Orbánnak semmi áron nem kell Manfred Weber, elvbarátaival saját jelöltet keres

Publikálás dátuma
2019.05.06. 16:55

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI
Kommunikációját tekintve a Fidesz lényegében már kint van a Néppártból.
A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira - mondta Orbán a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában tartott tájékoztatón.  Viktor. Márpedig a miniszterelnök úgy emlékezett: Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni. (A néppárti politikus szavait a kormányfő szerint sértik a választók tiszteletére vonatkozó elvet.) "Keressük a megfelelő jelöltet", összegzett a kormányfő, aki úgy látja a kampány alapján, hogy a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok. (A többes szám nemcsak Manfred Weberre, hanem a baloldali csúcsjelöltre, Frans Timmermansra is vonatkozik.) A jelek szerint a Fidesz elkezdett intenzíven kihátrálni a Néppártból (emlékeztetőül: a pártcsalád-béli tagsága épp fel van függesztve), Orbán Viktor épp most deklarálta a Kleine Zeitungnak adott interjújában, hogy fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak. A "válási indok" pedig a miniszterelnök szerint az, hogy a kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban szerinte balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket.
Frissítve: 2019.05.06. 17:41

Ne legyen újra vasfüggöny: osztrák-magyar összefogás Orbán és Salvini újfasiszta politikája ellen

Publikálás dátuma
2019.05.06. 16:13

Ausztria szélsőjobboldali kancellárja épp Magyarországon tárgyal, Ujhelyi István pedig az osztrák szociáldemokratáknál vizitált.
Az osztrák és a magyar szociáldemokraták dolga, hogy fellépjenek Orbán-Salvini-Strache Európa-ellenes, újfasiszta politikája ellen, deklarálta Ujhelyi István és Andreas Schieder. Az osztrák SPÖ EP-listavezetője emlékeztetett: Matteo Salvini olasz belügyminiszter után most az osztrák szélsőjobboldali alkancellár, Heinz-Christian Strache tárgyal Budapesten. Az SPÖ parlamenti frakcióvezetője Orbán neve Európában a jogállamiság csorbításának, a demokrácia lerombolásának szinonimája. Andreas Schieder azt a nyilatkozatot idézte, amit a magyar miniszterelnök a Kleine Zeitungnak adott, és amelyben arról beszél, hogy Európának át kellene vennie az osztrák modellt, ahol jobbközép a radikális jobboldallal kormányoz együtt. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint ez tévedés: Európa a szabadság, a jogállamiság hazája Nem az intézmények, hanem az emberek Európája, a kontinens összes polgára, így a magyarok számára is - ezért dolgozik az SPÖ. Ezzel szemben Andreas Schieder szerint Orbán és Kurz kormánya a munkaidő meghosszabbítását támogatja, és a multik adóját csökkenti. Ráadásul az Orbán-kabinet a média elnyomására törekszik és terrorizálja az újságírókat. “Éppen ez az az Európa-modell, ami ellen mi fellépünk. Mi a médiaszabadság, az emberi alapjogok, a szociális jogok érvényesülésének Európáját támogatjuk” - emelte ki Andreas Schieder.
Az SPÖ és az MSZP szeretné megmutatni, hogy Európa előtt két út áll, jelentette ki Ujhelyi István. A szociáldemokraták olyan Európát képviselnek, amelyik nem hagy leszakadni egyetlen térséget, családot sem. Olyan Európát, amelyik tudja, csak akkor lehet benne boldog Ausztria, ha a szomszédságában minden állam - köztük Magyarország - fejlődik. Ezzel szemben áll mindaz, amiről Orbán Viktor az Osztrák Szabadság Párt elnökével Budapesten tárgyal, hogy Salvini újfasiszta útjára lépjen. Közös bennük - mondta az MSZP EP-képviselője -, hogy mindannyiuk példaképe Vlagyimir Putyin.  Ujhelyi arról is beszélt, hogy a magyar kormányfő meghívta az szélsőjobbos EP-frakcióba Marine Le Pen-t is, valamint felidézte Orbán 2014-es tusványosi beszédét, amelyben illiberális, Európa-ellenes politikája alapjait bejelentette. “Ha Orbánék számára ez az irány, akkor nekünk, osztrák és magyar szociáldemokratáknak az a feladatunk, hogy megóvjuk Európa egységét.” Ujhelyi egyértelművé tette, nem tudja már elképzelni Ausztria és Magyarország jövőjét úgy, hogy ismét vasfüggöny húzódjon a két állam között.
Szerző

Palkovics képtelen elfogadni, amit a Magyar Tudományos Akadémia szeretne

Publikálás dátuma
2019.05.06. 15:51

Fotó: Molnár Ádám / Nélpszava
Az Akadémia nem hátrál, a miniszter ezt nem tűri.
Az MTA döntött arról, hogy az Akadémián belül maradjon a kutatóintézeti hálózat, amit egy testület irányít, amelynek elnökéről az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA vezetője dönt, írja a hvg.hu. Az irányító testületekben a kormánynak, az MTA-nak és a kutatóintézeteknek egyharmados arányban legyenek delegáltjaik, és a finanszírozásnak a jelenlegi szinten és kiszámíthatónak kell maradnia. Palkovics László arról beszélt, hogy szerinte kaotikus volt a szavazás, nem tiszta a politikai nyilatkozat sem. Így a miniszter szerint további tárgyalások szükségesek, mert "a kialakult helyzetet nem tudjuk elfogadni". Emlékeztetőül: a kormány elszánta magát, hogy ha nincs megállapodás, törvénymódosítással veszi el az Akadémiától a kutatóhálózatot.
Szerző
Frissítve: 2019.05.06. 17:22