Kamerák előtt lakoltatták ki Bíró Icát a végrehajtók (videó)

Publikálás dátuma
2019.05.03. 11:16
Bíró Ica megafonba kiabálva tiltakozik a szerinte jogsértő kilakoltatás ellen
Fotó: Facebook/ Mérce
Lejárt a kilakoltatási moratórium, az egykori fitneszsztárhoz rendőri biztosítással érkeztek meg a végrehajtó emberei.
Május harmadikán, pénteken Bíró Ica fitneszedzőhöz látogattak el a végrehajtók XII. kerületi házához hogy utcára rakják és lefoglalják ingóságait – írja a Mérce, ami élőben követte a felkavaró jeleneteket. Az eljárást civil aktivisták élőlánccal próbálták akadályozni, de a rendőrök egyenként kivittek mindenkit az udvarról – eközben kisebb dulakodás is kialakult. A rendőrség technikusa végül fúróval törte fel a lakás ajtaját, és megkezdődött az ingatlan kiürítése is.
A lakáselkobzási végzésről tavaly számolt be Facebook-oldalán Bíró, még a moratórium kezdete előtt, akkor úgy nézett ki, még tél előtt kilakoltatják: „Kedves barátaim! A deviza kifosztás miatt a végrehajtó úr kilátásba helyezte, hogy még a kilakoltatási moratórium előtt, november 15. előtt, családostól az utcára teszi  Bíró Icát és a lányát! Nem tudom pontosan mikorra tervezi, de perceim meg vannak számlálva, pedig mindenki, még a végrehajtók is tudják, hogy embertelen, jogtalan, kisemmiző és főbűn a devizások életének és vagyonának, ilyen módon való elrablása. A szüleim és az én életem munkájával megkeresett otthonunkat a 12. kerület Trencséni utca 34. szám alatti házat, egy off-shore és adóspecialista ügyvéd licitálta el féláron. Ügyes és gazdag ember, aki a jogi tudását, nagy haszonnal tudta kamatoztatni, más kárára jól járni, fura opció, örülhet, ha tud a mi otthonunkban” A lakáselkobzással végül megvárták a kilakoltatási moratórium végét, az esemény megakadályozása érdekében a helyszínen szimpatizánsok teherautókkal állták el a ház előtti utcarészt, megjelent Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője, devizahiteles jogvédők, aktivisták, Bíró ügyvédje, valamint rajtunk kívül több hagyományos és online média képviselői.
Bíró ügyvédje, Ravasz László szerint európai és magyar jogba ütközik földönfutóvá, hajléktalanná tenni családokat olyan szerződések miatt, melyek „jogilag semmisek”. A lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra is, a környező országokban a devizahitelesek már pert nyertek a bankok ellen, a devizahiteleket semmissé tették. Bíró Icát péntek délután másik ingatlanjából is kilakoltatják, ezzel kapcsolatban Ravasz elmondta, hogy Bíró mindkettőre felvett hitelt, mégpedig oly formában, hogy egy hitel fedezete több ingatlan, ami egyáltalán nem szokatlan a devizahitelek esetében. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 21:41

Andy Vajna az utolsó pillanatban nyereségessé tette a TV2-t

Publikálás dátuma
2019.05.03. 10:57

Fotó: Népszava
Korábban az irgalmatlan kormányzati pénzköltés ellenére is veszteséges volt a csatorna.
Csaknem 1,7 milliárd forintos profitot termelt 2018-ban a TV2 Zrt  - írja a G7. Ez annak fényében érdekes fejlemény, hogy az elmúlt években durván veszteséges volt a kereskedelmi csatorna. Két éve ugyan az állami hirdetéseknek köszönhetően bevételben már utolérték az RTL-csoportot, ám miközben a nagy konkurens 2017-ben is nyereségesen működött, a TV2 akkor még 2 milliárdos hiányt volt kénytelen elkönyvelni.  Pedig már 2016-ban és '17-ben is (listaáron) 21 milliárd forintnyi állami hirdetést toltak a csatornába, az összeg 2018-ban már majdnem elérte a 29 milliárdot.
A csatornánál ehhez képest a 2013 és 2017 közötti öt évben összesen 15,3 milliárd forintnyi veszteséget hoztak össze, nagy részét ráadásul azt követően, hogy Andy Vajna bejelentette tulajdonszerzését. A januárban elhunyt filmmogul 2016-ban egy interjúban azt mondta, hogy a tévé nyereségessé tételére három-ötéves távon van reális esély.   
A kormánypropaganda sulykolására átállított csatorna az elmúlt napokban azzal került be a hírekbe, hogy többször is elmarasztalták, mert nemhogy a Fidesz felé részrehajlóan tudósított az EP-választási kampányról, de sokszor más indulót még csak meg sem említettek a hírműsorokban. A cég igazgatóságába egyébként a távozó Dirk Gerkens helyére most ült be a Mészáros Lőrinc egyik bizalmasának tartott, különböző cégeiben fontos posztokat betöltő Tima János, Alcsútdoboz fideszes polgármestere.
Szerző
Témák
TV2

