Bayer Zsolt műsorához az ifjú-fideszesek toborozzák a nézőket

Publikálás dátuma
2019.05.03. 15:28

A Fidelitas illetékes tagja nem cáfolt, csak lecsapta a telefont.
Nem várt közönségszervezője van Bayer Zsolt tévéműsorának, a Bayer Show-nak, a nézőket ugyanis egy politikai szervezet, a Fidelitas toborozza a produkciónak, írja a 444.hu. A szájt egy levélre alapozza ezt, amit tudomása szerint Nagy Máté, a Fidelitas központi irodájából. A 444.hu megkereste Nagy Mátét, aki nem cáfolta, hogy ő írta volna a levelet, de nem volt hajlandó válaszolni, mondván: a kérdéseket a lap küldje el a Fidelitas központi irodájának, mert neki szabadnapja van - majd beszélgetés közben lecsapta a telefont. Ezek után a 444.hu azt tudakolta a Fidelitastól:
  • Más tévéműsorokhoz is szervez közönséget a Fidelitas?
  • Ez egyfajta szolgáltatás a Fidelitas részéről, ellenszolgáltatás fejében vagy önkéntes munka?
Szerző

Orbán oligarchája miatt nem lesznek kampányplakátok az ország nagy részén

Publikálás dátuma
2019.05.03. 14:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az áramszolgáltatók egy hatalomközeli reklámcég mögé bújva akadályozzák meg, hogy az ellenzék plakátolhasson a villanyoszlopokon.
Az ország oszlopainak kétharmadán tuti nem lesznek választási hirdetések – és a fővárosban is meglepően kaotikus a helyzet. Ez leginkább az ellenzéket szomorítja, az oppozíció pártjai ugyanis más közterületi hirdetési felületen alig tudnak megjelenni. Ráadásul úgy tűnik, törvényi gátja nem lenne a politikai plakátolásnak, az ellenzék azért bukja ezt a lehetőséget mert a történet piaci szereplői úgy gondolják: jobb a "kormányzati békesség". Az előzményekről röviden annyit, hogy a közelmúltban változott szabályok szerint a közmű-cégek oszlopait akkor lehet politikai hirdetésekkel színesíteni, ha ezt a tulajdonos írásban engedélyezte. És itt van a kutya elásva. A Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. bevállalta a plakátokat, és közzétette, hogy milyen feltételekkel engedélyez – a dolog szépséghibája annyi, hogy a társaság legfeljebb az ország oszlopainak egyharmada fölött diszponál. A magánkézben lévő cégek egyöntetűen egy hirdetési ügynökségre mutogatnak. 
A kormány üzenetei az oszlopokon
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A maximális plakátlefedettség érdekében az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, a Momentum, az LMP és a Magyar Liberális Párt közös levélben fordult a legnagyobb hazai áramszolgáltatókhoz (például az E.ON Hungária Zrt.-hez, az ELMŰ Nyrt.-hez, és ÉMÁSZ Nyrt.-hez). Az ellenzék azt a választ kapta, hogy mindegyik oszlopot az Esma Zrt. vette bérbe, így a reklámcég dönt a politikai plakátolásról. Ezután az Esma kapott az MSZP-től egy kérést, amit azzal a kifogással hárított, hogy az oszloptulajdonosokkal kötött szerződésekre tekintettel nem áll módjában oszlophasználati engedélyt/ajánlatot adni – így az ország villanyoszlopainak nagy részén nem lesznek politikai plakátok. (Megjegyzendő: fideszes hirdetések sem, ugyanis a szabályok szerint a szolgáltatók vagy mindenkinek engedélyezik azonos feltételekkel a plakátolást, vagy egyiknek sem. Igaz, a kormánypárt ezt a felülethiányt meg sem érzi, hiszen a médiában a hatalom túlsúlya háromnegyedes.) Hogy a kontraktus milyen esetleges tiltó kitételt tartalmaz, arról a reklámcég és áramvállalatok egyike sem beszél. Azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy az Esma Zrt.-t egy 2015-ös tulajdonváltás után az Orbán-oligarchák közé sorolt Garancsi István érdekeltségébe került. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az oszlopok egy részéről egyszerűen nem lehet tudni, ki a gazdája. Jó példa erre Budapest. A fővárosban akadnak olyan oszlopok, amelyek fele részben az ELMÜ-höz, fele részben az önkormányzat tulajdonában lévő BDK Kft. tulajdonában van. És ezeken jelentek is meg Fidesz-plakátok, ugyanis az ELMŰ (lásd: fenn) hárítja a politikai plakátokat, a BDK Kft. viszont engedélyezi. Csakhogy egy csomó oszlopnak nem az áramszolgáltatók és nem a BDK Kft. a gazdája, hanem például önkormányzatok. De a tulajdonos kilétét nem könnyű kideríteni – az MSZP például több konkrét oszlop „birtokviszonyaira” rákérdezett azoknál az önkormányzatoknál, melyek területén a pózna állt, ám választ nem kapott. Így viszonylag nehéz engedélyt szerezni, következésképpen a szocialisták azt szorgalmazzák, hogy legyen egy nyilvános oszlopkataszter.
Szerző

Merkel és a német kereszténydemokraták nem kérnek Orbán szélsőjobboldali álmaiból

Publikálás dátuma
2019.05.03. 13:42

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Angela Merkel kancellár mellett a CDU új elnöke is leszögezte: szó sem lehet arról, hogy Salvini-féle radikális jobboldali szövetséggel egyezkedjenek.
Hiába akarja a szélsőjobb sodrásába vinni Néppártot Orbán Viktor, egyre többen utasítják vissza egyértelműen törekvését, azt, hogy Néppártot összeházasítsa a Salvini szélsőjobbos pártcsaládjával, a Népek és Nemzetek Európai Szövetségével (EAPN) .
Ahogy korábban beszámoltunk róla, a nigeri látogatáson résztvevő Angela Merkel határozottan elutasította Orbán Viktor követelését, kijelentve, hogy semmiféle együttműködés nem jöhet létre a szélsőjobbos pártokkal a választás után – egyben teljes támogatásáról biztosította Manfred Webert az EPP csúcsjelöltjével, aki korábban  ugyanígy foglalt állást. A kancellár emlékeztetett arra is, hogy az EPP egyelőre jegeli a Fidesz tagságát. 
Nem kér a közeledésből a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer sem, aki Angela Merkelt váltotta a pártelnöki tisztségben. Mint az MTI írja, a politikus német hírportálokon idézett nyilatkozatában hangsúlyozta , hogy 
„ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára.”

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: a spanyolországi parlamenti választások eredménye is mutatja, hogy a közeledés a jobboldali populistákhoz „teljes tévút”. 
Orbán Viktor csütörtökön Budapesten találkozott Matteo Salvinivel, a Liga elnökével; közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy meghatározó tényező, ki az, aki a bevándorlást támogatja, és ki az, aki ellenzi.  Orbán teóriája szerint az EPP-től balra eső pártok a bevándorlás mellett vannak, az attól jobbra lévő pártok pedig - köztük a Salvini által alapított Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) - ellenzik azt. A magyar miniszterelnök szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal - például a Ligával -, mert szerinte Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.
Szerző