Előfizetés

Mészáros lehet a magyar marhapogácsa-király (is)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:07

Fotó: Népszava
A halmajugrai Zöldolaj BB eszközeit felszámolás keretében értékesítik. A volt felcsúti polgármester a Mátrai Erőmű és a Geosol Kft. után erre a vállalkozásra is szemet vetett.
A Mátrában, Heves megyében, Gyöngyös közelében található Visonta, illetve Halmajugra, egy mértékadó ipari centrum. Itt működött a Zöldolaj BB Dízelalapanyag Termelő Zrt, is, amely akár egy remek bioüzemanyag és takarmánycég is lehetett volna – írja az Index. A portál szerint az volt az elképzelés, hogy a változó üzemanyag-szabályok miatt érdemes repcemagból olajat sajtolni, ráadásul a kipréselt repce minél olajmentesebb maradékából nagy energiaértékű pogácsákat lehet termelni, amelyeket az állati takarmánykeverők dolgoznak fel és elsősorban szarvasmarháknak adnak. A NAV szerint azonban a Zöldolaj egy áfacsalási lánc részévé vált (a cég állítja, teljesen ártatlanok, csupán arról van szó, hogy a munkatársak jóhiszeműek voltak) és
az inkasszók, illetve az adómegállapítások révén a cég ellehetetlenült, és tíz hónapja felszámolást rendeltek el ellene.

Nemrégiben már az említett értékesítési pályázat is megjelent, így a gyár eszközeit meg lehet szerezni. A pályázatra az ajánlatokat 47,6 millió forint biztosíték mellett május 3. és 20. között lehet megtenni, a hirdetmény alapján pedig a Mátrai Erőmű (amelynek többségég Mészáros Lőrinc már megvette) területén működő cég eszközeire valakinek elővásárlási lehetősége van. Az Index információi szerint 
minden jel arra mutat, hogy a csupa Mészáros-cégből álló vidéken, erre a társaságra is a Mátrai Erőmű körüli üzleti kör teheti majd rá a kezét.

Orbán és a kisfiú - a politikai pedofília tobzódása miatt az ombudsmanhoz fordul Tóth Bertalan

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:03

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Hiába tiltakoznak a civil és az állami jogvédők, a népszerűséget hajhászó kormánypárti politikusok egyre-másra biodíszletté silányítják a gyerekeket.
Már az erkélyről kurjant a miniszterelnök, és nevetve konstatálja, hogy vendége szerint a Parlament az ő háza. A derültséget – leginkább a vendégét – a rendőrsziréna vijjogása csak fokozza. Az ugyanis egy játékautó tetejéről szól, a járgány pedig ajándék, születésnapi, Orbán Viktor ugyanis egy három-négy éves forma fiúcskát fogadott, akinek a kormányfő (pontosabban megtekintése természetes életközegében, az Országgyűlés épületében) a szülinapi ajándéka.
Ebben a történetben két elem nem új. Az egyik, hogy a hatalom emberei előszeretettel használják biodíszletnek az gyerekeket a kampányban. A másik az, hogy hiába szólítja fel bármilyen választási bizottság vagy ombudsman a kormánypárti politikusokat, hogy ne a gyerekekkel próbálják szavazataikat maximálni, az intés mit sem ér – legutóbb a kormányfő nem bírt magával. Az MSZP elnöke most az alapvető jogok biztosához és helyetteseihez fordult, hogy indítsanak vizsgálatot annak érdekében, hogy a gyerekeket ne lehessen politikai célokra használni a jövőben.
Ugyanis Tóth Bertalan szerint nem vitás, hogy: a gyermeket életkortól függetlenül, feltétel nélkül megilleti az egyenlő emberi méltósághoz való jog. A szocialista politikus Székely László alapjogi biztosnak küldött levelében arról ír, hogy az alkotmánybírósági gyakorlat értelmében a fenti mondat azt jelenti, miszerint egy ember nem válhat eszközzé vagy tárggyá - senki számára. A gyermek esetében a politikai kampányeszközként való felhasználás éppen ezt a jogot sérti meg. És a történetben van egy csavar. Ugyanis Tóth Bertalan mondatai abból a 2019 április eleji felhívásból köszönnek vissza, amit az alapjogi biztos jegyez két helyettesével együtt. Ebben többek között deklarálják, hogy "meggyőződésünk, hogy gyermek nem lehet egyszerű háttere, díszlete vagy népszerűségnövelő tényezője semmilyen pártpolitikai tevékenységnek." Továbbá az "állami jogvédők" arra kérik, az EP-választáson induló formációkat és jelölteket, hogy tartózkodjanak a gyerekek felhasználásától, és ne iskolák, óvodák, stb. felkeresésével hizlalják népszerűségüket. Úgyhogy a jelek szerint az MSZP elnöke nyitott kapukat dönget, az alapvető jogok biztosa osztja majd álláspontját. A kérdés az, miért fogadnák meg az intelmeket a kormánypárti politikusok.

