Hónapokra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és nem biztos, hogy ott nyit majd ki

Publikálás dátuma
2019.05.02. 12:52
Az Országos Széchényi Könyvtár jelenlegi épülete
Fotó: Népszava
Állítólag május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár.
Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk” – tudta meg az Átlátszó az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatójától, Tüske Lászlótól. A portál azért kereste meg kérdéseivel az OSZK-t, mert a könyvtár dolgaira rálátó olvasójuk szerint május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár. Az Átlátszó cikke szerint sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis biztosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban. Mint írják, a bezárás egyik oka a régóta húzódó azbesztmentesítés megkezdése, és olvasójuk tudomása szerint közre játszik az intézmény által felhalmozott tetemes adósság is, továbbá az, hogy az OSZK és a budai Várnegyed átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv irányítói között egyre élesebb ellentét feszül. A portál azt írja, a könyvtárnak alighanem el kell hagynia a Várpalotát, és ha igaz, abba a nagykörúti Kilián-laktanyába kell cuccolnia, ami a szakértők szerint alkalmatlan a közgyűjtemény elhelyezésére. 
Kilián laktanya a Corvinnál
Fotó: Google Street View
Szerző
Témák
OSZK könyvtár

Háromnegyed órára leállt a forgalom Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.05.02. 11:31
Képünk illusztráció
Fotó: JOEL SAGET / AFP
A járatoknak egy áruszállító repülőgép meghibásodása miatt várakozniuk kellett.
Több érkező és induló járat is várakozott a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és környezetében reggel 8 és 9 óra között, a Ferihegyen reggel 8 órakor leszálló, FedEx Boeing 757-200-as repülőgépének műszaki meghibásodása miatt – írja az airportal.hu. A cikk szerint csütörtökön reggel nyolc óra előtt néhány perccel szállt le a budapesti repülőtér 31L futópályáján a FedEx Boeing 757-200F áruszállító repülőgépe, amely Bécsből teljesítette Budapestre az amerikai cég FX 5212-es számú járatát. A repülőgép műszaki meghibásodás miatt nem tudta elhagyni a futópályát, a C jelű gurulóútnál megállt. Meg nem erősített információk szerint a Boeing 757-es hidraulika rendszerénél történt meghibásodás. A leszállást követően a repülőgéphez riasztották a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységeit és a repülőtéri műszaki mentőket, akik körülvették és átvizsgálták a repülőgépet. A portál azt írja, hogy a Boeing 757-est mintegy fél órával a leszállást követően, 8 óra 25-kor vontatták le a 31L futópályáról. A futópályát ezt követően még körülbelül 20 percig nem használhatták a repülőgépek, az első induló járat háromnegyed kilenckor kezdte meg a felszállást. A ferihegyi kettes futópálya felújítása miatt a repülőtér múlt hét eleje óta egypályás üzemmel működik, így mind az induló, mind az érkező járatoknak várakoznia kellett az esemény időtartama alatt.
Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 16:52

Az eddig vizsgált vízminták ötödében volt magas az ólomtartalom

Publikálás dátuma
2019.05.02. 10:24
Illusztráció
Fotó: AFP
Jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció.
Eddig összesen 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ahol a csapvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek – közölte az NNK a Világgazdasággal. A lap azt írja, az eddigi vizsgálatok szerint jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció. A Nyitott laboratórium programban főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják a vízmintákat, az ingyenes vizsgálati lehetőség 2020. március 31-ig tart. A legtöbb minta eddig Budapestről érkezett, mert itt találhatók a legnagyobb arányban régi házak, épületek. A csapvízben lévő ólom fő forrását a vízhálózatban lévő ólomcsövek adják, ugyanakkor az ólomcsövek részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten – hívta fel a figyelmet az NNK.
Szerző
Témák
csapvíz ólom