Orbán kiutáltatja magát az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.05.07. 06:00

Fotó: Draskovics Adam
A radikális jobboldali vezetőkkel való találkozásait minden mérvadó forrás búcsúként értékelte.
Orbán Viktor átlépte a Rubikont azzal, hogy hivatalosan bejelentette: nem támogatja Manfred Webert az Európai Bizottság élére, és másik jelölt után néz. Úgy gondolom, hogy ezzel vége a Fidesz tagságának az Európai Néppártban (EPP). Nem tudjuk, hogy a szakítás pontosan mikor és milyen formában fog bekövetkezni, de a magyar kormányfő gyakorlatilag közölte, hogy elhagyja az EPP-t – mondta a Népszavának egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli forrás, aki közelről ismeri a néppárti döntéshozatalt. Hozzátette: Orbán bejelentése nyilvánvalóan Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache budapesti látogatásának az eredménye. A szakértő szerint Orbán azért kampányol nyíltan a jobboldali politikusokkal, mert úgy véli, hogy immár nagyobb befolyásra, több hatalomra tehet szert az EPP-n kívül, mint azon belül. Eddig ennek épp a fordítottja volt igaz. Bár régóta bírálja a néppártot, sokáig több esélyt látott hatalmi céljai elérésére a pártcsalád soraiban. Egy ideje már látszik, hogy ez megváltozott, erre mutatott a Jean-Claude Junckert célkeresztbe állító kormányzati plakátkampány is, amelyről Orbán pontosan tudta, hogy megsérti vele a néppárt egyik vezető személyiségét. Forrásunk lehetetlennek ítélte, hogy az Európai Néppárt az osztrák modellt követve összefogjon a tőle jobbra álló poltikai erőkkel.
– Minden előrejelzés azt mutatja, hogy az Európai Parlamentben akkor sem lesz a jobboldalnak többsége, ha az EPP együttműködésre lépne minden, tőle jobbra álló politikai erővel. Orbán Viktor bizonyára tudja ezt. Egyesek szerint inkább arra játszik, hogy a döntéseket akadályozó kisebbséget hozzon össze, vagyis az EP egyharmadát maga mögé állítsa. A parlamentben azonban kevés olyan ügy van, amihez kétharmados többség kell. Ráadásul a blokkoló egyharmad is csak úgy jöhetne létre, ha a populista baloldal és a populista nacionalisták összefognának. Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy ezek az erők képesek lennének-e bármilyen koordinációra – hangsúlyozta a szakértő, aki kizárta, hogy az EPP együttműködjön olyan politikusokkal, mint a francia Marine Le Pen, vagy olyan pártokkal, mint a görög Arany Hajnal. Úgy vélte, hogy az EPP-től jobbra álló erők sem egységesek, és legalább két vagy három frakcióba fognak tömörülni.
– Nem lehet olyan vezetőjelöltje az Európai Néppártnak, aki azt akarná, hogy Marine Le Pen vagy a hozzá hasonló figurák szavazataival válasszák meg az Európai Bizottság elnökének. Ez az álláspont független Manfred Webertől – fejtegette forrásunk. – Ha a Fidesz elhagyná a pártcsaládot, az kevesebb konfliktussal járna, mint ha az EPP tenné ki a szűrét – válaszolt a kapcsolat jövőjére vonatkozó kérdésünkre.

"Hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik"

A Manfred Webert is a soraiban tudó német Keresztényszociális Uniónál csalódottan fogadták Orbán bejelentését, de nem lepődtek meg rajta. „Sajnos ez várható volt” – jelentette ki a CSU elnöke, Markus Söder a Münchner Merkur című lapnak. „Aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az teljesen egyértelmű üzenetet küld”. Ezzel pedig „Orbán az Európai Néppárt döntése elé megy” – hangoztatta a bajor miniszterelnök. Mint a Spiegel elemzésében írja, az történik, amit az EPP egyes stratégái szerettek volna: Orbán maga távozik. Brüsszelben nem akarták azt, hogy Orbán kitessékeléséből ő maga kovácsoljon politikai tőkét. Azt a benyomást sem akarták kelteni, hogy azért szakítanak vele, mert Angela Merkel, illetve az Európai Bizottság menekültpolitikáját bírálta. Weber számára is jó hír a Fidesz várható távozása, mert így könnyebben szerezheti meg a szocialisták és a liberálisok támogatását európai bizottsági elnökké való kinevezéséhez.

Frissítve: 2019.05.07. 12:54

Napi abszurd: A Fidesz szerint aljas és számító dolog tízezret adni a szavazóknak

Publikálás dátuma
2019.05.06. 20:24
Illusztráció: Kállai Márton
A Fidesz közleményben reagált Botka László május elsejei bejelentésére, mely szerint minden nyugdíjas és iskolába felvételiző tízezer forintot kaphat.
HVG írása szerint:„A Fidesz határozottan elutasítja és ellenzi, hogy Botka László a lakossággal fizettesse meg saját lustaságát, gyávaságát és azt, hogy lélegeztetőgépre kapcsolta Szegedet”– közölték. Mint azt már korábban mi is megírtuk Szeged polgármestere bejelentette, hogy
minden szegedi nyugdíjas alanyi jogon 10 ezer forintot kap a várostól, kompenzálva az elmaradt nyugdíjemelést

és minden szegedi általános iskolás gyerek iskolakezdését 10 ezer forinttal segíti majd az önkormányzat.    Bartha László az egykori helyi fideszes polgármester szerint Botka „aljas és számító módon, plusz szavazatokban reménykedve” tett felelőtlen ígéretet. De nem állt meg itt a felháborodottságának ecsetelésében:  „Úgy gondolja, hogy egy közepes mértékű hétvégi bevásárlás áráért újra tömegesen Önre voksolnak majd?
Ennyit ér Önnek egy szavazat? Tízezer forintot? Mit gondol a szegedi polgárokról, Polgármester Úr? Ennyire ostobának és olcsónak tartja az embereket? Azt hiszi, tízezer forintért cserébe hajlandóak leszünk szemet hunyni az Ön tizenhét esztendeje tartó semmittevése, látszatpolitizálása felett?

