Újra lehet pályázni az ingyenes InterRail-jegyekre

Publikálás dátuma
2019.05.02. 07:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A május 2-án megnyíló jelentkezési időszak május 16.-áig tart, eddig nyújthatják be pályázatukat a tizennyolc éves fiatalok.
Harmadik fordulójához érkezett az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által mentorált európai sikerprogram: az ingyenes InterRail-jegyekre a mai naptól lehet újra pályázni az Európai Bizottság honlapján keresztül. A május 2-án, vagyis ma délben megnyíló jelentkezési időszak május 16-áig tart, eddig nyújthatják be a pályázatokat azok a tizennyolc éves fiatalok, akik élni kívánnak az ingyenes utazás lehetőségével. Az akár egy teljes hónapon át felhasználható InterRail-bérletekre ebben a fordulóban azok pályázhatnak, akik 2000. július 2. és 2001. július 1. között születtek és az Európai Unió valamelyik tagállamának polgárai. A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek ja0aslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István szocialista EP-képviselő karolta fel és támogatta a megvalósulásig. Az MSZP politikusa által mentorált programban eddig összesen több mint 180.000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, köztük többezer magyar tizennyolc éves. A program egyedülálló sikerét jól mutatja, hogy több mint tízszeres volt a túljelentkezés mindegyik esetben: legutóbb a 276 magyar helyre például közel háromezren jelentkeztek. Ez az arány kiugróan magas a környező, kelet-európai országok adatainak ismeretében is. „A program hosszú távú jövője is biztosítottnak látszik: a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis évi százmillió eurót különítettek el a folytatásra, ami kiugróan nagy összeg. A rosszindulatú ellendrukkerek véleményével szemben a javaslat nem pusztán az ’ingyen-vonatozásról’ szól, hanem az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról” – fogalmazott Ujhelyi István a Népszavának. A program mentora hozzátette: többször is szorgalmazta a magyar kormánynál, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez és legyen hazánk az első, amelyik minden évben minden 18 éves fiatalnak biztosítja ezt a bérletet. „Ennek a költsége alig lenne több évi 9 milliárd forintnál, ami töredéke annak, amit a kormány például csak uszító propagandára költ” – mondta Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a kormány távolságtartásától függetlenül több vidéki és kerületi önkormányzat is partnerei lesznek a „FreeInterRail”-programnak és várhatóan még idén több települési önkormányzat saját döntése alapján maga ajánl majd fel hasonló bérleteket a helyi fiataloknak.
Szerző

EP-választás: a Závecz szerint a Momentum megelőzte az LMP-t

Publikálás dátuma
2019.05.02. 07:34

Fotó: Draskovics Ádám
A felmérés szerint a Fidesz 57, az MSZP 12, a DK pedig 11 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében.
Közvélemény-kutatást végzett a ZRI Závecz Research: az 1000 fő telefonos megkérdezésével, április 15-e és 25-e között végzett reprezentatív felmérésben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy május 26-án, az EP-választáson kire szavaznának. A hvg.hu összefoglalója szerint a felmérés alapján az EP-választáson biztos szavazó pártválasztók körében
  • a Fidesz 57 százalékon,
  • az MSZP 12 százalékon,
  • a DK 11 százalékon,
  • a Jobbik 6 százalékon,
  • a Momentum 5 százalékon,
  • az LMP 4 százalékon,
  • a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékon,
  • a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Liberálisok 1-1 százalékon áll.
A Párbeszéd az MSZP-vel együtt indul, a Liberálisok pedig nem mérettetik meg magukat az EP-választáson.  Egy korábbi Závecz-felmérés szerint a Fidesznek 12, az ellenzéknek 9 mandátuma lenne az EP-választáson.
Szerző

