Előfizetés

Kiakadt a bírói egyesület Kövér László leckéztetése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 08:26
Kövér László
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Nem vette be a gyomruk, hogy a fideszes házelnök éppen a bírói függetlenséget garantáló törvény 150. évfordulóján kért lojalitást és engedelmességet a bíráktól.
Tiltakozó közleményt adott ki a legnagyobb bírákat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Bírói Egyesület, miután Kövér László, az országgyűlés elnöke a múlt héten a magyar bírák függetlenségét garantáló törvény 150. születésnapján beszélt - írja a 444.hu.  Mint lapunk is beszámolt róla, Kövér arról beszélt az országgyűlés felső házában összegyűlt főbírák, vezető ügyészek, ügyvédek és jogtudósok előtt, hogy
„150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. (...) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az. (...) korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára.”

A házelnök konkrétumokat mellőzve, de mégis döntésre, állásfoglalásra kérte a bírókat: Kövér László szerint egyfajta, nemzetállami létet fenyegető liberális erő akarja átvenni az irányítást az európai erőforrások felett, ezért is fontos, hogy a bírák megvédjék az államot. A beszéd után csak taps hallatszott, de azért a bírók körében nem arattak osztatlan sikert Kövér meglátásai. A Magyar Bírói Egyesület azt írja
„a Parlament épületébe ünnepelni jöttünk, de csalódnunk kellett.” (...) „semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadhatjuk el. Ezt minden bírónak határozottan és egyértelműen vissza kell utasítania.”

A MABIE szerint Kövér László
„az ünnep apropóján így nem épített, nem méltatott, hanem megfogalmazta a bírói karral szemben támasztott mai politikai elvárást, figyelmen kívül hagyva ősapáink üzenetét.”

Az érdekvédelmi szervezet Handó Tünde OBH elnök beszédét is kritizálta, aki szerintük megosztó beszédet mondott, amikor szembehelyezte az idősebb bírákat a fiatalabbakkal. A MABIE az utóbbi hónapokban egyre nyíltabban fejtette ki a véleményét az igazságszolgáltatást érintő ügyekben, és ebből konfliktusok is származtak. Mikor 2018 őszén kiderült, hogy elcsalhatták egy bírósági választás eredményét, a MABIE új választást követelt, és felületet biztosított a tiltakozó bíráknak. Ettől valószínűleg nem függetlenül idén februárban elkezdtek nyomást gyakorolni az érdekvédelmi szervezet tagjaira, a Budapest Környéki Törvényszéken listázni kezdték a MABIE-hez tartozó bírákat. 

Mindenki megnyugodhat, Rákay „Kétmillió” Philip is talált olcsó bérlakást a Várban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.03. 07:33

Fotó: Google Maps
A zenecsatornáktól a Fidesz holdudvarába kerülő tévés bagóért bérel egy 60 négyzetméteres ingatlant a Bécsi kapu téren. Mikor rákérdeztek, a gátlástalan csinovnyik médiáról kezdett értekezni.
Nem ért véget a Fideszhez közeli fontos emberek berendezkedése a budai Várban. Ezúttal Rákay Philipről és családjáról derítette ki a 24.hu, hogy olcsó önkormányzati lakáshoz jutott a Bécsi kapu téren. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége lakáscsere útján egy 60 négyzetméteres ingatlanhoz jutott hozzá egy olyan műemléképületben, amit nemrég 70 millió forintból újított fel az I. kerület. Az önkormányzat tájékoztatása alapján
Rákayék idén januárban szerezték meg a lakás örökbérleti jogát, amiért költségelvű lakbért, havonta mindössze 39 ezer forintot fizetnek a Budavári Önkormányzatnak.

A felújított műemlékházról egyébként 2016-ben sajtótájékoztatót is tartott Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester.