Gyerekek a kampányzivatarban

  • 2019. április 9-én Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros FideszKDNP színekben győztes polgármestere almát osztott több kerületi óvodában. Az eseményről tudósított a kerület televíziója, a City TV. Az akcióról készült fényképek pedig szintén publikálásra kerültek a kormánypárti politikus közösségi oldalán, bár szülői tiltakozás hatására a képeket már eltávolították. A Fővárosi Választási Bizottság április 23-án az ebben az ügyben tett kifogást elutasította. A benyújtott fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság elutasította április 25-én.
  • 2019. április 10. napján Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, a Fidesz-KDNP egyéni választókerületben győztes önkormányzati képviselője banánadományt osztott a város Bisinger Óvodájában. Az eseményről készült fényképeket Borkai Zsolt, a város szintén kormánypárti színekben győztes polgármestere osztotta meg politikusi közösségi oldalán. A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság határozata április 15-én az ebben az ügyben tett kifogást elutasította. fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság elutasította április 25-én.
  • 2019. április 16. napján Szigetbecsén Pánczél Károly, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője jelent meg a község új óvodája építkezésének helyszínén. Az ünnepélyes körülmények között megejtett első kapavágás a helyi óvodások jelenlétében, a gyermekek háttérszereplőként való felhasználásával történt, a képeket a politikus megosztotta közösségi oldalán. A Pest Megyei Területi Választási Bizottság április 18-án az ebben az ügyben tett kifogást elutasította. A benyújtott fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság szintén elutasította április 23-án.

A legolcsóbb és a leghatékonyabb

 A világon mindenhol úgy tekintenek a politikusok a gyerekekre mint a legolcsóbb és leghatékonyabb kampányeszközre. Vannak azonban olyan elemei a gyerekek használatának, ami gyermekjog-ellenes, de nagyon nehezen számon kérhető. A tokenizmus, a gyerekek manipulatív használata közösségi eseményeken, az egyik klasszikus ilyen terület - magyarázta a "gyerekkampányok" veszélyeit korábban a Népszavának Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő.

A kormány 160 millió forint közpénzt költ a csíksomlyói pápai mise előkészületeire

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.06. 14:30
FERENC pápa
Fotó: Veres Nándor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szervezésbe beleszólni ugyan nem tud a magyar kormány, de ettől még rákölthet egy vagyont, mint azt Soltész Miklós államtitkár világossá tette.
A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit - közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Csíksomlyón.
A közpénzből a Kis- és Nagysomlyó-hegy között álló Hármashalom-oltár színpadát bővítik, új liturgikus bútorokat helyeznek el, és felújítják a csíksomlyói Jakab Antal Házat is, ahol a misét követően ebédelni fog a katolikus egyházfő. Soltész azt hangsúlyozta: a magyar kormány nem tud beleszólni egy olyan esemény szervezésébe, amelyet egy másik ország területén rendeznek, de segíteni tud a magyar közösséget érintő esemény szervezőinek. Az államtitkár szerint olyan beruházásokat is támogatnak, amelyek a pápalátogatás a közösséget fogja szolgálni.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar kormány olyan feladatok költségeihez is hozzájárul, amelyek a pápalátogatás csíksomlyói pár óráját szolgálják. Ezek sorában a miseruhák és a pápai mise különös szakrális felszerelései elkészítésének a támogatását említette.