Orbán ezt a csatát elveszíti, kisebbségbe szorulnak a hozzá hasonlók

Publikálás dátuma
2019.05.02. 06:00

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Az Európai Unió önmegsemmisítésének receptjét kínálja a magyar kormányfő – jelentette ki Krekó Péter, a Political Capital igazgatója.
Nem győzte dicsérni az olasz populista Matteo Salvinit a La Stampa című lapnak adott interjújában Orbán Viktor. Úgy vélte, hogy Salvini „ma Európa legfontosabb embere”, hisz „ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt”. Salvini mai, csütörtöki budapesti látogatása előtt a magát patriótának nevező Orbán arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt szerinte „öngyilkosságra készül”, mivel „össze akarja kötni magát a baloldallal, hogy aztán így, együtt süllyedjünk el”. A magyar kormányfő úgy látja, hogy a néppártnak azzal a szövetséggel kell együttműködnie, amit Salvini próbál létrehozni. Erről még nem tudni, milyen lesz, de – idézzük Orbánt – „reméljük, hogy egy erőset sikerül”.
Az Európai Néppártban valóban vita van arról, hogy a baloldallal működjenek-e együtt, vagy inkább nyissanak a radikális jobboldal felé. Semmi rendkívüli nincs abban, hogy a vitába Orbán Viktor is szeretne beleszólni – mondta lapunknak Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Orbán álláspontja régóta közismert: nem kilépni szeretne az Európai Néppártból, hanem a saját képére formálni a pártszövetséget – folytatta a politológus. A maga szempontjából logikusan cselekszik.
A baloldallal kötött szövetség esetén Orbán a néppárt jobboldali szélén találná magát, ha viszont a Salvini-féle formációval jönne létre együttműködés, akkor a centrumban.

Más kérdés, hogy Orbán Viktor ezt a csatát nagy valószínűséggel el fogja veszíteni – állította Tóth Csaba. A belső viták ellenére ugyanis egyre inkább kisebbségbe szorulnak a néppártban azok, akik Orbánhoz hasonlóan gondolkodnak. Ráadásul az EP összetétele sem feltétlenül ad majd lehetőséget az Orbán által képviseltek megjelenítésére. Fontos tanulságokkal szolgált a spanyol választás, ahol a radikálisok felé nyitó jobboldal csúnyán megbukott. Tóth Csaba szerint
a néppártban a spanyol eredmény is azt a meggyőződést erősíti, hogy nem érdemes a radikális jobboldal politikájával közösködni.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a politikai realitások felől közelítve a kérdést megállapította: nincs olyan előrejelzés, ami azt mutatná, hogy az Európai Néppártnak és az euroszkeptikusoknak együtt többsége lesz majd az Európai Parlamentben. Most meg kell védeni Európát! – ezt már Orbán Viktor közölte a Facebook-oldalára szerdán kitett videójában. A Varsóban tartózkodó kormányfő azoknak az országoknak a találkozóján vesz részt, amelyek 15 éve csatlakoztak az Európai Unióhoz.

Az EU-csatlakozás és a Juncker-terv eredményei

Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker máig lelkes támogatója a 2004-es bővítésnek, amely lehetővé tette a „kontinens földrajzának és történelmének kibékítését”. Magyarországon 2004-2020 között 55,2 milliárd euró (nagyjából 18 ezer milliárd forint) értékű beruházás valósult meg az európai strukturális és beruházási alapok keretein belül, 2,5 milliárd euró (810 milliárd forint) értékben pedig az úgynevezett Juncker-terv mozgósított további befektetéseket. Az országban az egy főre jutó GDP 57 százalékkal nőtt 2003 és 2017 között, a GDP az uniós átlaghoz képest 7 százalékponttal emelkedett 2003 óta. A strukturális finanszírozásra fordított uniós beruházások magyar állampolgáronként 2532 eurót jelentenek. Ezeknek köszönhetően 115 ezer új munkahely jött létre, 3724 kilométernyi útszakaszt és 415 kilométernyi vasúti pályát építettek vagy korszerűsítettek, valamint mintegy 3,5 millió ember számára javult a hozzáférés a víz- és szennyvízhálózathoz – közölte az Európai Bizottság. 

Szerző
Témák
Orbán
Frissítve: 2019.05.02. 09:34