könyvtár;OSZK;

2019-05-02 12:52:51

Hónapokra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és nem biztos, hogy ott nyit majd ki

Állítólag május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár.

Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartási ideje az épületben folyó átépítések miatt várhatóan meghosszabbodik. A közbeszerzések lezárultak, a területátadásra vonatkozó egyeztetések folyamatban vannak. A zárva tartás pontos körülményeiről olvasóinkat és látogatóinkat megfelelően tájékoztatni fogjuk” – tudta meg az Átlátszó az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatójától, Tüske Lászlótól.

A portál azért kereste meg kérdéseivel az OSZK-t, mert a könyvtár dolgaira rálátó olvasójuk szerint május hatodikán fogják bejelenteni, hogy legkevesebb négy hónapra teljesen bezár a könyvtár.

Az Átlátszó cikke szerint sok dolgozó attól tart, hogy ezek után ki sem nyitnak többé, a Várban legalábbis biztosan nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban. Mint írják, a bezárás egyik oka a régóta húzódó azbesztmentesítés megkezdése, és olvasójuk tudomása szerint közre játszik az intézmény által felhalmozott tetemes adósság is, továbbá az, hogy az OSZK és a budai Várnegyed átalakításáért felelős Nemzeti Hauszmann Terv irányítói között egyre élesebb ellentét feszül.

A portál azt írja, a könyvtárnak alighanem el kell hagynia a Várpalotát, és ha igaz, abba a nagykörúti Kilián-laktanyába kell cuccolnia, ami a szakértők szerint alkalmatlan a közgyűjtemény elhelyezésére.