Nem megy el a bizottság meghallgatására az amerikai igazságügyi miniszter

Publikálás dátuma
2019.05.02. 09:46
Bill Barr
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az amerikai igazságügyi tárca vezetője nem ment el az egyik képviselőházi bizottság előtti meghallgatásra, mert ott a törvényhozók mellett szakjogászok is kérdéseket tettek volna fel neki.
William Barr minisztert szerdán a republikánus többségű szenátus igazságügyi bizottsága faggatta a Mueller-jelentés kezelésmódjáról, csütörtökön pedig az ugyanazon szakirányú képviselőházi bizottság előtt kellett volna megjelennie. Az ellenzéki demokraták által irányított képviselőházi testületben azonban nem csupán maguk a bizottsági tag képviselők, hanem az általuk alkalmazott jogi szakértők is kérdezhették volna Barrt. A miniszter erre már nem volt hajlandó, és lemondta megjelenését. Minisztériuma egyúttal azt is közölte: nem tesz eleget Jerrold Nadler, a képviselőházi igazságügyi bizottság demokrata párti elnöke azon kérésének, hogy bocsássák a bizottság rendelkezésére a Mueller-jelentés teljes, szerkesztetlen, az egyelőre kitakart részeket is láthatóvá tevő változatát. A szóban forgó jelentést a különleges ügyészként eljáró Robert Mueller készítette, aki 2017 májusától, vagyis 22 hónapon át azt vizsgálta, összejátszott-e Donald Trump republikánus kampánycsapata a 2016-os elnökválasztás kimenetelét befolyásolni - Hillary Clinton demokrata párti jelöltet lejáratni - próbáló oroszokkal, illetve hogy az elnökké választott Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást menetét a nyomozás hátráltatásával. 
Miután Mueller végső formába öntötte erről szóló, 448 oldalas beszámolóját, eljuttatta azt a „megrendelő”, vagyis az igazságügyi minisztérium – személyében időközben lecserélt, immár Trumphoz hűséges – vezetőjének. Barr a terjedelmes dokumentum alapján március 24-én közzétett egy négy oldalas összefoglalót. Ebben megállapította, hogy a két gyanúpontban Mueller nem teljesen azonos következtetésre jutott. A büntetőjogilag értékelhető összejátszást a kampánycsapat részéről nem találta igazolhatónak, Trump magatartását illetően azonban – miközben ott sem jutott arra a következtetésre, hogy vádemelést kell kezdeményeznie az igazságszolgáltatás akadályozása miatt – nem minősítette tisztázottnak az elnököt a vádpont alól. Barr azonban úgy szövegezte meg összefoglalóját, hogy annak alapján Trump diadalittasan bejelentette: minden gyanú alaptalannak bizonyult. A demokraták nem nyugodtak, kikérték a teljes szöveget, és – bizonyos részeket, adatokat kitakarva – lényegében megkapták az egész jelentést, amiből az derült ki, hogy a miniszter bizony „kozmetikázott”, Mueller igenis fényt derített az elnök számos olyan kijelentésére, illetve megnyilvánulására, amely nem fedte a valóságot, illetve a nyomozás akadályozásának a szándékára utalt, csak éppen a különleges ügyész a maga részéről nem kívánt fekete-fehér következtetést levonni. Mueller március 27-én levelet is írt Barrnak, amelyben tiltakozott a négy oldalas összefoglaló sommás kitételei miatt, és kérte őt, hogy tegyen közzé bővebb verziót a jelentéséből, de a miniszter a kérést elutasította. Szerdán aztán a szenátusi szakbizottság előtt kitartott amellett, hogy a jelentés alapján nincs ok bűnvádi eljárás megindítására.   
Frissítve: 2019.05.02. 16:38