Milliókat látott a választási nagygyűlésen

A kilencvenes években a Z + , majd a Viva + műsoraival közismertté váló Rákay Philip 2002-től a Hír Tv munkatársaként dolgozott, 2011-ben lett az MTV M1 csatornájának intendánsa, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. Politikai elköteleződését sosem rejtette véka alá, korábban a Fidesz nagygyűlések házigazdája volt, emlékezetes, hogy a 2002-es választási nagygyűlés alkalmával kétmillióra becsülte a Kossuth téren összegyűlt támogatók számát. Asztrológus feleségéről pedig 2013-ban derült ki, hogy a Fidesz tanácsadója. Rákay Philip egyik cége, a PR-rel, kommunikációval foglalkozó SD & Watson Consulting Zrt. 146,9 millió forintos adózott eredményt ért el 2017-ben, egy évvel korábban pedig 166 millió forint osztalékot fizetettek 335 millió forintos nettó árbevétel után. A társaság három prémium kategóriás autót is lízingel egy Lexus  kupét, egy Lexus terepjárót és egy Volvo terepjárót.
A házaspár által néhány hónapja megszerzett lakás bérleti díja nem csak a piaci áraktól marad el messze, az önkormányzat által megszabott piaci áraknál is kevesebbet kell fizetniük. Ezt támasztja alá, hogy a Budavári Önkormányzat nemrég pályázati felhívást tett közzé, amelyben kilenc vári lakás bérleti jogát hirdette meg. Köztük van például egy 45 négyzetméteres egyszobás lakás is, aminek az induló bérleti díját 83 ezer forintban határozták meg. Tehát egy kisebb lakásért is több mint kétszer annyit kér az önkormányzat piaci alapon, mint amennyit Rákayék fizetnek. Igaz, lakáscsere esetén az I. kerület rendelete alapján valóban úgynevezett költségelvű lakbért fizet az új bérlő, ám a fideszes többségű önkormányzat új szerződéskötés esetén felülbírálhatná a bérleti díjat, és a lakásrendelet módosításával emelhetne azon, hogy a kerületet ne járjon rosszul.
Lakásszerzésének körülményeiről érdeklődve a hírportál megkereste Rákay Philipet is, aki egy főként személyeskedéseket és sértéseket tartalmazó terjedelmes válaszlevelet küldött, Többek közt azt írta:
„Az egyetlen, amihez az önhöz hasonló, rendkívül igyekvő, megbízói elvárásait bármi áron, önként is túlteljesítő csinovnyikok értenek: a magyar társadalom erre fogékony rétegének hazugságokkal való, gátlástalan hergelése. Kizárólag ebben jeleskednek önök – csakúgy, mint ideológiai előképeik, éppen száz esztendeje.”

A lakásszerzés körülményeiről annyit közölt, hogy:
„a mi családunk is egy – a vári lakás bérlője által kiválasztott – értékes, felújított pesti öröklakást adott egy rendkívül lelakott állapotú, a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérleti-, és nem tulajdonjogáért cserébe. Ráadásul a vári ingatlanra közben rengeteget költünk, az igen szigorú műemléki előírások és kötöttségek teljes figyelembevételével felújítva azt – gyarapítva ezzel az önkormányzati vagyont. Majd mindezek mellett, havi bérleti díjat fizetünk az önkormányzatnak egy olyan lakásért, amely sok tízmilliós ráfordítás után sem a mi tulajdonunk.”

Emlékezetes, a 24.hu az elmúlt hónapokban cikksorozatban mutatta be, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati lakáshoz a budai Várban. Olyan ingatlanokhoz, amelyek nem magántulajdonúak ugyan, de úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének. A bérlők ugyanis életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők. Ráadásul nem Rákay az első, aki egy frissen felújított házban szerzett ingatlant. A budai Várban jutott önkormányzati lakáshoz • Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. • A Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke. • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. • Bayer Zsolt kormánypárti publicista   Nagy Gábor Tamás polgármester és szülei is önkormányzati lakásban laknak a Várban. Tiborcz István, Orbán Viktor veje pedig a minap kapott zöld jelzést az önkormányzattól egy 370 millió forintot érő műemlékház megvételére, az I. kerület ugyanis lemondott az elővásárlási jogáról. 

Harmincnyolc évesen megvakult a négygyermekes asszony, az állam simán az út szélén hagyja a családot

