolódó kétórásra tervezett szolidaritási akció idején még elégséges szolgáltatásokról, 
az állam végül a Klebelsberg Központ tankerületein keresztül megakadályozta a munkabeszüntetés megtartását.

A vita jelenleg a bíróságon folytatódik. Ilyen háttérrel készül a PDSZ a kormánnyal megkezdett tárgyalások folytatására. Ezek közt
az egyik legfontosabb a béremeléseknek a mindenkori minimálbérhez igazítása lenne.

Thürmer Gyula elárulta, mitől különleges a Munkáspárt

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.01. 14:32

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Mert ez az egyetlen nemzeti baloldali párt. Még jó, hogy nem nemzeti szocialista.
A Munkáspárt ma az egyetlen baloldali és egyben nemzeti ellenzéki párt - jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke pártja szerdai budapesti ünnepségén. Vagyis aki baloldali, nemzeti és ellenzéki pártot kíván támogatni, annak a Munkáspártra kell szavaznia az európai parlamenti választáson - mondta a politikus, aki szerint el kell gondolkodni egy igazi baloldali, vagyis munkáspárti főpolgármester-jelöltről is. Kifejtette: a Munkáspárt azért baloldali, mert a dolgozóknak akar jobb életet teremteni. Nemzeti, mert nem támogatja a magyar nemzet felhígulását. Ugyanakkor ellenzéki, mert bírálja a kormányt, amikor a tőke javára dönt a dolgozók ellenében - sorolta. Szerinte nem baloldali az, aki a Jobbikkal szövetkezik, aki patkánynak nevezi azokat, akik nem rá szavaznak, aki nem meri leírni a hazaszeretet szót és helyette azt írja "haza, szeretet, Európa". Az sem baloldali, aki az Európai Ügyészségtől várja, hogy harcoljon a hazai korrupció ellen, és az sem, aki az európai egyesült államok olvasztótégelyébe akarja lökni a magyar népet - vélekedett. Thürmer Gyula hangsúlyozta, hogy a Munkáspártnak elege van a migránsbarát politikából, a nemzeti szuverenitás korlátozásából, az Oroszország elleni szankciókból és abból, hogy milliókat kereső hivatalnokok döntenek a dolgozók helyett. Ezért aki az európai parlamenti választásokon a Munkáspártra szavaz, az a népek demokratikus Európájára szavaz - mondta Thürmer Gyula.