Előfizetés

Az LMP és a Jobbik szavazói is összefogást akarnak – a pártoknak ez még nem esett le

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 08:51

Még a két, különutas ellenzéki párt szimpatizánsai is örülnek a Budapesten formálódó együttműködésnek, amiből egyelőre kimaradnak – derül ki a Závecz Research felméréséből.
Az ellenzéki szavazók nagyon is díjazzák azt, ha a pártjaik összefognak a Fidesz ellen. A Závecz Research kutatás szerint még a budapesti együttműködésből kimaradó LMP-s és jobbikos szavazók is lelkesek - írja az Index, Závecz Research friss adatsorát bemutatva.
A lap emlékeztet: április elején jelentette be az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, hogy közös polgármesterjelöltekben állapodtak meg Budapesten, és mindenhol egy jelöltet indítanak a Fidesz ellen. Az LMP ugyan részt vett a tárgyalásokon, de nem állapodott meg a többiekkel, a Jobbik részvételének szükségességéről nincs konszenzus. A megegyezés bejelentése után nem sokkal közös közleményt adott ki a Jobbik és az LMP, illetve a Sétáló Budapest kampányfőnöke (Puzsér Róbertet ők jelölik főpolgármesternek). Eszerint „ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja, hanem a parkolási maffiát és a korrupt szocialista világ túlélését” – írták. Majd azóta is folyamatosan támadták a megállapodást. 
A  Závecz Research április 15-25 között készített telefonos kutatást 1000 fős országos mintán, hogy megtudja a választók véleményét is a (fél)összefogásról. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megállapodást kötöttek Budapesten, ennek értelmében minden kerületben csak egy, közösen támogatott polgármester-jelöltet állítanak a fideszes jelölt ellen. Ön ezzel egyetért?– szólt a kérdés. Az Index által elkért adatsor szerint az ellenzéki pártok szavazói jellemzően díjazzák ezt a megegyezést. A következő arányban értenek egyet az adott párt szavazói: • MSZP: 84% • DK: 96% • Momentum: 91% • Jobbik 67% • LMP: 94% • Bizonytalan: 58% • Összes ellenzéki szavazó: 71%  Megjegyezendő, hogy a többi válaszadó sem feltétlenül ellenzi a megállapodást: a bizonytalanok 24, az összes ellenzéki szavazó mindössze 17 százaléka fejezte ki egyet nem értését (a többiek nem tudom-mal válaszoltak). Az MSZP-sek és DK-sok álláspontja nem meglepő, ezek a pártok régóta szorgalmazzák az összefogást. Bár a Momentum felől érkeztek olyan hangok, hogy belső megosztottság van azzal kapcsolatban, helyes lépés volt-e összefogni, a szavazóik többsége támogatja az összefogást. Érdekesebb az LMP és a Jobbik esete, amely pártok ugyebár támadják a megállapodást. 
A jobbikos szavazók kétharmada a felmérés szerint örül az összefogásnak, az LMP-sek pedig még inkább összefogáspártiak. Vagyis a jelek szerint e pártok vezetése szembekerült a választói akarattal.

A fideszes szavazók véleménye azért nem szerepel az adatsorban, mert ebben az esetben az ő véleményük kevésbé releváns. 

Újra lehet pályázni az ingyenes InterRail-jegyekre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 07:35

A május 2-án megnyíló jelentkezési időszak május 16.-áig tart, eddig nyújthatják be pályázatukat a tizennyolc éves fiatalok.
Harmadik fordulójához érkezett az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által mentorált európai sikerprogram: az ingyenes InterRail-jegyekre a mai naptól lehet újra pályázni az Európai Bizottság honlapján keresztül. A május 2-án, vagyis ma délben megnyíló jelentkezési időszak május 16-áig tart, eddig nyújthatják be a pályázatokat azok a tizennyolc éves fiatalok, akik élni kívánnak az ingyenes utazás lehetőségével. Az akár egy teljes hónapon át felhasználható InterRail-bérletekre ebben a fordulóban azok pályázhatnak, akik 2000. július 2. és 2001. július 1. között születtek és az Európai Unió valamelyik tagállamának polgárai. A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek ja0aslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István szocialista EP-képviselő karolta fel és támogatta a megvalósulásig. Az MSZP politikusa által mentorált programban eddig összesen több mint 180.000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, köztük többezer magyar tizennyolc éves. A program egyedülálló sikerét jól mutatja, hogy több mint tízszeres volt a túljelentkezés mindegyik esetben: legutóbb a 276 magyar helyre például közel háromezren jelentkeztek. Ez az arány kiugróan magas a környező, kelet-európai országok adatainak ismeretében is. „A program hosszú távú jövője is biztosítottnak látszik: a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis évi százmillió eurót különítettek el a folytatásra, ami kiugróan nagy összeg. A rosszindulatú ellendrukkerek véleményével szemben a javaslat nem pusztán az ’ingyen-vonatozásról’ szól, hanem az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról” – fogalmazott Ujhelyi István a Népszavának. A program mentora hozzátette: többször is szorgalmazta a magyar kormánynál, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez és legyen hazánk az első, amelyik minden évben minden 18 éves fiatalnak biztosítja ezt a bérletet. „Ennek a költsége alig lenne több évi 9 milliárd forintnál, ami töredéke annak, amit a kormány például csak uszító propagandára költ” – mondta Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a kormány távolságtartásától függetlenül több vidéki és kerületi önkormányzat is partnerei lesznek a „FreeInterRail”-programnak és várhatóan még idén több települési önkormányzat saját döntése alapján maga ajánl majd fel hasonló bérleteket a helyi fiataloknak.

EP-választás: a Závecz szerint a Momentum megelőzte az LMP-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 07:34

A felmérés szerint a Fidesz 57, az MSZP 12, a DK pedig 11 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében.
Közvélemény-kutatást végzett a ZRI Závecz Research: az 1000 fő telefonos megkérdezésével, április 15-e és 25-e között végzett reprezentatív felmérésben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy május 26-án, az EP-választáson kire szavaznának. A hvg.hu összefoglalója szerint a felmérés alapján az EP-választáson biztos szavazó pártválasztók körében
  • a Fidesz 57 százalékon,
  • az MSZP 12 százalékon,
  • a DK 11 százalékon,
  • a Jobbik 6 százalékon,
  • a Momentum 5 százalékon,
  • az LMP 4 százalékon,
  • a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékon,
  • a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Liberálisok 1-1 százalékon áll.
A Párbeszéd az MSZP-vel együtt indul, a Liberálisok pedig nem mérettetik meg magukat az EP-választáson.  Egy korábbi Závecz-felmérés szerint a Fidesznek 12, az ellenzéknek 9 mandátuma lenne az EP-választáson.