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.05.03. 07:30

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Elveszítette látásának 87 százalékát egy nagyúti asszony, rokkantsági nyugdíjat mégsem kap. Veszélyben a hattagú család megélhetése.
A kisiskolás Villő gyorsan odébb pakol egy papucsot, nehogy az anyja belebotoljon, Koppány pedig a porszívó csövét tolja arrébb. Néhány hónapja még nem voltak ilyen gondosak, akkor a játékaik szanaszét hevertek a szobában. Két idősebb testvérük, Bence és Zétény is mostanság tanulja, hogyan lehet a főzésben, takarításban, kerti munkákban több feladatot átvállalni.  Édesanyjuk karácsony előtt nem sokkal gyakorlatilag megvakult: mindössze 13 százalékos lett a látása, vagyis legfeljebb homályos, nagy foltokat érzékel. Ezt a gyerekek nehezen dolgozzák fel, miközben azért igyekeznek legalább a mindennapi rutinokban segíteni őt. De a korábban gyakran felhangzó „nézd, anya, hogy táncolok!” vagy „látod, milyen szépet rajzoltam?” már csak elvétve szalad ki a szájukon. A négy gyermekével és férjével a Heves megyei Nagyúton élő, harmincnyolc éves Posztós Erzsébet tavaly áprilisban érzékelte először, hogy nem úgy lát, mint régen. A füzesabonyi szemészeten megállapították, hogy vélhetően a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegségben szenved. Kapott cseppeket, ám állapota nem változott érdemben, mire májusban az egri kórház szemészetére került, már alig látott. Innen neurológushoz, majd CT-vizsgálatra küldték, majd újabb neurológiai vizsgálatok következtek. Lassan eltelt a szeptember is, mire megállapították, hogy nem csupán agyi érelmeszesedése van, hanem agyi daganata is, ami okozója lehet látása fokozatos elvesztésének. Miskolcra mentek idegsebészhez, de az ottani rendszer nem tudta megnyitni az egri kórházban készített, s CD-n magukkal vitt felvételeket, így újabb MRI következett, ezúttal Miskolcon. A friss felvételek megerősítették, hogy műtétre van szükség – ám ebben az időszakban a miskolci kórház szellőzőrendszerét épp javították, így a nőgyógyászati műtőben végezték el a legsürgősebb eseteket. Az övék nem számított életmentő műtétnek, így újabb várakozás következett a november 28-ra kitűzött időpontra. A család pechjére épp ebben a nyálkás, őszi időszakban futott végig rajtuk egy vírus, ami az édesanyát is érintette, így a kitűzött időpont helyett december 21-re napolták a beavatkozást. Felkészítették: nemcsak a látását veszítheti el, de akár a beszédközpontja is megsérülhet. A daganatot végül eltávolították, ám a látáskárosodás visszafordíthatatlan maradt. - Talán ugyanígy járok, ha hamarabb kiderül, mi a betegség valódi oka, s netán még májusban megműtenek, de az is lehet, hogy sikerült volna nagyobb százalékát megőriznem a látásnak. Nem tudom. Nem szoktam ezen gondolkodni, nem látom értelmét – mondja az édesanya. Még fel sem ocsúdtak a műtéttől, s annak következményétől, mikor újabb sokk érte a családot. Februárban kérelmet nyújtottak be ugyanis a megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátásra, korábbi nevén rokkantnyugdíjra, de a Heves megyei kormányhivatal ezt elutasította. Elismerték ugyan, hogy asszony nem rehabilitálható, és foglalkoztatása csak folyamatos támogatással történhet, de azt is megállapították, hogy nem szerzett elég biztosítási időt munkaviszonyban, így nem jár neki az ellátás. A törvények szerint ahhoz, hogy ez meglegyen, a kérelem benyújtását megelőző öt évben 1095, az azt megelőző tíz évben 2555, 15 éves intervallumban pedig 3650 napot kellett volna dolgoznia. Posztós Zsuzsa azonban az elmúlt tizenöt évben mindössze 106 nap biztosítási időt szerzett, az elmúlt tíz évben pedig nullát.
Kerestük a kormányhivatalt, hogy vajon ilyen esetekben miért nincs mód méltányosság gyakorlására, s vajon hány hasonló ügyben hoztak még ilyen döntést, de azt a választ kaptuk, hogy mivel egyedi hatósági ügyről van szó, nem áll módjukban tájékoztatást nyújtani. A család fellebbez a kormányhivatal határozata ellen, egy barátjuktól kaptak ehhez jogi segítséget is.
– Harmincnyolc éves vagyok, huszonnégy évesen szültem az első gyermekünket, majd sorra jöttek a többiek. Előttük öt évig dolgoztam egy tiszanánai, majd egy poroszlói varrodában, később egy füzesabonyi gyárban, s két évig voltam munkanélküli. Mindig nagy családot szerettünk volna, így nem bánkódtam, amikor anya lettem, s itthon maradhattam velük – mondja az asszony. Az úgynevezett főállású anyaság azonban nem számít keresőtevékenységnek, így anyaként sem gyűjtött biztosítási időt. Jelenleg mindössze 27500 forint fogyatékossági járadékra jogosult, ehhez jön a családi pótlék, s a férje fizetése. Ő három műszakban dolgozik egy gyöngyösi gyárban: van, hogy késő este főzi meg a másnapi ebédet, vagy munkába indulás előtt vasalja ki a gyerekek ruháját. Erzsébet igyekszik helytállni, de még bizonytalanul mozog a lakásban és a konyhában is: volt, hogy a tészta forró vizét magára öntötte, máskor színes ruhákat mosott össze. - Úgy terveztem, hogy visszamegyek dolgozni, ha már minden gyerek iskolába jár. Súlyos látássérültként erre a környéken sok esélyem nincs: Nagyútra még a helyközi buszok sem jönnek be, olyan rossz az út errefelé, helyben pedig nincs munkalehetőség, főképp a hozzám hasonlóknak – mondja. A család fenntartása most egyedül az apa kezében van, neki dolgoznia kell, ha törik, ha szakad. Amikor a feleségét műtötték, pár hétig szabadságon volt, csak az alapbérét kapta, ami a túlóradíjak és egyéb pótlékok nélkül meglehetősén vékonyka volt: abban a hónapban megérezték a nyomorúság hűvös leheletét. Erzsébet azt mondja, bele sem mer gondolni abba, hogy netán a férje is lebetegszik, vagy a munkahelyével történik valami. Mert akkor elszakad az a vékony cérnaszál is, ami most még valahogy a felszínen tartja a négygyermekes családot.