Előfizetés

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték az adóhatóság volt elnökét

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 15:11
Sorin Blejnar
Fotó: capital.ro
Sorin Blejnart befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek.
Első fokon a bukaresti törvényszék 6 év szabadságvesztésre ítélte Blejnart. A fellebbezés során a volt tisztségviselő a felmentését kérte, végül az ítélőtábla egy évvel csökkentette a rá kiszabott börtönbüntetést. Blejnar 2009 és 2012 között volt az adóhatóság elnöke. 2016-ban emelt vádat ellene a korrupcióellenes ügyészség, amely szerint az adóhatóság elnökeként a befolyással való üzérkedés bűncselekményét követte el 2011-ben, amikor az általa vezetett intézmény egy közbeszerzési eljárást indított, egy üzletembertől pedig a szerződés 20 százalékának megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el, cserében azért, hogy az illető cége kapja meg az állami megrendelést. Sorin Blejnarnak az egyik beosztottjára kellett nyomást gyakorolnia annak érdekében, hogy az eljárás az üzletember számára kedvezően alakuljon. A vádhatóság szerint 2011 novembere és 2012 januárja között az adóhatóság volt elnöke és annak beosztottja összesen 13,1 millió lej (2,7 millió euró) kenőpénzt kapott, az összeg jelentős része, 12,5 millió lej Blejnarhoz került. Az adóhatóság volt elnöke kedden kijelentette: igazságtalannak tartja az ítéletet, mert szerinte nem vették figyelembe az általa bemutatott bizonyítékokat, és ezt az ügyet egy olyan ügyész indította, aki ellen azóta már eljárás indult az általa elkövetett visszaélések miatt. Blejnart április közepén egy másik korrupciós ügyben még jogerősen felmentették, miután első fokon 2016 júniusában öt év szabadságvesztésre ítélték.

Utolsó pillanatban mondta le berlini útját Pompeo

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 13:35

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Halaszthatatlan teendők miatt lemondta keddre tervezett berlini látogatását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - közölte az Egyesült Államok berlini nagykövetségének szóvivője.
Pompeo késő délután találkozott volna Angela Merkel német kancellárral és Heiko Mass külügyminiszterrel. A felek az ukrajnai, a venezuelai, az iráni és a szíriai helyzetről, valamint az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyukról tárgyaltak volna. Az elmaradt találkozót a közeljövőben bepótolják - tette hozzá a szóvivő. Heiko Maas német külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi problémákat csak az Egyesült Államokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani. "Alapvető érdekünk, hogy szorosan együttműködjünk az amerikaiakkal a sürgető nemzetközi kérdésekben, és képviseljük az európai álláspontot" - mondta. Berlin és Washington viszonya Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta feszült. Az amerikai kormány egyebek között Németország alacsony védelmi kiadásait, kereskedelmimérleg-többletét, valamint az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték projektjét bírálta. Pompeo februárban nem vett részt a müncheni biztonsági konferencián, holott abban az időszakban napokig Európában tartózkodott, s Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Belgiumot és Izlandot is felkereste.

511 nap börtön után elengedték a Reuters újságíróit Mianmarban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 11:20

Fotó: MYO KYAW SOE / AFP
6520 másik fogollyal együtt kaptak elnöki kegyelmet egy az újévhez fűződő hagyomány kapcsán.
A 28 éves Kyae Soe Oót és 32 éves Wa Lonét 2017 decemberben vették őrizetbe, amikor oknyomozást folytattak tíz férfi és fiatal meggyilkolása ügyében. Az áldozatokkal a hadsereg végzett Észak-Rakhine Inn Din nevű falujában – mindegyikük a muzulmán rohingya kisebbség tagja volt. A riportereket tavaly 7-7 éves börtönbüntetésre ítélték, mert a népirtás feltárása során "hazaárulást" követte el.
Kyae Soe Oó és Wa Lone első szabad percei
Fotó: STR / AFP
Kedden 6520 másik fogollyal együtt elnöki kegyelemben részesültek, és több mint 500 nap börtön után szabadon engedték őket - írja a Reuters. A hírügynökség fenntartja álláspontját arra nézve, hogy munkatársai eleve nem követtek el törvénysértést. Win Myint elnök áprilisban szintén több ezer embernek adott kegyelmet, egy a burmai újévi időszakhoz fűződő hagyományra hivatkozva.
Az újságírók népirtásról szóló riportját (Massacre in Myanmar: One grave for 10 Rohingya men), melyben elkövetők, tanúk és az áldozatok családtagjai is megszólaltak, Pulitzer-díjjal is elismerték.
AZ újságírók hozzátartotóikkal
Fotó: ANN WANG / AFP