Meglepő helyen is megjelenhet az ekcéma

Publikálás dátuma
2019.05.04. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Nem csak a szeles időjárás miatt érezhetjük száraznak, repedezettnek az ajkainkat.
Teljesen normális, ha időnként az ajkak bőre kirepedezik, kiszárad, a szájszél is berepedezhet. A téli hideg és a tavaszi szél mellett a nyári erős napsütés is próbára teszi a bőrt ezen az érzékeny területen, ám gondos ápolással – megfelelő hidratálással, ajakápoló készítményekkel – meg tudjuk előzni, ha pedig már kialakult, akkor kezelni. Előfordulhat, hogy a bőrprobléma tartósan megmarad vagy rendszeresen kiújul.
„Az érzékeny, atópiás bőrű embereknél az ajkakon és az ajkak körül is jelentkezhet bőrirritáció. Ilyen esetben a panaszok elhúzódóak és sok esetben jóval látványosabbak is. Nemcsak az ajkak bőre, hanem körülötte az arc is kipirosodik, az ajkak körül – kívül és belül is akár - hámló, kiszáradt, gyulladt, viszkető bőr látható” -  mondta dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa.
A fájdalmasan húzódó bőr szárazzá válhat az ajkak harapdálása következtében, az ajakápoló, rúzs, fogászati anyagok, fogkrémek, fogpótlások, fogszabályzó valamely összetevőjével szembeni érzékenység esetén, bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, de akár a cigarettafüsttől, pollenektől, a hormonszint változásától, stressz, fokozott verejtékezéstől vagy akár gombás, vagy bakteriális eredetű fertőzés miatt.
Attól függően, hogy mi okozza a bőrtüneteket, a kezelés történhet szteroid tartalmú krémekkel, vagy gomba- és baktériumellenes készítményekkel. Nagyon fontos a rendszeres hidratálás, a szakember segítségével kiválasztható a megfelelő hipoallergén, illetve illat- és adalékmentes készítmény. A problémás összetevő beazonosításában nyújt segítséget az epicután allergia teszt. A vizsgálat során a hát bőrére olyan tapaszokat ragasztanak, amelyekre előzőleg felvitték azokat a standardizált allergéneket. A tapaszok alatt a bőrreakciót megadott időközönként ellenőrzik, ha bőrpír, viszkető kiütés jelentkezik, az illető az adott összetevőre allergiás. Ha a továbbiakban ügyel arra, hogy olyan termékeket használjon, amelyek nem tartalmazzák azt az összetevőt, akkor meg tudja előzni a kellemetlen tünetek kialakulását.
Szerző
Témák
ekcéma

Ezért fájhat az anyukák dereka

Publikálás dátuma
2019.05.03. 12:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A terhesség alatti és gyakran szülés után is megmaradó derékfájdalmak hátterében különféle okok állhatnak.
Egy újdonsült anyuka szinte folyamatosan hajolgat; emelgeti a babát, ráadásul általában a terhesség miatt már megterhelt, gyengébb törzsizmokkal, nagy valószínűséggel nem is helyes technikával teszi. A fokozott igénybevétel és a kevés pihenés következtében megsérülhet a porckorong, sőt sérv is kialakulhat – mondta a Népszavának Friedmann Éva gyógytornász. 
Terhesség a hasizmot is megviselheti; „szétnyílhat”. Rectus diastasis – azaz szétnyílt hasizom- esetén a két egyenes hasizom között futó kötőszövetes rész túlnyúlik. Ha ez a szülés után 10-12 hétig spontán nem jön helyre, vagyis nem záródik be a rés, érdemes szakemberhez fordulni, mert ugyan a megmaradó „terhespocak” eleinte inkább csak esztétikai jellegű, később derékfájdalmakat is okozhat, ha ugyanis a hasizmok nem tartanak megfelelően, a gerincmerevítő kisizmok túlterhelődhetnek. A hasizmok további gyengülése következtében kialakult helytelen testtartás a gerinc- és köldöksérvnek is táptalaja lehet. A megváltozott statika miatt a kismedencei szervekre nagyobb nyomás nehezedik, ami a süllyedésükhöz vezethet, ami később akár inkontinenciás panaszokat is okozhat.
A kezeléshez érdemes szakember segítségét kérni. Az öndiagnózis és az innen-onnan szerzett, internetről vadászott tanácsok, helytelenül végrehajtott gyakorlatok még ronthatnak is az állapoton. A legtöbb esetben a testtartásjavítás, az ergonómiai szabályok elsajátítása és betartása, valamint a törzsizomzat megerősítése elegendő a derékpanaszok enyhítésére. Gerincsérv esetén a panaszok súlyosságától függően gyógytorna, orvosi beavatkozás: fájdalom- és gyulladáscsökkentés vagy fizikoterápia is szükséges lehet – mondta Friedmann Éva. 

