Utolsó pillanatban mondta le berlini útját Pompeo

Publikálás dátuma
2019.05.07. 13:35

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Halaszthatatlan teendők miatt lemondta keddre tervezett berlini látogatását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - közölte az Egyesült Államok berlini nagykövetségének szóvivője.
Pompeo késő délután találkozott volna Angela Merkel német kancellárral és Heiko Mass külügyminiszterrel. A felek az ukrajnai, a venezuelai, az iráni és a szíriai helyzetről, valamint az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyukról tárgyaltak volna. Az elmaradt találkozót a közeljövőben bepótolják - tette hozzá a szóvivő. Heiko Maas német külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi problémákat csak az Egyesült Államokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani. "Alapvető érdekünk, hogy szorosan együttműködjünk az amerikaiakkal a sürgető nemzetközi kérdésekben, és képviseljük az európai álláspontot" - mondta. Berlin és Washington viszonya Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta feszült. Az amerikai kormány egyebek között Németország alacsony védelmi kiadásait, kereskedelmimérleg-többletét, valamint az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték projektjét bírálta. Pompeo februárban nem vett részt a müncheni biztonsági konferencián, holott abban az időszakban napokig Európában tartózkodott, s Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Belgiumot és Izlandot is felkereste.
Szerző
Témák
Mike Pompeo

511 nap börtön után elengedték a Reuters újságíróit Mianmarban

Publikálás dátuma
2019.05.07. 11:20

Fotó: MYO KYAW SOE / AFP
6520 másik fogollyal együtt kaptak elnöki kegyelmet egy az újévhez fűződő hagyomány kapcsán.
A 28 éves Kyae Soe Oót és 32 éves Wa Lonét 2017 decemberben vették őrizetbe, amikor oknyomozást folytattak tíz férfi és fiatal meggyilkolása ügyében. Az áldozatokkal a hadsereg végzett Észak-Rakhine Inn Din nevű falujában – mindegyikük a muzulmán rohingya kisebbség tagja volt. A riportereket tavaly 7-7 éves börtönbüntetésre ítélték, mert a népirtás feltárása során "hazaárulást" követte el.
Kyae Soe Oó és Wa Lone első szabad percei
Fotó: STR / AFP
Kedden 6520 másik fogollyal együtt elnöki kegyelemben részesültek, és több mint 500 nap börtön után szabadon engedték őket - írja a Reuters. A hírügynökség fenntartja álláspontját arra nézve, hogy munkatársai eleve nem követtek el törvénysértést. Win Myint elnök áprilisban szintén több ezer embernek adott kegyelmet, egy a burmai újévi időszakhoz fűződő hagyományra hivatkozva.
Az újságírók népirtásról szóló riportját (Massacre in Myanmar: One grave for 10 Rohingya men), melyben elkövetők, tanúk és az áldozatok családtagjai is megszólaltak, Pulitzer-díjjal is elismerték.
AZ újságírók hozzátartotóikkal
Fotó: ANN WANG / AFP
Szerző

Érvénytelenítették az isztambuli helyhatósági választás eredményét

Publikálás dátuma
2019.05.07. 11:01
Ekrem Imamoglu 15 év óta az első ellenzéki főpolgármester
Fotó: BULENT KILIC / AFP
Erdogan pártja nem fogadta el a vereséget, így meg kell ismételni a választást. Az ellenzék árulásnak nevezte a döntést, Kurz pedig már az EU-s csatlakozási tárgyalások megszakításáról beszél.
A március 31-ei törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és az ottani voksolás megismétléséről döntött hétfőn a török Legfőbb Választási Tanács (YSK), helyt adva a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az ismételt szavazást június 23-án, vasárnap tartják. A Habertürk hírportál értesülése szerint a testület tagjai 7-4 arányú többséggel adtak helyt a fellebbezésnek, és azzal indokolták a döntést, hogy számos szavazatszámláló bizottságnak olyan elnöke volt, valamint olyan tagjai, akik nem közalkalmazottak.
A valódi probléma azonban jó eséllyel az, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja vereséget szenvedett a városban, és a vereségükön még a szavazatok újraszámlálása sem változtatott. Isztambulban a nem hivatalos végeredmény szerint 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket.
Imamoglu ugyan április 17-én át is vette Isztambul tartomány választási tanácsától a megbízólevelét, de a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szervezett szabálytalanságokra hivatkozva már egy nappal korábban, április 16-án, több korábbi fellebbezést követően végül egy "rendkívüli fellebbezés" formájában a voksolás megismétlését kérelmezte az YSK-nál. Bár Imamoglu lassan három hete a város főpolgármestereként tevékenykedik, az YSK mindez idő alatt az egymást követő fellebbezések és újraszámlálások miatt nem hirdetett hivatalos végeredményt.
"Akik a döntéseket hozzák ebben az országban, árulásban vesznek részt, de mi, akik soha nem adjuk fel, meg kell, hogy őrizzük a reményt"

- jelentette ki hétfő este Imamoglu. "Meglátják, együtt győzni fogunk" - hangsúlyozta az isztambuli főpolgármester támogatói előtt, akik a választási bizottság tagjainak lemondását követelték, és a jog és igazság szavakat skandálták.
A CHP elnökhelyettese, Engin Altay szintén a Habertürk jelentése szerint azt nyilatkozta, hogy az YSK "parancsra" hozta a hétfői döntést. A legnagyobb török városban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, Imamoglu a voksok 48,80 százalékát, míg az AKP-s jelölt, Binali Yildirim a 48,55 százalékát kapta. A mostani határozat következtében Imamoglu megbízólevelét visszaveszik. Imamoglu a hírre reagálva azt mondta, hogy megvárja az YSK hivatalos bejelentését.
A helyhatósági választás kimenetelét a közvélemény fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Isztambulnak továbbá azért is jelképes súlya van, mert Erdogan 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere, és akkoriban alapozta meg népszerűségét.
Az AKP-t vezető Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője hétfő este a török demokrácia győzelmének nevezte a márciusi voksolás eredményének megsemmisítését. A döntés hatására a török líra néhány perc alatt 6,01-ről 6,15-ig gyengült az amerikai dollárral szemben.

Kurz: meg kell szakítani az EU-s csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

Élesen bírálta kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden a választási eredmény megsemmisítését. Aki nem fogadja el a demokratikus választások eredményét, annak semmi keresnivalója nincs az Európai Unióban - szögezte le állásfoglalásában Kurz, akit egyébként magát is az uniót gyengítő populista-jobboldali politikusok között szoktak emlegetni. A kancellár ismételten szorgalmazta, hogy szakítsák meg végérvényesen a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.
Az osztrák kancellár szerint az EU-nak tisztességesen kellene eljárnia Törökországgal szemben, amely évek óta egyre nagyobb lépésekkel távolodik az uniótól, és a csatlakozási tárgyalások feltételeinek már nem felel meg. Egyre súlyosabb rendszerszintű korlátozások tapasztalhatók a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságában - hangsúlyozta.