Előfizetés

Kényszerleszállást hajtott végre egy kigyulladt Superjet Moszkvában (videók) - 13 halottja van a szerencsétlenségnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.05. 18:20

Fotó: Youtube
Az Aeroflot Szuhoj SSJ-100-as típusú utasszállító repülőgép fedélzetén 73 utas és 6 főnyi személyzet utazott.
Tizenhárman életüket vesztették az Aeroflot légitársaság Moszkva-Murmanszk járatának seremetyjevói kényszerleszállása során - közölte vasárnap este kórházi forrásokra hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség. A RIA Novosztyi szerint, amely 5 sérültről tud, az összes utast sikerült felfújható csúszdán kimenekíteni a hátsó részén lángban álló járműből. Az orosz fővárosból Murmanszkba tartó gép a TASZSZ értesülése szerint az egyik hajtóműben kiütött tűz miatt fordult vissza. Az Interfax hírügynökség viszont, amely szerint 6 ember szenvedett égési és a menekülés közben szerzett sérüléseket, úgy tudja, hogy a gépnek csak másodszorra sikerült leszállnia, amikor orral a kifutópályának ütközött, és kigyulladt. A repülőgéppel megszakadt a földi irányítók kapcsolata, miután a pilóta vészjelzést adott le. Az utasszállító közép-európai idő szerint 17 órakor szállt fel, és mintegy 40 perc múlva ért földet, miután több kört is leírt Moszkva megye fölött. A TASZSZ egy névtelen informátora azt állította, hogy a repülőt villámcsapás érhette. Az Interfax szerint a tüzet sikerült eloltani. A Rosszija 24 hírtelevízió azt jelentette, hogy a baleset miatt késnek a járatok Seremetyjevón, de a repülőtéren nem állt le a repülőgépek indítása és fogadása.

Rendőrkapitányságon rendeztek mészárlást a tálibok, kilencen meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.05. 17:21
Illusztráció - a kép egy augusztusi merénylet helyszínén készült.
Fotó: Mir Ahmad Firooz / ANADOLU AGENCY
Az iszlamista támadásnak negyven sérültje is van, az áldozatok száma még emelkedhet.
Radikális iszlamista tálibok megtámadták vasárnap az észak-afganisztáni Baglán tartomány rendőr-főkapitányságát, legalább kilenc ember életét vesztette és negyvenegyen megsebesültek - közölték a kabuli belügyminisztérium és helyi egészségügyi hatóságok. A halottak között van a tálibok négy harcosa és az afgán biztonsági erők öt tagja. A sebesültek közül mintegy harmincan szintén a biztonsági erők tagjai. A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma emelkedhet, mivel helyi idő szerint a délutáni órákban még zajlottak az összecsapások. Délben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel robbanószerrel megpakolt kocsiját a tartományi székhelyen, Puli-Humriban - közölte Asadulláh Shahbász tartományi tanácsos a dpa német hírügynökséggel.  A robbantást követően fegyveresek rohamozták meg a rendőrségi létesítményt. A kabuli vezetés megdöntéséért harcoló tálibok jelentkeztek a támadás végrehajtóiként. Közölték: hogy a "szent háborút" a böjti hónap idején is folytatni fogják. "Tűzszünetről csak akkor tárgyalunk, ha véglegesítettük a megállapodást a külföldi csapatok kivonásáról" - hangsúlyozta Szohail Sahín, a tálibok katari irodájának szóvivője.  

A tálibok teljes amerikai kivonulást akarnak

A merénylet az afgán nagytanács pénteki ülését követte, amelynek meghívott tagjai átfogó fegyverszünetet követeltek a kormány és a felkelők között a közelgő ramadán idejére, s egyebek mellett kezdeményezték 175 tálib fogoly elengedését is. Több tanácstag kifejezte reményét, hogy a böjti hónapban megkezdődhetnek a végleges békemegállapodásról szóló tárgyalások. A megbeszélésekre számos magas rangú politikai, törzsi és vallási vezető érkezett az ázsiai ország minden szegletéből, több befolyásos politikus azonban a bojkottot választotta. A tálibok korábban azt mondták, a nagytanács - pastu nyelven loja dzsirga - az Egyesült Államok beépített embereinek kirakatgyűlése, és célja a nemzet megtévesztése.A kabuli kormány az Egyesült Államok támogatásával igyekszik tárgyalóasztalhoz ültetni a tálibokat, hogy véget vethessenek az afganisztáni konfliktus 2001 óta tartó legújabb szakaszának. A tálibok egyelőre nem hajlandóak hivatalos megbeszéléseket folytatni az általuk amerikai bábkormánynak tartott kabuli vezetéssel, ám többször találkoztak az Egyesült Államok főtárgyalója, Zalmay Khalilzad vezette amerikai küldöttséggel Katarban. A dohai kétoldalú tárgyalások fő témája az amerikai csapatkivonás és a terrorizmus elleni garanciák, írja az MTI.

Nyomás alatt: kilépnének a csehek az orosz bankokból, amelyek hamarosan Magyarországra jönnek

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.05.05. 15:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hatalmas nyomás nehezedik a csehekre, hogy kilépjenek két poszt-szovjet bankból, a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) és a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB) – írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Respekt című cseh hetilap.
 Az amerikai kormány kérését az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, Jon Huntsman tolmácsolta prágai útja során a cseh kormányfőnek, Andrej Babišnak. A cseh kormány egyébként már korábban, 2017 októberében is tervezte, hogy kilép az IBEC-ből, de további hivatalos lépések nem történtek az ügyben.   A lap forrásai szerint a cseh pénzügyminisztérium és külügyminisztérium több tagja azonban állítólag személyes érdekei miatt nem nem támogatná a kilépést. Ebben közre játszhat, hogy az IIB utaztatta például már a Karibi-térségbe is őket egy konferenciára.   Az ügynek magyar érintettsége is van: az IIB a tervek szerint júniusban költözne Budapestre, amellyel kapcsolatban több európai diplomata és az Egyesült Államok is kifejezték aggályaikat, miszerint nem lehet kizárni annak esélyét, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelentsen Magyarországra, emellett pedig a pénzmosásra is alkalmas lehet. A pénzintézet munkatársai, üzleti partnerei és vendégei ugyanis diplomáciai védelmet élveznének nálunk. Az IIB ugyanakkor tagadta a vádakat, és a magyar kormány, -ragaszkodva ahhoz az állásponthoz, hogy ezek nem orosz, hanem közép-európai bankok - az IBEC-cel szintén csatlakozási tárgyalásokat folytat, arra hivatkozva, hogy ezek a lépések illeszkednek a magyar gazdaságpolitika céljaihoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy Babiš milyen választ adott a moszkvai amerikai nagykövetnek, de korábban már utalt rá, hogy szeretné ha Csehország megszakítaná az együttműködést ezekkel az intézetekkel.