Hiába kéri Guaidó, a hadsereg nem akar fellázadni

Publikálás dátuma
2019.05.02. 09:00

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Egyelőre nincs foganatja az ellenzéki vezér felszólításának, hogy a fegyveres erők döntsék meg Nicolás Maduro hatalmát.
Juan Guaidó, a demokratikusan megválasztott parlament elnöke, aki szerint az elnöki palota lakója választási csalásnak köszönheti uralmát, ezért - még a télen - önmagát nyilvánította Venezuela ideiglenes vezetőjének, és aki élvezi az Egyesült Államok támogatását, kedden egy caracasi légitámaszponton elhangzott beszédében megpróbálta, de nem tudta maga mellé állítani a hadsereget. A SEBIN, a venezuelai titkosszolgálat vezetője, Manuel Ricardo Cristopher Figuera mindenesetre elpártolt Madurótól. Guaidó beszédének elhangzása közben a támaszponton lövések dördültek, de ezzel kapcsolatosan nincsenek megbízható további értesülések.  A biztonsági szervek erőszakot alkalmaztak kődobáló fiatalok egymástól elszigetelt csoportjaival szemben. Az egyik caracasi tüntetésen több tucatnyian sebesültek meg, és körülbelül egy tucat embert őrizetbe vettek.  Maduro azt állította, hogy meghiúsították az amerikaiak által ösztönzött puccskísérletet, a hadsereg továbbra is mellette áll, és hogy az országba „nagyrészt” visszatért a nyugalom. Az elnök – hogy nyomatékosítsa állítását - Vladimir Padrino védelmi miniszterrel együtt jelent meg a többségében a kormány által finanszírozott Telesur televízióban.  A szerdai helyszíni beszámolók azonban pattanásig feszült helyzetről, további készülő ellenzéki demonstrációkról szóltak. 
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Guaidó felhívását a katonai felkelésre. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a venezuelai hadseregnek ki kell állnia "a legitim intézmények mellett a demokrácia bitorlóival szemben". "Veletek vagyunk" - üzente a Maduro-rendszer ellen tüntető venezuelaiaknak Mike Pence amerikai alelnök is. Kellyanne Conway, Donald Trump elnök tanácsadója úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy Maduro békésen átadja a hatalmat.  Később Pompeo a CNN-nek adott interjújában azt mondta: Maduro készen állt arra, hogy elhagyja az országot és Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta. Trump közben a Twitteren felszólította Kubát, hogy hagyjon fel a Maduro-rendszer katonai támogatásával, ellenkező esetben az amerikai kormány "totális embargót" rendel el a szigetország ellen. Washingtonban sajtóértekezletet tartott Guaidó képviselője, Carlos Vecchio, arra szólítva fel a venezuelaiakat, hogy "maradjanak az utcán a szabadság kivívása érdekében", a hadsereg tagjait pedig arra ösztökélte, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz. "Eljött a pillanat Maduro számára, hogy távozzon a hatalomból" - fogalmazott Vecchio az újságíróknak. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság megtiltotta valamennyi amerikai légitársaságnak a 26 ezer láb - mintegy 8000 méter - alatti berepülést a venezuelai légtérbe, és egyúttal elrendelte a jelenleg Venezuelában tartózkodó amerikai légitársaságok gépeinek és a magánrepülőknek, hogy 48 órán belül hagyják el a dél-amerikai országot. A döntést a hatóság "a növekvő mértékű politikai bizonytalanságokkal és feszültségekkel" indokolta. A Maduro-rendszert katonai jelenlétével is támogató Oroszország külügyminisztéruma a zavargások és az erőszak elkerülésére szólította fel a venezuelai ellenzéket. A tárca szerint az ellenzék a konfrontáció erőszakos eszközeihez folyamodott a békés rendezés helyett. Az orosz közlemény sürgette, hogy a kormányellenes erők mondjanak le az erőszakról a vérontás elkerülése végett.
A caracasi orosz nagykövetség a TASZSZ hírügynökségnek azt a tájékoztatást adta, hogy a Venezuelában lévő orosz katonák nem avatkoztak be az eseményekbe, mert ők műszaki szakemberek, akik a kétoldalú haditechnikai együttműködési megállapodás keretében karbantartási és kiképzési feladatokat hajtanak végre. A diplomáciai képviselet védelmének megerősítését egyelőre nem tervezik, mert az ország "törvényes kormánya" ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és a hadsereg is az ő oldalán áll. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a Venezuelában egymással szemben álló feleket „maximális visszafogottságra” szólította fel az erőszak elkerülése, a nyugalom helyreállítása érdekében.  Az európai országok egyelőre visszafogottan reagáltak a venezuelai fejleményekre. A politikai válság rendezése érdekében új választások megrendezését javasolták, abban viszont nem jött létre egységes uniós álláspont, hogy támogassák vagy sem az ellenzék hatalomátvételi törekvését. Nyilatkozatában az Európai Unió elítélte az erőszak minden formáját, és „szabad, tisztességes választásokat” szorgalmazott. Az európai politikusok közül az olasz Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke állt ki a leghatározottabban az ellenzék oldalán: spanyol nyelvű Twitter-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy történelmi jelentőségű események tanúi vagyunk, a dél-amerikai országba visszatér a demokrácia és a szabadság. „Szabadítsuk fel Venezuelát” - fogalmazott a konzervatív Tajani., akinek a hazája egyébként az egyike annak a mindössze négy uniós tagországnak, amelynek a kormánya nem biztosította támogatásáról Guaidót, amikor a 35 éves ellenzéki politikus önmagát deklarálta Venezuela törvényes átmeneti államfőjének. Olaszország mellett a másik három ilyen EU-tagállam Görögország, Ciprus és Szlovákia. Itáliában egyébként a koalíció jobboldali populista tagja, a Liga Guaidó elismerése mellett lett volna, ám baloldali populista partnere, az Öt Csillag Mozgalom ezt ellenezte. Szlovákia azt hangsúlyozza, hogy bár pillanatnyilag nem ismeri el Guaidót államfőnek, Maduró beiktatásán sem képviseltette magát a tavalyi elnökválasztás után. A dél-amerikai országokkal különleges viszonyt ápoló Spanyolország olyan diplomáciai finomhangolást választott, hogy elismeri ugyan Guaidót, de madridi különmegbízottját nem hajlandó nagykövetnek minősíteni.
Témák
Venezuela

