Pepita lámacsikó született Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.05.02. 13:27

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fekete-fehér lámacsikóval szaporodott a debreceni állatkert lámacsaládja.
Fekete-fehér kislámával örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat Negró, a 2016 telén a kassai állatkertből érkezett sötét szőrű láma csődör és egyik világos színű kancája. A debreceni állatkert Facebook-oldalának tájékoztatása szerint a húsvéthétfő reggelén született re fekete-fehér lámacsikót a látogatók már meg is csodálhatták. 
A kis csődör, ami 12 hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot, a születése után fél órával lábra is állt. A virgonc kisláma azóta szépen cseperedik, és vidáman játszadozik a kifutójában. 
A lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, így a csikó, ahogy eléri az ivarérettséget, el fog költözni  a hatfős családjától. 
A láma (Lama glama) a dél-amerikai tevefélék legnagyobb termetű faja, eredetileg Dél-Amerika bokros, füves területeiről származó társas és barátságos állat, amelyet leginkább Peruban és Bolíviában tartják háziállatként már több ezer éve. Elsősorban gyapjújukért, a vastag, tömött bundájukért, illetve húsukért és tejükért tenyésztik, de néhol még a mai napig nehéz terhek szállítására is használják őket.
Szerző

Elkezdődött a csomagolásmentes vásárlás hónapja

Publikálás dátuma
2019.05.02. 10:50
Illusztráció
Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Hulladék nélkül vásárolt termék fotójával bárki részt vehet a csomagolásmentes május kihívásban.
Csomagolásmentes májust hirdetett a JÖN Alapítvány. Az akció célja a tudatosabb vásárlásra való ösztönzés, hogy a túlzott fogyasztást is kerülve minél kevesebb hulladék termelésével vegyük meg a termékeket. 
A kihívásban bárki részt vehet, ha egy hulladék nélkül vásárolt terméket a #hulladéknélkül hashtaggel kiposztol a Facebookra vagy az Instagramra.
Az esemény különböző formájú tájékoztató anyagokkal, flashmobokkal mutatja be és népszerűsíti a csomagolásmentes vásárlás lehetséges megoldásait. A kezdeményezés a klímabarát életvitelt hirdető Tudatos Tavasz kampány része, amely az energiafelhasználás csökkentésére, a kertészkedés és a faültetések fontosságára is felhívja a figyelmet. Az akció részleteiről bővebb információ itt található.
Szerző

Szeretik a zöldhulladékból készült komposztot a bécsiek

Publikálás dátuma
2019.05.01. 13:13
Illusztráció
Fotó: NouN/Biosphoto / AFP
Rekordmennyiségű, háromszázezer zsáknyi újrahasznosított virágföldet vásároltak a bécsiek 2009 óta. A város zöldhulladékából készült, tőzegmentes föld bio-termesztésben is felhasználható.
A zöldhulladékok tárolására alkalmas kukákat, amelyeket hetente egyszer ürítenek, az osztrák ingatlantulajdonosok ingyen igényelhetik. A Bécs külső kerületeiben lévő nyolcvanezer bio-szemetes tartalma, a mintegy százezer tonnányi zöldhulladék: salátalevél, almahéj és növényi nyesedék a lobaui komposztálóüzembe kerül. Ide érkezik a város szeméttelepein leadott zöldhulladék, valamint a parkok és zöldterületek gondozása során keletkező bio-szemét is.
Európa legnagyobb, nyílt rendszerű komposztálóüzemében évente mintegy 45 ezer tonnányi jó minőségű komposztot állítanak elő, amelynek egy része a bécsi parkokban, zöldterületeken, illetve a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosul. A komposzt másik részéből készül a Guter Grund nevű virágföld, amely alkalmas kerti- és balkonnövények ültetésére is. A bécsi föld különlegessége, hogy egyáltalán nem tartalmaz tőzeget, helyette fakéreg-humusszal és megfelelően előkészített farostokkal teszik lazává és könnyűvé a szerkezetét. 
A virágföld bármelyik bécsi szeméttelepen megvásárolható, a 18 literes zsák 3, a 40 literes pedig 5 euróba kerül. Az osztrák főváros köztisztasági vállalata 2009 óta állít elő a város területén keletkező, illetve a lakosságtól begyűjtött zöldhulladékból virágföldet, amiből eddig összesen 300 ezer zsáknyi fogyott - írta a Don't Waste It
Szerző