Nem leszünk hajlandóak. Júdáspénzre nincs szükségünk”– folytatta Bartha.

Az egészben csupán az a nevetséges, hogy tavaly éppen a kormány küldött húsvétra Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, mondván „az utalványokkal az idősek munkában eltöltött évtizedeit ismerik el”. A postások pedig még pluszpénzt is kaptak a kihordásért. Úgy tűnik a Fidesz kettős látása még a pénzre is vonatkozik, ugyanis attól függ, hogy elismerés, vagy júdáspénz-e az a tízezer, hogy kitől kapják a szavazók. Amennyiben ellenzéki városvezetőtől, azonnal hátsó szándékot kiáltanak, sőt még azzal a váddal is élnek, hogy „Botka ostobának nézi Szeged lakóit”. Miközben Szegeden is ott virítanak azok a mélykék plakátok amelynek betűi csupa hazugságot formálnak. Talán azok is másképp festenének, ha más és más nézi őket: azoknak, már csak látogatni jönnek Magyarországra nevetséges hülyeségnek, nekünk , akik még itt élünk, szemérmetlen átverésnek. (Cikkünk korábbi verziójában tévesen az idei évre datáltuk az Erzsébet- utalványok kiosztását - a tévedésért elnézést kérünk, a szerk.)

Szerző
Témák
Fidesz Botka
Frissítve: 2019.05.08. 09:57

A kórházi vezetők arról sem nyilatkozhatnak, hogy egy adott ügyben nem nyilatkozhatnak

Publikálás dátuma
2019.05.06. 20:18

Fotó: Molnar Adam / All rights reserved
A Péterfy-kórházban és az Országos Baleseti Intézetben biztosított az ellátás.
Tíznél kevesebb traumatológus vonta vissza hivatalosan az önkéntes túlmunka-vállalásról szóló nyilatkozatát a Péterfy Sándor utcai kórházhoz tartozó Országos Baleseti Intézetben. Mindenesetre az intézet vezetői is beálltak az ügyeleti teamekbe, hogy 100 százalékos biztonsággal működjön az ellátás.
Emlékeztetőül: pénteken a 444.hu írt arról, hogy 84 orvos fölmondta az önkéntes túlmunkaszerződését, mivel a főigazgató nem tudta teljesíteni a bérkövetelésüket. (A traumatológusok egyebek mellett az aneszteziológusokkal azonos óradíjat kértek. Mint azt a Népszava megtudta: a különbség most óránként egy-két ezer forint, ami havonta - a vállalt ügyeleti óráktól függően - kétszázezret is kiadhat egy orvos esetében.) A Péterfy Sándor utcai kórház gazdálkodását jó ideje kincstári biztos felügyeli, így a bérrendezéshez kevés a menedzsment jó szándéka. A tárgyalások még zajlottak, amikor nyilvánosságra került a traumatológusok bérköveteléséről szóló levél. Úgy tudjuk: ez az incidens egyelőre „lefagyasztotta” az egyeztetéseket. Ebben a képlékeny helyzetben ráadásul a kórház fenntartója is aktív részese lett az egészségüggyel szembeni közbizalom megingatásának. A Péterfy-kórház baleseti sebészetéről ugyanis kikerült egy kép a Facebookra, amelyen egy hivatalosnak látszó, kifüggesztett papíron az áll: az informatikai rendszer hibája miatt nem tudnak betegeket fogadni. Egyben arra kérnek mindenkit, ellátásuk helyéről, intézményéről a recepciós pultnál érdeklődjenek. A levélen se dátum, se beazonosítható aláírás nincs - csak valami pecsétféle. Aláíróként az "Országos Baleseti Intézet Vezetősége" kitétel szerepel. Lapunk kereste az intézményt, de nem értünk el senkit. Más forrásból úgy tudjuk, a képalkotó diagnosztikai szolgáltatást nyújtó Affidea cseréli az úgynevezett PACS képtovábbító informatikai rendszerét. Ez okoz átmeneti problémát, és mivel a képalkotó-diagnosztikai gépekről nem lehet az orvosok számítógépeire eljuttatni a felvételeket, politraumatizált sérülteket valóban nem tudnak fogadni. Ám az ambulancián jelentkezőket hétfőn egész nap ellátta az intézmény, és most is ezt teszi. A Népszavának Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója megerősítette: előre bejelentett CT-karbantartás zajlott hétfőn a baleseti központban emiatt szünetelt 16 óráig a politraumatizált sérültek fogadása. Valamint ettől függetlenül keletkezett egy informatikai probléma, de hétfő késő délutánra azt is megoldották, és helyreállt az ellátás.  A probléma az, hogy mindezt az intézmény egyetlen felelős személye sem mondhatta el, mivel a kórházi vezetők az ÁEEK engedélye nélkül nem nyilatkozhatnak. Arról sem, hogy adott esetben nem kaptak engedélyt nyilatkozni. A kórházfenntartó meg magától nem mond semmit.
Szerző
Frissítve: 2019.05.07. 08:33