"Soha nem volt még ilyen mélyen erkölcsileg a magyar tenisz" - A vizsgálatok eredményére vár a Tiszta Tenisz

Publikálás dátuma
2019.05.03. 17:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kapros Anikó, Marosi Katalin, Szávay Ágnes, Temesvári Andrea, Babos Csaba, Markovits László, Nagy Viktor és Sávolt Attila írta alá a Magyar Teniszszövetséggel szemben álló Tiszta Tenisz elnevezésű csoport péntek délután megjelenő közleményét, melyet alább módosítás nélkül közlünk.
"Mi, a Tiszta Tenisz alapítói a tegnapi rendkívüli közgyűlés után egy végső tanulságot biztosan levontunk: hatalmas a szakadék az általunk képviselt értékrend és a jelenlegi vezetés, valamint az őket támogatók között a Szövetség helyes működésének megítélése kapcsán.
Számunkra tegnap végérvényesen kiderült, hogy a Tiszta Tenisz képviselői kérhetik bármilyen módon, hogy átláthatóbban, törvényesen működjön a Szövetség, ebben a jelenlegi vezetés semmilyen formában nem partner.
Az, hogy ez az állapot miért felel meg a közgyűlésen résztvevők többségének, számunkra nagyon nehezen érthető, sőt, csalódást keltő…
A magunk részéről hónapok óta próbáljuk finoman, vagy néha indulatosabban, de a szabályokat mindig betartva felhívni a figyelmet arra, hogy a Szövetség működése ebben a formában nem mehet tovább. Tegnap is átadtunk az MTSZ vezetésének egy négyoldalas dokumentumot, tele kérdésekkel az aggasztó témák kapcsán, de úgy tűnik, mindhiába.
Az elmúlt hónapokban minden tőlünk telhetőt megtettünk, amit a sportág iránti elkötelezettségünk megkívánt, időt és energiát nem kímélve, konfliktusokat felvállalva. 
Mostantól kezdve nem tehetünk mást, mint hogy megvárjuk a folyamatban lévő vizsgálatok eredményeit.
Véleményünk szerint ezekből ki fog derülni, hogy a jelenlegi szövetségi vezetés visszaélt a történelmi lehetőséggel, amelyet a kormányzattól kapott. Emellett bátran ki merjük azt is jelenteni, főleg a tegnapi közgyűlés alapján, hogy soha nem volt még ilyen mélyen erkölcsileg a magyar tenisz.
Természetesen a jövőben is szurkolunk a magyar tenisz tisztességes szereplőinek, akik a továbbiakban is számíthatnak ránk, ezúton is köszönjük nekik a sok támogatást és a bátor kiállást! Hajrá, Tiszta Tenisz!"
Szerző

Merre tovább, gólkirály?

Publikálás dátuma
2019.05.03. 11:30

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Jelen állás szerint a bajnok Ferencvárost erősítő Davide Lanzafame és a szintén 14 góllal álló honvédos válogatott csatár, az új idényt már a svájci Lugano színeiben kezdő Holender Filip versenyez azért, hogy a labdarúgó NB I 2018/2019-es kiírásának gólkirálya legyen. Mögöttük a Mezőkövesd futballistája, Stefan Drazic hárommal lemaradva áll. Az olasz játékos (aki tavaly még a Honvéd futballistájaként érdemelte ki az elismerést) helyzete annyiból talán kedvezőbb, hogy csapata három játéknappal a liga befejezése előtt bebiztosította az elsőségét, ezért edzőjétől, Szerhij Rebrovtól megkérdeztük – elképzelhető, hogy a hátralévő fordulókban a bajnokcsapat tagjai külön is segítik Lanzafamét?
„Lanzával sokat beszélgettünk az utóbbi hetekben, de nem feltétlenül a gólkirályi címről, inkább a bajnoki elsőség felé vezető lépésekről, ez volt a fő motiváció – árulta el a Népszava kérdésére válaszolva az ukrán vezetőedző, aki vicces utalással egészítette ki gondolatait. – Davide fontos gólokkal járult hozzá a Ferencváros elsőségéhez ebben az idényben, az egyéni elismeréseknél fontosabb viszont a csapat eredményessége. Lanzafame egy éve a Honvéd színeiben gólkirály volt, aztán csapatot váltott. Bízom benne, hogy ha nálunk ismételni tud, nem történik hasonló, mint tavaly.”
Az utóbbi évek gólkirályai egyébként eltérő utat jártak be a cím kiérdemlése után. A vonatkozó rangsorban 2014 tavaszán az akkor a Paksi FC-t erősítő Simon Attilával „társbérletben”, majd 2015-ben egyedüliként élen végző Nikolics Nemanja a Videotontól a Legia Varsóba, aztán a Chicago Fire csapatába igazolt, Lengyelországban kétszer, az Egyesült Államokban egyszer lett a legjobb góllövő. A 2016-os győztes, Böde Dániel változatlanul az FTC-t erősíti, míg a 2016/2017-es bajnoki szezon legeredményesebb gólszerzője, Eppel Márton egy újabb kispesti év után tavaly a Honvédból a kazah Kajrat Almatihoz távozott. 
Vissza a jelenbe: bárhogy is alakul a gólvágók párbaja, Holender Filip esetében már most tudjuk, mi történik, ha célba ér, Lanzafame kapcsán viszont még Rebrov is óvatosan fogalmaz. Persze, nem kell mindent komolyan venni.
Szerző