Kocsis Máté: az újságírók az igazi politikai ellenfeleink

Publikálás dátuma
2019.05.03. 10:04

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kunhalmi Ágnes nem valódi kihívás, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzéki (valójában független) sajtó, konkrétan két-három lap ellen kell harcolniuk.
Új hadjáratot hirdetett meg a Fidesz nevében Kocsis Máté, a kiemelt ellenség ezúttal az ellenzéki (valójában a Fidesztől független) újságírás - írja az Index. A korábbi józsefvárosi polgármester migrációs témában tartott két órás lakossági fórumot a VIII. kerületben, Deutsch Tamással: míg vendége a bevándorlással rémisztgetett, és szudanizálódó Svédországról, iszlamista pártalapításról beszélt, Kocsis a kormányhoz nem lojális sajtót vette célba. Az újságírók úgy kerültek szóba, hogy Deutsch kis kitérőként azt mondta,
Aa politika ne akarjon lapot szerkeszteni, a szerkesztőség pedig ne akarjon politizálni.

Tegyük hozzá, a Fidesz EP- képviselőjének ezt sikerült abban az országban megjegyeznie, ahol becslések szerint már háromnegyedes a kormányzati média túlsúlya az ellenzéki vagy független sajtóorgánumokhoz képest, és ahol a propagandamunkások egy 19 éves diáklányt is képesek rossz jegyeire hivatkozva (!) támadni,  pusztán azért, mert ellenzéki tüntetéseken szólalt fel.
Nagy Blanka ellenzéki demonstráción beszél
Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet

Újságírók a célkeresztben

Kocsis Máté szerint e az elmúlt tíz év “sikertelensége miatt” a “baloldali és liberális politikusok újságírósat, az újságírók pedig politikusosat” játszanak. Ennek jele szerinte, hogy Tordai Bence és Szél Bernadett a parlamentben Facebook-interjúkat készítenek kormánypárti képviselőkkel, ezalatt pedig a “HVG, az Index és a 444 politikát igyekszik csinálni”.
“Ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek, nem Kunhalmi Ágnest”, aki szerint most május 1-én volt az Európai Unió 15. születésnapja - mondta Kocsis, hozzátéve, a sport és a politika folyamatos háború, amely az ellenfelek legyőzéséről szól. Kocsis példaként felhozta, hogy szerinte legutóbb egy egri fórumon a 24.hu fotósa olyan képet készített, amelyen csak 8-10 ember látható, és ők is jellemzően öregek, majd „szabadjára engedik a kommentelőket”, mindebben pedig az a politikacsinálás, hogy elhitetik, hogy az ellenfél legyőzhető, hiszen nincs is akkora támogatottsága.   A valamikor liberális politikus Deutschnak Facebook-oldalán (szó szerint) ennyit sikerült hozzá fűznie a beszélgetést bemutató  Index-tudósításhoz:

A baráti tűzzel nincs gond

Ha már „politikacsinálás”: a 24.hu szerint Fővárosi Választási Bizottság épp csütörtökön büntette meg a Józsefváros nevű, ingyenes önkormányzati lapot, mert az újság megsértette a választási eljárásról szóló törvény, a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét.
A lap két egymás utáni száma is úgy jelent meg, hogy kizárólag Kocsis Máté véleménye szerepelt benne az EP-választásról, a jelölteké nem, sőt, egyáltalán semmi más sem, ami az EP-választásról szólna, kivéve Orbán Viktor hétpontos tervét.

A Józsefvárosnak  az FVB döntése értelmében ehhez hasonló helyen és mértékben jóvá kell tennie a következő lapszámban a hibát, de bírságot nem kell fizetniük. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 10:22