Előfizetés

Viharos szél és sok eső jön vasárnap, még a hó is eshet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.04. 16:55

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között várható. Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint jellemzően borult lesz az ég, és országszerte várható eső, a csapadék mennyisége általában 5 és 20 milliméter között alakul. Napközben a délkeleti megyékben egy-egy zivatar kialakulása nem kizárt. Hajnalban, reggel kis eséllyel az Alpokalja csúcsain már lehet időszakos halmazállapot-váltás. Estétől, késő estétől a Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalja magasabban fekvő részein, továbbá a Bakony tetején időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is.   A Dunántúlon az északi szelet várhatóan viharos széllökések kísérik, de az északkeleti megyékben is megerősödik az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között várható, a 8 fok alatti értékek a Dunántúlon valószínűek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 10, a Dunától keletre 11 és 17 fok között alakul. A viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Uniós összehasonlításban alig költ a tűzoltókra a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.04. 16:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Lakosonként 28 eurónyi összeget fordított a magyar állam tűzvédelemre.
Az Eurostat jelentése alapján a magyar állam lakosonként körülbelül 28 eurónyi összeget költött tűzvédelmi szolgáltatásokra 2017-ben, az uniós tagországok között ez az egyik legalacsonyabb összeg. Az uniós átlag lakosonként 61 euró: a legtöbbet Luxemburg, Finnország, Hollandia és Svédország költöttek, lakosonként több mint 100 eurót  – írja a HVG.  „Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor 
egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza”

– nyilatkozta az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) január végén. A szakszervezet szerint azonnali béremelésre van szükség, továbbá a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kellene bevezetni.

Hiába tiltották ki több vásárcsarnokból a politizálást, piacon írt alá Gulyás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.04. 16:17

Fotó: Tóth Gergő
A Fény utcai piacon politizált a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton posztolt egy képet Instagramján arról, ahogy aláír a Fidesznek a Fény Utcai Piacon – írja a hvg.hu.  Mindez azért is különös, mert az Index nemrég megtudta: „A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága saját hatáskörben döntött úgy, hogy a hozzá tartozó piacokon/vásárcsarnokokban lévő rendezvényeket az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választásokig felfüggeszti. A vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra.” A portál azt követően kereste meg a CsaPit, hogy kiderült, április 24-én határozatlan időre visszavonták a Mindspace Rákóczi téri Vásárcsarnokban futó programjainak engedélyét. A hvg.hu kiemeli, hogy a Fény Utcai Piac nem a fővárosi fenntartású Csapi alá tartozik, hanem a Fény Utcai Piac Kft.-hez, amelynek fenntartója a II. kerületi önkormányzat. Tehát Gulyás végülis nem tett semmi szabálytalant. 

Reagált a Fidesz

A cikk megjelenése után a Fidesz közleményben közölte: a Fény utcai piac fenntartója a II. Kerületi Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló cég, ezért a Fővárosi Közgyűlés döntése nem vonatkozik rá. „A Fidesz mindig a szabadság pártja volt és ma is a szabadság partján áll, ezért Gulyás Gergely – Láng Zsolt II. kerületi polgármester társaságában – az MSZP és a DK standjai mellett nagy örömmel írta alá Orbán Viktor bevándorlás megállítását célzó programját. Ugyan a 24.hu és a hvg.hu a politikai véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását is örömmel üdvözli, ha ez a kormánypártokat sújtja, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter örül annak, hogy a Fény utcai piacon ma három parlamenti párt önkéntesei is közvetlen kapcsolatot kerestek a választópolgárokkal”  – tették hozzá. A párt szerint „a balliberális sajtó 48 órán belül bebizonyította, hogy mennyire igaza van Kocsis Máté frakcióvezetőnek”.