Bayer Zsolttal együtt lép fel a szegedi egyetem rektora egy menekültellenes eseményen

Publikálás dátuma
2019.05.07. 14:50
Rovó László rektor
Ő az, aki felszólította az egyetemi oktatókat, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól, mert nem engedik, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel.”
Nagyszabású választási kampányeseményt szervez május 11-én, e hét szombatján a Szegedma . A Háború Európáért című, menekültellenes „konferencián” felszólal a Bayer Zsolt, Bakondi György, a nyíltan Fidesz-párti Kiss-Rigó László püspök, a köztévé állandó szereplője Nógrádi György és Rovó László, a szegedi egyetem rektora is– írja a 444.hu.  A potál információi szerint Zakar Péter, az egyetem rektorhelyettese január végén pódiumbeszélgetésen vett részt a szőregi plébánián Latorcai Csaba államtitkárral. Az egyetemi vezető  többek között arról beszélt,
hogy az egyetemet nemzeti tartalommal kell megtölteni, támadta a melegházasságot, a magyar ellenzéket és kijelentette, hogy „mindenképp új városvezetésre van szükségük”.

Az eset után az egyetem több oktatója és kutatója nyílt levelet tette közzé, amiben arról írtak, hogy Zakarnak az egyetem felső vezetőjeként nincs joga az intézmény nevében napi politikai ügyeket – ebben az esetben az önkormányzati választást – befolyásoló módon állást foglalni, fenti kijelentései szélsőségesen egyoldalúak, sértők és kirekesztők, és egyértelműen szemben állnak az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatával. Ezért etikai vizsgálatot követelnek Zakarral szemben. Rovó ezek után közleményt adott ki, amiben először is leszögezte, hogy Zakar ügyében nem lesz vizsgálat, majd arra hívta fel az egyetem oktatóinak és kutatóinak a figyelmét, hogy  
„tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel.”

Szerző
Témák
Bayer Zsolt
Frissítve: 2019.05.07. 14:58

László Imre az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum újbudai polgármesterjelöltje

Publikálás dátuma
2019.05.07. 14:33
László Imre
Fotó: Népszava
Szolgálatként, és nem hatalomként éli meg beosztásait, hangsúlyozta a volt kórházigazgató.
Az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum László Imre volt kórházigazgatót jelöli a XI. kerület polgármesterének az őszi önkormányzati választáson - jelentették be a pártok képviselői kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
László Imre hangsúlyozta, helyi lakosként egy élhetőbb, a XI. kerületben lakók érdekeit jobban szolgáló Újbudát kíván létrehozni. Bemutatkozásában kifejtette, hat évig volt a Honvédkórház parancsnoka 1995-2001 között, "amikor még rendben mentek a dolgok", majd tíz éven át irányította a Szent Imre kórházat.
"Minden beosztásomat szolgálatként és nem hatalomként éltem meg"

- fogalmazott. Hozzátette, hogy munkatársai segítségével Budapest talán legjobb intézményévé változtatták a Szent Imre kórházat, amelyet odakerülésekor megdöbbenésére sokan "halálgyárként" emlegettek.
Hintsch György, az MSZP-Párbeszéd-DK XI. kerületi frakcióvezetője elmondta, a Momentummal folytatott tárgyalásaikon nagyon hamar rájöttek: sokkal több olyan dolog van, ami összeköti őket, mint ami szétválasztaná. Szerinte minden fél egyetértett abban, hogy "a múlt sérelmeiből nem lehet közös jövőt építeni", továbbá kiderült az is, nem csak az "Orbánnak mennie kell" gondolat a közös bennük. Kiemelte, a mostani összefogás valamennyi tagja a jelenlegitől teljesen eltérő módon akarja vezetni a kerületet, választ adva például a helyi egészségügyi, oktatási és közlekedési problémákra.
Lakos Imre, a DK XI. kerületi elnöke úgy fogalmazott, a főváros legnépesebb városrésze olyan polgármestert érdemel, aki visszaadja annak tekintélyét. Szerinte ugyanis a kerület az elmúlt kilenc évben elszürkült, kormánypárti polgármestere pedig "gyakorlatilag eltűnt". A DK politikusa emlékeztetett továbbá, hogy helyben az MSZP és a DK a kormánypártoknál több szavazatot gyűjtött a tavalyi országgyűlési választáson.
Bedő Dávid, a Momentum helyi politikusa azt mondta, kötelességüknek érzik, hogy hidat képezzenek a bal- és jobboldali pártok között, ezért mindent megtesznek a teljes ellenzéki összefogás érdekében.
Lakos Imre kérdésre válaszolva elmondta, az LMP előtt továbbra is nyitva tartják az együttműködés lehetőségét.

Több mint két fokkal dőlt meg az országos hidegrekord hétfőn

Publikálás dátuma
2019.05.07. 13:59
Hétfői havazás a Kékestetőn
Fotó: Komka Péter / MTI
Az előrejelzés szerint szerdán a leghidegebb órákban fagypont alatti hőmérsékletet is mérhetnek. Kékestetőn még kedden is szállingózott a hó.
Az országos és a fővárosi nappali hidegrekord is megdőlt hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták, 2019-ig május 6-án 4,4 Celsius-fok volt a legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord, amelyet Kékestetőn regisztráltak 1957-ben. Most az ország fölé áramló hideg levegő és a borongós, csapadékos időjárás miatt szintén Kékestetőn csak 2,3 fokos maximum hőmérsékletet mértek, így ez lett az új országos napi legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord.
A májusi télben egyébként a Kőszegi-hegység után havazott az Északi-Középhegységben is: Kékestető hétfőn kifehéredett, és az Időkép kamerafelvételén látszik, hogy még kedden is szállingózott a hó.
A fővárosban is megdőlt a napi legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja: a János-hegyen csupán 5,5 fokig melegedett fel a levegő a délutáni órákban. Az eddigi budapesti rekord 6,6 fok volt, amelyet 133 évvel ezelőtt, 1886-ban jegyeztek fel Krisztinavárosban - írta a meteorológiai szolgálat.
Az előrejelzés szerint szerdán a leghidegebb órákban fagypont alatti hőmérsékletet is mérhetnek. Napközben 15-20 fokig emelkedik a hőmérséklet. A következő napokban fokozatosan melegszik a levegő, de vasárnap újabb hidegfront várható.
Frissítve: 2019.05.07. 14:27