Taps, bekiabálások, pénzügyek a Magyar Tenisz Szövetség megismételt közgyűlésén

Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:07

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A napirendi pontokat elfogadták, ám nem biztos, hogy szabályosan.
Csütörtökön 13 órakor a viharsarki városban tartotta rendkívüli közgyűlését a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ). Az eredetileg kiírt időpontig kevesebb, mint 100-an regisztrálták magukat, ám a fél órával később kezdődő megismételt közgyűlés kezdetére már 192 fő vette fel a kék szavazócéduláját. Alig egy órán keresztül tartott a tanácskozás, amelyen végül elfogadták a két napirendi pontot: a 2018-as pénzügyi jelentést, az egyszerűsített beszámolót, a közhasznúsági jelentést, valamint a 2019. évi pénzügyi tervezetet. 
A viszonylag rövid tanácskozás ugyanakkor nem zajlott zökkenőmentesen, 57 nem szavat mellett választották meg Szűcs Lajost levezető elnöknek, aki nagy tapsot kapott támogatóitól. Az elnök gyorsan kiemelte, hogy csak az április 16-áról hátramaradt két napirendi kérdésben határozatképes a közgyűlés, ugyanakkor többen is kérdéseket tettek fel az elnökség felé. Elsőként Sávolt Attila szólalt fel, aki egy olyan javaslattal állt elő, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amelybe az MTSZ és a Tiszta Tenisz is delegálna tagokat. Fucsovics Márton korábbi edzője Pintér Attila – aki a Magyar Veterán Teniszezőkért szövetség elnöke – szavait idézte, aki állítása szerint két hete beszélgetett erről Szűccsel.
„Lófaszt, mert ezek csak mind lopni akarnak” – hangzott Sávoltól. Szűcs annyit reagált, hogy mindez nem így volt.
Sávolt továbbá rákérdezett arra, hogy miből tevődik össze az MTSZ 707 millió forint tartozása, kiknek tartozik, s mikor és milyen bevételekből tervezi mindezt kifizetni, a 2019-es költségvetést ez mennyiben érinti, illetve készült-e könyvvizsgálói jelentés. Később Kapros Anikó ugyanezeket a kérdéseket tette fel, mire az a Horváth Csaba kért szót, aki a szövetségben dolgozik, s cége (Open Times Consulting) végzi az MTSZ versenyeivel kapcsolatos marketingtevékenységet. 2016-ban és 2017-ben mintegy 1,1 milliárd forintra tett szert. Több tagszervezet az ügyben az ügyészséghez fordult bűncselekmény gyanúja miatt.
Horváth felvetése az volt, hogy haladjanak tovább a napirendi pontokkal, erről szavazzanak, mindezt bekiabálások és taps kíséretében tette. Később további felszólalásokat hallhattunk, köztük Sági Istvántól is, aki szerint korrekt pénzügyi beszámolót hallhattak, majd a Tiszta Tenisz csoport tagjait bírálta.
Richter Attila elismerte, hogy 2018. december 31-én 707 millió forint volt az MTSZ tartozása, ám mindez szerinte napról napra változik. Reagált arra a kérdésre is, hogy fordulhat elő, hogy a Siófoki Kézilabda és Tenisz Klub 2014-ben 250 millió forintot támogatást kapott, miközben napjainkban csak látszólag, valójában nem működnek a teniszpályák. Richter tudomása szerint van tenisz Siófokon, ugyanakkor Fodor János tulajdonos – aki a két héttel korábbi közgyűlésen Szűcsék mellett szólalt fel – az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapta a pénzt, így az MTSZ-nek nincs tudomása arról, mekkora összegről van szó.
Hamar Gábor azt sérelmezte, miként fordulhatott elő két hete, hogy Fodor úgy szavazhatott, hogy nem is működteti teniszklubját, miközben Fucsovics nyíregyházi nevelőklubját azért zárták ki, mert néhány tízezer forintot nem fizetett be. 
Többen is pénzek felosztásával kapcsolatban szólaltak fel, köztük Csordás Attila is, aki utánpótlásjátékosok nevelésével foglalkozik. Mint mondta, évről-évre három-négy fiatal játékost „ad” a válogatottnak, ám mindössze évi 2-300 ezer Ft támogatást kap, s mindezt megalázónak tartja. Szűcs később úgy reagált, néhány napon belül levelet küld a legnagyobb nevelő egyesületeknek, beszéljenek erről.
Markovits László szerint nem kaptak valós válaszokat, csak féligazságokat, mint ahogyan az előző közgyűlésen sem, így nem tudják elfogadni a beszámolót, ezért később – csakúgy, mint két hete – a Tiszta Tenisz támogatói Markovitsot és Sávoltot kivéve kivonultak a teremből.
„Nagyon komoly aránytalanságok vannak a rendszerben – kezdte a lapunknak nyilatkozó Markovits. – A több mint 4 milliárd forintos költségvetésből nagyon kevés jut az utánpótlásképzésre és a nevelőklubok támogatására. Nem tartjuk korrektnek, hogy bizonyos kérdések megválaszolásában, mint például az infrastrukturális források elosztása, a minisztériumra mutogatnak. Furcsa úgy békét kérni, hogy nem vesznek minket partnernek. Mi nem háborúzni szeretnénk, de amíg nem kapunk valós válaszokat addig jelen leszünk és kérdezni fogunk.”
Végül 125, illetve 131 igen szavazattal elfogadta a közgyűlés a két napirendi pontot. Érdemben tehát nem közeledtek az álláspontok, a tenisz világában továbbra is széthúzás uralkodik.

