Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbánnal

Publikálás dátuma
2019.05.07. 16:11

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.
 Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország "rossz irányba tart" Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja elnökjelöltségét. Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Hozzátette: 
azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze.  
„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad” - mondta. Orbán hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s  Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét. Úgy fogalmazott: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.
Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni

- hivatkozott a néppárti politikus korábbi szavaira Orbán, aki ezt súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.
Weber március végén egy a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, valamint a magyarországi helyzetnek és a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott.
Szerző
Témák
Manfred Weber
Frissítve: 2019.05.07. 16:19

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték az adóhatóság volt elnökét

Publikálás dátuma
2019.05.07. 15:11
Sorin Blejnar
Fotó: capital.ro
Sorin Blejnart befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek.
Első fokon a bukaresti törvényszék 6 év szabadságvesztésre ítélte Blejnart. A fellebbezés során a volt tisztségviselő a felmentését kérte, végül az ítélőtábla egy évvel csökkentette a rá kiszabott börtönbüntetést. Blejnar 2009 és 2012 között volt az adóhatóság elnöke. 2016-ban emelt vádat ellene a korrupcióellenes ügyészség, amely szerint az adóhatóság elnökeként a befolyással való üzérkedés bűncselekményét követte el 2011-ben, amikor az általa vezetett intézmény egy közbeszerzési eljárást indított, egy üzletembertől pedig a szerződés 20 százalékának megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el, cserében azért, hogy az illető cége kapja meg az állami megrendelést. Sorin Blejnarnak az egyik beosztottjára kellett nyomást gyakorolnia annak érdekében, hogy az eljárás az üzletember számára kedvezően alakuljon. A vádhatóság szerint 2011 novembere és 2012 januárja között az adóhatóság volt elnöke és annak beosztottja összesen 13,1 millió lej (2,7 millió euró) kenőpénzt kapott, az összeg jelentős része, 12,5 millió lej Blejnarhoz került. Az adóhatóság volt elnöke kedden kijelentette: igazságtalannak tartja az ítéletet, mert szerinte nem vették figyelembe az általa bemutatott bizonyítékokat, és ezt az ügyet egy olyan ügyész indította, aki ellen azóta már eljárás indult az általa elkövetett visszaélések miatt. Blejnart április közepén egy másik korrupciós ügyben még jogerősen felmentették, miután első fokon 2016 júniusában öt év szabadságvesztésre ítélték.
Szerző
Témák
Romána

Utolsó pillanatban mondta le berlini útját Pompeo

Publikálás dátuma
2019.05.07. 13:35

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Halaszthatatlan teendők miatt lemondta keddre tervezett berlini látogatását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - közölte az Egyesült Államok berlini nagykövetségének szóvivője.
Pompeo késő délután találkozott volna Angela Merkel német kancellárral és Heiko Mass külügyminiszterrel. A felek az ukrajnai, a venezuelai, az iráni és a szíriai helyzetről, valamint az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyukról tárgyaltak volna. Az elmaradt találkozót a közeljövőben bepótolják - tette hozzá a szóvivő. Heiko Maas német külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi problémákat csak az Egyesült Államokkal folytatott párbeszéddel lehet megoldani. "Alapvető érdekünk, hogy szorosan együttműködjünk az amerikaiakkal a sürgető nemzetközi kérdésekben, és képviseljük az európai álláspontot" - mondta. Berlin és Washington viszonya Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta feszült. Az amerikai kormány egyebek között Németország alacsony védelmi kiadásait, kereskedelmimérleg-többletét, valamint az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték projektjét bírálta. Pompeo februárban nem vett részt a müncheni biztonsági konferencián, holott abban az időszakban napokig Európában tartózkodott, s Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot, Belgiumot és Izlandot is felkereste.
Szerző
Témák
Mike Pompeo