Inkább megelőzni!

A szülés utáni regenerációnak a gátizomzat erősítésén túl a törzstartó-, a has- és a gerinc kisizmainak karbantartásáról is kell szólnia. Fontos – nem csak kismamáknak - a helyes, azaz egyenes derékkal történő emelés, és megfelelő hordozóeszközt használni, ha pedig a baba már hét kilónál már nehezebb, javasolt háton hordozni. A szoptatáshoz célszerű párnát használni – tanácsolta a gyógytornász.
Szerző

Milliónyi magyar nem is tudja, hogy magas a vérnyomása

Publikálás dátuma
2019.05.02. 15:35

Fotó: Alice S. / AFP/BSIP
Egy teljes magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben a világon évente, és bár a felnőtt lakosság harmadának hypertoniája van, csak a fele tud róla. A betegség, amely a szív-, érrendszeri betegségek, a stroke és a demencia rizikófaktora, rendszeres vérnyomásméréssel, illetve megfelelő életmóddal megelőzhető lenne.
Fontos a rendszeres vérnyomásmérés és a gyógyszeres terápia betartása, hiszen a kezeletlen magas vérnyomás (hypertonia) számos komoly megbetegedés forrása lehet - mondta a vérnyomásmérés hónapjának kezdetén az egészségügyi államtitkár sajtótájékoztatón. Horváth Ildikó mindenkit arra buzdít, menjen el háziorvosához, és nézesse meg vérnyomásértékét.
A világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

A magas vérnyomás a hazai szív- és érrendszeri halálozások leggyakoribb okozója - mondta Járai Zoltán, a Magyar Hypertónia Társaság elnöke. Becslésük szerint Magyarországon 
egymillió ember élhet úgy magas vérnyomással, hogy nem tud róla,

ezért is fontos, hogy évente legalább egyszer megmérjük. A hypertonia a koszorúsér-, a nyakiütőér-betegségek és az alsóvégtagi verőérbetegségek legfontosabb kockázati tényezője - hangsúlyozta Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, aki a gyógyszeres terápia betartását emelte ki. A tapasztalatok szerint a magas vérnyomással kezelt betegek jelentős része nem éri el a 140/90 alatti célértéket, mert valamiért nem veszik be gyógyszereiket - mondta Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója.
Hazánkban évente 30 ezer stroke-ot regisztrálnak, ennek több mint fele a magas vérnyomásra vezethető vissza. Úgynevezett agyi kisérbetegséget is okozhat hypertonia, amelynek egyik lehetséges következményeként tartják számon a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását - mondta Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója. A szakember úgy fogalmazott: a megelőzés a kezünkben van, hiszen ha idejében kiderül a betegség, akkor a súlyosabb, egészséget romboló folyamatok mérsékelhetők, megelőzhetők.

Életmóddal megelőzhető

A magas vérnyomás az esetek többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. A megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzásmentes életvitel mind hozzájárul a szervezet normális vérnyomásértékéhez. Az egészségügyi államtitkár kiemelte, a közétkeztetésben az ételekkel bevitt sómennyiség mértékének csökkentését 2014 óta rendelet szabályozza. Egy 2017-es felmérés azonban azt mutatta, az érintett cégek csupán hatvan százaléka tartja be a jogszabályban foglaltakat. Horváth Ildikó hangsúlyozta, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon.
Májusban az ország számos pontján lehet ingyenes vérnyomásmérésre jelentkezni, a helyszínek megtalálható a Magyar Hypertónia Társaság honlapján, illetve a társaság Facebook-oldalán. Csütörtökön a Batthyány téren 10-18 óráig egy szűrőbuszban lehet ingyenes vérnyomásmérést kérni.
Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 15:39