Feleséggé „léptette elő” királyi szeretőjét a thai uralkodó

Publikálás dátuma
2019.05.02. 08:58
Maha Vadzsiralongkorn királynővé teszi korábbi szeretőjét, Szuthida Na Ajudhját
Fotó: THAI TV POOL / AFP or licensors
A korábban tábornokká kinevezett nőről mindenki tudta, hogy a király ágyasa, így most több előjogot is kap.
Feleségül vette saját biztonsági szolgálatának vezetőjét a thaiföldi király: Maha Vadzsiralongkorn ezzel a királynői címet adományozta korábbi szeretőjének – idézi a BBC a királyi ház közleményét. A meglepetésszerű bejelentés azután történt, hogy a 66 éves Vajdzsiralongkornt a napokban megkoronázták, és szentelt vízzel áldották meg. A frissen koronázott (de posztját 2016 óta betöltő) király szerdán megkérte tábornoki rangban szolgáló szeretője, a 40 éves Szuthida Na Ajudhja kezét – majd ugyanaznap királynővé is tette. Szudhita a földön fekve várta, míg az uralkodó néhány csepp szentelt víz segítségével királynővé választotta őt - a megalázó póz egyébként bevettnek számíthat az udvarban, hiszen az uralkodó udvaroncai is földre kuporodtak a szertartás közben. 
A nő korábban a kevésbé tiszteletreméltó „királyi szerető” címét viselhette, de most már a királynői előjogokat is élvezheti, a thai uralkodóház pedig szó szerint előléptetésnek nevezte a házassági ceremóniát. 
Szerző