Jogi útra terelik az ügyet

 „Negyven éve benne vagyok a sport mozgalmakban, több szövetség képviselője is vagyok, ez idő alatt nem tapasztaltam ilyen fajta jogsértést. Az én véleményem szerint ez minden szempontból szabályellenes volt. A szövetség megengedte magának, hogy a szavazóbázisát idehívta, de nem regisztráltatta, hanem az utcán várakoztatta, majd amikor elkövetkezett a 13 órás időpont, s megállapították, hogy nem határozatképes a közgyűlés, akkor kiintettek és besétált a szavazóbázis a megismételt közgyűlésre. Innentől kezdve azt gondolták, hogy létszámtól függetlenül határozatképes a közgyűlés. Végül 192 főt regisztráltak és a 308 képviselőhöz képest a 155 főnél van a határozatképességi határ. Álláspontom szerint a határozatképes közgyűlésre vonatkozó szabályt kellett volna alkalmazni, azaz ha menet közben határozatképtelenné válik, akkor a döntések nem lehetnek érvényesek. A pénzügyi beszámolónál 155-nél jelentősen kevesebb volt az igenek száma, így határozatképtelenül szavaztak, így meglátásom szerint mindez érvénytelen. A megbízóim keresetet kívánnak indítani a bíróságon, ezeket bele fogjuk venni a keresetbe” – mondta el lapunknak Sándor Elek ügyvéd, sportjogász.

Szerző
Témák
tenisz
Frissítve: 2019.05.02. 21:14