Andy Vajna az utolsó pillanatban nyereségessé tette a TV2-t

Publikálás dátuma
2019.05.03. 10:57

Fotó: Népszava
Korábban az irgalmatlan kormányzati pénzköltés ellenére is veszteséges volt a csatorna.
Csaknem 1,7 milliárd forintos profitot termelt 2018-ban a TV2 Zrt  - írja a G7. Ez annak fényében érdekes fejlemény, hogy az elmúlt években durván veszteséges volt a kereskedelmi csatorna. Két éve ugyan az állami hirdetéseknek köszönhetően bevételben már utolérték az RTL-csoportot, ám miközben a nagy konkurens 2017-ben is nyereségesen működött, a TV2 akkor még 2 milliárdos hiányt volt kénytelen elkönyvelni.  Pedig már 2016-ban és '17-ben is (listaáron) 21 milliárd forintnyi állami hirdetést toltak a csatornába, az összeg 2018-ban már majdnem elérte a 29 milliárdot.
A csatornánál ehhez képest a 2013 és 2017 közötti öt évben összesen 15,3 milliárd forintnyi veszteséget hoztak össze, nagy részét ráadásul azt követően, hogy Andy Vajna bejelentette tulajdonszerzését. A januárban elhunyt filmmogul 2016-ban egy interjúban azt mondta, hogy a tévé nyereségessé tételére három-ötéves távon van reális esély.   
A kormánypropaganda sulykolására átállított csatorna az elmúlt napokban azzal került be a hírekbe, hogy többször is elmarasztalták, mert nemhogy a Fidesz felé részrehajlóan tudósított az EP-választási kampányról, de sokszor más indulót még csak meg sem említettek a hírműsorokban. A cég igazgatóságába egyébként a távozó Dirk Gerkens helyére most ült be a Mészáros Lőrinc egyik bizalmasának tartott, különböző cégeiben fontos posztokat betöltő Tima János, Alcsútdoboz fideszes polgármestere.
Szerző
Témák
TV2

Kocsis Máté: az újságírók az igazi politikai ellenfeleink

Publikálás dátuma
2019.05.03. 10:04

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kunhalmi Ágnes nem valódi kihívás, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzéki (valójában független) sajtó, konkrétan két-három lap ellen kell harcolniuk.
Új hadjáratot hirdetett meg a Fidesz nevében Kocsis Máté, a kiemelt ellenség ezúttal az ellenzéki (valójában a Fidesztől független) újságírás - írja az Index. A korábbi józsefvárosi polgármester migrációs témában tartott két órás lakossági fórumot a VIII. kerületben, Deutsch Tamással: míg vendége a bevándorlással rémisztgetett, és szudanizálódó Svédországról, iszlamista pártalapításról beszélt, Kocsis a kormányhoz nem lojális sajtót vette célba. Az újságírók úgy kerültek szóba, hogy Deutsch kis kitérőként azt mondta,
Aa politika ne akarjon lapot szerkeszteni, a szerkesztőség pedig ne akarjon politizálni.

Tegyük hozzá, a Fidesz EP- képviselőjének ezt sikerült abban az országban megjegyeznie, ahol becslések szerint már háromnegyedes a kormányzati média túlsúlya az ellenzéki vagy független sajtóorgánumokhoz képest, és ahol a propagandamunkások egy 19 éves diáklányt is képesek rossz jegyeire hivatkozva (!) támadni,  pusztán azért, mert ellenzéki tüntetéseken szólalt fel.
Nagy Blanka ellenzéki demonstráción beszél
Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet

Újságírók a célkeresztben

Kocsis Máté szerint e az elmúlt tíz év “sikertelensége miatt” a “baloldali és liberális politikusok újságírósat, az újságírók pedig politikusosat” játszanak. Ennek jele szerinte, hogy Tordai Bence és Szél Bernadett a parlamentben Facebook-interjúkat készítenek kormánypárti képviselőkkel, ezalatt pedig a “HVG, az Index és a 444 politikát igyekszik csinálni”.
“Ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek, nem Kunhalmi Ágnest”, aki szerint most május 1-én volt az Európai Unió 15. születésnapja - mondta Kocsis, hozzátéve, a sport és a politika folyamatos háború, amely az ellenfelek legyőzéséről szól. Kocsis példaként felhozta, hogy szerinte legutóbb egy egri fórumon a 24.hu fotósa olyan képet készített, amelyen csak 8-10 ember látható, és ők is jellemzően öregek, majd „szabadjára engedik a kommentelőket”, mindebben pedig az a politikacsinálás, hogy elhitetik, hogy az ellenfél legyőzhető, hiszen nincs is akkora támogatottsága.   A valamikor liberális politikus Deutschnak Facebook-oldalán (szó szerint) ennyit sikerült hozzá fűznie a beszélgetést bemutató  Index-tudósításhoz:

A baráti tűzzel nincs gond

Ha már „politikacsinálás”: a 24.hu szerint Fővárosi Választási Bizottság épp csütörtökön büntette meg a Józsefváros nevű, ingyenes önkormányzati lapot, mert az újság megsértette a választási eljárásról szóló törvény, a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét.
A lap két egymás utáni száma is úgy jelent meg, hogy kizárólag Kocsis Máté véleménye szerepelt benne az EP-választásról, a jelölteké nem, sőt, egyáltalán semmi más sem, ami az EP-választásról szólna, kivéve Orbán Viktor hétpontos tervét.

A Józsefvárosnak  az FVB döntése értelmében ehhez hasonló helyen és mértékben jóvá kell tennie a következő lapszámban a hibát, de bírságot nem kell fizetniük. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 10:22

Ménesbirtok után kastélyt bíztak Lázár Jánosra

Publikálás dátuma
2019.05.03. 09:14

Fotó: Geszt.hu
Az egykori kancelláriaminiszter felügyelheti a geszti Tisza-kastély és a hozzátartozó ingatlanok felújítását, de mindennek a református egyház látja hasznát.
Új feladatot bízott Orbán Viktor Lázár Jánosra: a mezőhegyesi ménesbirtok mellett most már a geszti Tisza Kastély (valamint a kastély melletti park, melléképületek és a Tisza-kripta) felújítását is ő felügyelheti kormánybiztosként, igaz, fizetést, külön titkárságot nem kap a munkavégzéshez - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből. A geszti kastély felújítását a korábbi tervek alapján 2019-re be kell befejezzék. A feladatra három év alatt összesen 2,4 milliárd forintot költhet közpénzből a kormány, mindezt úgy, hogy az épület nem is marad állami tulajdonban: a rendbe hozott műemlékegyüttest a Magyar Református gyház kapja meg – éppen Lázár János javaslatára.
Az mfor.hu a megbízással kapcsolatban emlékeztet:  az országgyűlési képviselő sorban kapja a feladatokat a miniszterelnöktől, hiszen a dohánypiac átalakítása és a dél-magyarországi vasút megújítása is hozzá tartozik már. 
A katolikus egyházat sem hagyta üres kézzel a kormány. A csütörtöki közlönyből ugyanis kiderül, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egy 857 négyzetméteres épületet kap ajándékba Budapesten, a XV. kerületi Széchenyi téren - a 4. szám alatti, „kivett irodaházat”  hitéleti és kulturális feladatok ellátáshoz ajánlotta fel a határozat, amit személyesen a miniszterelnök írt alá.
Szerző
Frissítve: 2019.05.03. 11:02