Előfizetés

Meghalt a christchurch-i merénylet egyik sérültje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 18:01

Fotó: Peter Adones / Anadolu Agency/AFP
A férfi a március 15-i terrortámadásban szerzett lőtt sebet, az orvosok azóta küzdöttek az életéért.
Meghalt egy török állampolgárságú férfi, Zekeriya Tuyan, aki a márciusi christchurchi merénylet során sérült meg – írja a Reuters. A férfi testvére azt nyilatkozta a portálnak, hogy Tuyan 50 napja lebegett élet és halál között és 
csütörtökön életmentő beavatkozásra vitték, de sajnos az orvosok nem tudták megmenteni.

Mint azt már korábban mi is megírtuk, 2019. március 15-én egy férfi két mecsetben rendezett vérfürdőt az új-zélandi Christchurchben. Gépfegyverrel lőtt az imádkozó hívekre, aminek következtében ötvenegyen haltak meg, több mint harmincan megsebesültek. Az elkövető ellen azóta már vádat emeltek.

Venezuela a szakadék szélén

Sebes György
Publikálás dátuma
2019.05.02. 17:39

Fotó: SCHNEYDER MENDOZA / AFP
Nem akarok konfrontációt – mondta a venezuelai parlament elnöke, aki januárban ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát, a héten pedig újabb kísérletet tett az államfő eltávolítására. Juan Guaidó úgy értette, nem kívánja, hogy családok, vagy baráti társaságok tagjai álljanak szembe egymással az utcákon. Ám könnyen lehetséges, hogy a hónapok óta húzódó konfliktus immár nemzetközi válságba torkollik. Az amerikai külügyminiszter ugyanis megpendítette, hogy nincs kizárva, országa katonákat küld a latin-amerikai országba, természetesen a mielőbbi rendezés érdekében. 
Nicolas Maduro
Fotó: HO / AFP
A hivatalban lévő államfő, Nicolas Maduro mindenesetre már azzal vádolta Washingtont, hogy részese volt Guaidó eheti államcsíny-kísérletének. Az őt támogató Oroszország – ennek alapján, de ettől függetlenül is – óvta az amerikaiakat, hogy beavatkozzanak a konfliktusba. Szergej Lavrov külügyminiszter ezt nyomatékosította is, amikor telefonon beszélt amerikai kollégájával, Mike Pompeoval. Eközben viszont ismét – és nem először – kifulladni látszik Guaidó próbálkozása a hatalom átvételére. Bár szerdán sok embert sikerült az utcára vinnie, de a tüntetések gyorsan véget is értek. Feltehetően ebben közrejátszott az is, hogy a rendfenntartó erők közbeavatkoztak, az összecsapásokban pedig egy ember meghalt, több mint százan megsebesültek. A konfrontációt tehát nem lehetett elkerülni, ám az utca népének többsége azt is világossá tette, hogy nem hajlandó véráldozatra az ideiglenes elnök kedvéért. 
A helyzet kulcsa a jelek szerint változatlanul a hadsereg kezében van és a katonai vezetőket – legalábbis egyelőre – nem sikerült szembeállítani az elnökkel. Maduro május 1-jei beszédében közölte is, hogy a katonák elutasították a puccskísérletet. Ismét azzal vádolta ellenzékét, hogy polgárháborút akar kirobbantani, és ígéretet tett arra, hogy börtönbe vetik és bíróság elé állítják a John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által koordinált államcsíny felelőseit. Így végképp patthelyzet alakult ki. Ettől azonban a gazdasági gondok nem oldódnak meg, sem az éhínség, sem az energiaválság. Az újabb konfrontáció tehát elkerülhetetlennek látszik Venezuelában.

Baseballütővel érkezik Trumphoz a szlovák kormányfő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 17:21

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A sporteszközzel Pellegrini arra szeretné emlékeztetni az amerikai elnököt, hogy első edzője szlovák volt.
Peter Pellegrini egy egészen meglepő ajándékkal készül Donald Trumppal való találkozójára: egy kézzel készített, nemzeti színekkel díszített, dedikált baseballütőt visz ajándékba az elnöknek, hogy első baseballedzőjére, Teodor Dobiášra emlékeztesse. 
Melania Trump sem marad meglepetés nélkül, ő egy csodaszép közép-szlovákiai népviseletet kap majd

– írja a Paraméter. „Olyasvalami ez, aminek története van, és a szokványos ajándékokkal ellentétben konkrét személyhez kapcsolódik. Olyan ajándék, amely érzelmi szempontból is komoly értéket képvisel” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Peter Kmec, Szlovákia egykori washingtoni nagykövete elmondta, Teodor Dobiášról, a szlovák származású edzőről egy Kanadában élő szlováktól értesült a kormányhivatal. 
Dobiáš egy második világháborús veterán volt, Olaszországban harcolt és számos kitüntetést kapott az elnököktől. 2016-ban, 90 éves korában halt meg.

Azt, hogy a baseballütőt Trump használni fogja-e majd a szabadidejében, vagy a Fehér Házban marad, nem tudni, ugyanis az elnököknek adott ajándékokkal kapcsolatban az amerikai protokoll különösen szigorú. Ezeket az ajándéktárgyakat egy archívumban őrzik és a Fehér Ház tulajdonát képezik.