Előfizetés

Letartóztatási parancsot adtak ki a venezuelai ellenzék egyik vezetője ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 21:56

Fotó: YURI CORTEZ / AFP
Megsértette a házi őrizet szabályait, amikor elment egy tüntetésre.
Egy venezuelai bíróság csütörtökön letartóztatási parancsot adott ki Leopoldo López ellenzéki vezető ellen, mert megsértette a 2017-ben elrendelt házi őrizet szabályait. A törvényszék a venezuelai hírszerzést (SEBIN) bízta meg López kézre kerítésével, valamint azzal, hogy a Caracas közeli Ramo Verde katonai börtönbe vigye vissza. López
14 év börtönbüntetést kapott azért, mert állítólag erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken.

2014-ben 43 ember vesztette életét a Maduro elleni megmozdulásokon. 2017 júliusában azonban házi őrizetbe engedték a Ramo Verde katonai börtönből.
López a magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó szövetségese, kedden tűnt fel az oldalán a caracasi tömegtüntetésen.

Guaidó szerint Lópezt a SEBIN egyes tisztségviselői szabadították ki, miután "amnesztiát és kegyelmet ígértek nekik". Guaidó akkor arra buzdította a katonaságot, hogy álljanak át az ellenzék oldalára a súlyos válság sújtotta országban. A felkelés kudarca nyomán a jobboldali Népakarat pártot vezető Leopoldo López a caracasi spanyol nagykövetségen kapott menedéket. Az ellenzéki megmozdulások összecsapásokba torkollottak a hatalommal. A Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője (OVCS) nevű helyi civil szervezet összesítése szerint az utóbbi két nap tüntetései során négyen vesztették életüket, köztük egy tizennégy éves fiú, akit Caracas utcáin lőttek le. Az OVCS hozzátette, hogy az országos tüntetéseken ez idő alatt
130 ember sérült meg lövésektől, gumilövedékektől, illetve könnygáz belélegzésétől.

Szélsőjobbos véleményvezéreket tiltott ki a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 21:40
Milo Yiannopoulos
Fotó: MARK GRAHAM / AFP
Ez már nem csak egy ideiglenes tiltásnak ígérkezik.
Szélsőjobboldali véleményvezéreket tiltott ki a Facebook, azzal az indokkal, hogy veszélyesek – írja a Washington Post. Az érintettek között van Alex Jones, Milo Yiannopoulos,  Paul Nehlen és a Nation of Islam vezetője, Louis Farrakhan is – akiket korábban ideiglenesen már több közösségi média platformról is letiltottak. A cég állítja, a mostani tiltás végleges.   
A Facebook nem csak a fiókjukat törölte, hanem a rajongói oldalaikat és azokat a csoportokat is, amelyeket a korábbi kitiltásaik idején létrehoztak.

Kapcsolódó
Jön Yiannopoulos, a provokátor

Hiába riogatott Lázár, 19 éve nem volt olyan kevés bűncselekmény Bécsben, mint tavaly

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:13
Illusztráció
Fotó: Pixabay
11 százalékot csökkent a bűnözés szintje az osztrák fővárosban 2018-ban.
Az elmúlt 19 év során tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözés szintje Bécsben - derült ki az APA osztrák hírügynökség által csütörtökön közzétett összesítésből. A tavalyi év eredményei az intézkedések „egy egészséges keverékének” köszönhetőek – mondta Josef Kerbl, a bécsi bűnügyi hivatal vezetője a hírügynökségnek. Kerbl hozzátette: amellett, hogy intenzívebbé tették a járőrözést, a megelőző intézkedéseket is fokozták az osztrák fővárosban. A 2017-es adatokhoz képest 2018-ban némi csökkenés volt tapasztalható a bejelentett esetek számában. Ez a szám 190 ezerről 169 erre esett vissza, ami
11 százalékos csökkenést jelent. Bécsben tavaly volt a legalacsonyabb a bűnözés szintje az elmúlt 19 év során.

Javult továbbá az esetek felderítésének aránya, a 2017-es 42,4 százalékos értékről 43,6 százalékra emelkedett, ez a legjobb érték 2000 óta. Növekedett azonban a bűncselekménnyel gyanúsított személyek száma, közel 80 ezerről (2017) 82 ezerre nőtt a 2018-as évben. A bűncselekménnyel gyanúsított személyek 51 százalékát külföldi állampolgárok tették ki tavaly, ez csekély csökkenést jelent a 2017-es 51,7 százalékos értékhez. Az összesítés kitér arra is, hogy
2017-hez képest a tavalyi évben csökkenés volt tapasztalható egyebek mellett a vagyon elleni bűncselekmények - például a tolvajlás és a betörés - számában.

A bécsi bűnügyi hivatal vezetője szerint a visszaesés részben a megelőző intézkedéseknek tudható be. Ezzel szemben emelkedett 2017-hez képest a gazdasági bűncselekmények száma, ideértve például a csalással kapcsolatos eseteket és internetes csalást is. Ez azért is érdekes, mert Lázár János tavaly éppen az osztrák fővárosból riogatta Facebook-követőit egy drámaira vágott videóban, hogy a bevándorlók átvették Bécs irányítását és hogy az emberek már félve élnek ebben a városban.