Trump: Kim Dzsong Un nem fogja megszegni a nekem tett ígéreteit

Publikálás dátuma
2019.05.04. 18:06

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Azt is tudja, hogy én az ő oldalán állok – közölte az amerikai elnök, hozzátéve: meglesz a megállapodás.
Donald Trump szerint Észak-Koreának nagy gazdasági potenciálja van, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem fogja megszegni a neki tett ígéreteit. Az amerikai elnök a Twitteren írta ezt, néhány órával az után, hogy – szöuli közlés szerint – Észak-Korea több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki szárazföldről a Japán-tenger irányában.
„Minden lehetséges ebben a rendkívül érdekes világban, de feltételezem, hogy Kim Dzsong Un teljesen tisztában van Észak-Korea nagy gazdasági potenciáljával, és nem fog tenni semmi olyat, ami megakadályozná ezt és véget vetne ennek (a fejlődésnek). Azt is tudja, hogy én az ő oldalán állok, és ő nem akarja megszegni a nekem tett ígéretét. Meglesz a megállapodás”

– írta Trump.

A dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottsága szombat reggel közölte, hogy Észak-Korea kilőtt több rövid hatótávolságú rakétát a Japán-tenger felé. A rakétákat húsz perc alatt lőtték ki a keleti parti Vonszan városnál lévő indítóállásból, és 70-200 kilométert tettek meg, mielőtt a tengerbe csapódtak. Dél-Korea felszólította szombaton északi szomszédját, hogy szüntesse be a Koreai-félszigeten katonai feszültséget keltő tevékenységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatalának szóvivője közleményében azt írta, hogy súlyos aggodalmat kelt a rövid hatótávolságú rakéták indítása.
„Elvárjuk Észak-Koreától, hogy csatlakozzon az atommentesítési tárgyalások sürgős újrakezdését célzó törekvésekhez”

– áll a dokumentumban.

A rakétakísérleteket elítélte a szöuli kormány is. Észak-Korea legutóbb 2017 végén hajtott végre rakétaindítást, akkor egy Hvaszong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával. Phenjan azt állította, hogy rakétájával már el tudja érni az amerikai szárazföldet. Az előzményekhez tartozik az is, hogy megrekedtek az Egyesült Államok és Észak-Korea között tavaly elkezdődött nukleáris tárgyalásai. Trump kétszer is tárgyalt Kimmel: először tavaly június 12-én Szingapúrban, majd az idén február végén Hanoiban. Az utóbbi tárgyalások kézzelfogható eredmény nélkül zárultak.
Szerző

Legalább hét ember meghalt a Fani ciklon miatt

Publikálás dátuma
2019.05.04. 13:47

Fotó: HANDOUT / AFP
A hatóságok szerint hárman Indiában, négyen pedig Bangladesben vesztették életüket az ítéletidőben.
Északkelet-Indián végigsöpörve Bangladesbe ért szombaton a Fani trópusi ciklon, helyenként óránkénti 205 kilométeres sebességű széllökések kíséretében – írja az MTI. Az indiai Orisza állambeli média tudomása szerint tizenketten haltak meg az ítéletidőben, de hatóságok csupán három ember halálát és 160 sebesülését hozzák összefüggésbe vele. Csütörtökön nyolcszázezer embert menekítettek ki buszokon és vonatokon India északkeleti részén, a Bengáli-öböltől nyugatra, és a turistáknak azt tanácsolták, hogy hagyják el a part menti területeket. Évek óta nem volt ilyen heves természeti jelenség Dél-Ázsiában. A Bengáli-öböl felől érkezett ciklon előbb Oriszára csapott le, majd a Nyugat-Bengál szövetségi államban tombolt tovább, fákat és villanypóznákat döntött ki, 500 épületet rongált meg.
Szombatra Orisza államban az élet már visszatért a normális kerékvágásba. A továbbhaladó vihar ugyanakkor esőt zúdított Nyugat-Bengál székhelyére, Kolkatára (az egykori Kalkuttára), de áldozatokról nem érkeztek jelentések. A heves trópusi légörvény szombat délután Bangladesben folytatta útját. A fővárosra, Dakkára heves esőzéssel támadt, a part menti körzetekben a hatóságok elrendelték a kikötők bezárását. Előzőleg a hatóságok mintegy 1,2 millió embert evakuáltak a ciklon útjából az alacsonyabban fekvő területeken. Négyezer menedékhelyet nyitottak meg számukra. Négy ember haláláról tudni, 63-an megsérültek. A ciklon szeme jelenleg Dakkától nyugatra van, a légörvény mintegy hat óra alatt halad végig az országon. Ereje ugyanakkor a korábbihoz képest valamelyest csökkent, már csak óránkénti 88 kilométeres széllökéseket mérnek a közelében.
Szerző
Témák
ciklon banglades

Az ausztrál cég állítja, feltalált egy eljárást, amellyel képesek a tejet 60 napig is frissen tartani

Publikálás dátuma
2019.05.04. 12:09
Illusztráció
Fotó: Maksim Bogodvid / AFP
A forradalmi módszer nagyban különbözik a tartóstejet előállító UHT-eljárástól és a sima pasztőrözéstől is.
Az ausztrál Naturo nevű cég állítja, hogy egy új eljárással képesek a tejet 60 napig is frissen tartani, miközben a tej megőrzi jellegzetes, nyerstejre emlékeztető ízét is írja az ABC News cikke alapján a 444. A cég szerint
az eljárásuk nagyban különbözik a tartóstejet előállító UHT-eljárástól és a sima pasztőrözéstől is, éppen ezért ez a legnagyobb tejipari áttörés a pasztörizálás feltalálása óta.

A cég korábban arról lett ismert, hogy kifejlesztett egy tartósítási eljárást, ami megakadályozza az avokádó megbarnulását. Az új eljárás azért jön jól a tejtermelőknek, mert messzebbre exportálhatóvá teszi a friss tejet, ez pedig egy olyan problémát oldana meg, amivel rég küzdenek az ausztráliai és új-zélandi termelők: hogy
betörjenek a kínai, malajziai és indonéziai piacokra, ahová egyelőre csak kis mennyiségű friss tejet tudnak szállítani repülővel.

Szerző
Témák
tej