Ezért mosolygott a két férfi a lángoló Notre-Dame-nál

Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:28

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
A migráció- és muszlimellenes média felkapta a képet, a két építészhallgató azóta retteg.
A Notre-Dame kigyulladása után nem sokkal végigsöpört egy kép a bevándorlás-és muszlimellenes médiumokon és a közösségi média egyes fórumain, amelyen két arab(nak tűnő) fiatal férfi látható, amint éppen a rendőrségi szalag alatt bújnak át mosolyogva. Ezek a sajtóorgánumok azzal az üzenettel társították a fotót, miszerint „az Európába beszivárgó muszlimok örömmel fogadják a keresztény szent helyek pusztulását” írja az Index az AFP-re hivatkozva. A hírügynökség utánajárt a két építészmérnök hallgató történetének, akiket a cikkben S. és J. néven tüntettek fel. Elmondásuk szerint április 15-én éppen egy párizsi kávézóban ültek, amikor a mobiljukon látták az értesítéseket a Notre-Dame katasztrófájáról. Odasiettek és nagyjából háromnegyed órán át nézték a tüzet a Szajna déli partjáról, majd rendőrök arra kérték őket, hogy hagyják el a biztonsági zónát. Ekkor készült a fotó. 
A kép először a Kreml-közeli Sputnik francia nyelvű Facebook-oldalán tűnt fel kommentár és képaláírás nélkül 21:37-kor, és gyorsan elkezdték osztani a radikális jobbos oldalak Franciaországban és Amerikában is.

„Muszlimok nevetnek, miközben lángok pusztítják a Notre-Dame katedrálist a Nagyhéten”– írta az amerikai szélsőjobboldali Pamela Geller 22:45-kor, 1,3 millió követővel rendelkező oldalára, a poszt pedig nem kevesebb, mint 33,000 megosztást szedett össze. Aztán jött a többi oldal, a Reddit és 4Chan fórumai rasszista, iszlamofób kommentekkel és fenyegetésekkel körítve. A két férfinak az iskolai barátaik szóltak még aznap este, hogy miket írnak róluk ezeken a fórumokon.
„Szürreális volt”, emlékszik vissza J., hozzátéve, hogy addig soha nem érzékelt rasszizmust a saját bőrén.

A Sputnik France közben közölt egy cikket, kiemelve, hogy ők nem írták sehol, hogy muszlimok lennének az illetők, és azt sem, hogy a tűz miatt nevetnek.
És valóban nem amiatt nevettek. „Ahogy bújtunk át a szalag alatt, az az arcomba ragadt, és elröhögtük magunkat”

– mondta S. „Voltunk a Notre-Dame-ban, fotóztuk, tanultuk, 3D modellt csináltunk róla, Hogyan is nevethetnénk a tűzön?” - tette hozzá. „Építészhallgatóként nyomot hagy benned egy építészeti gyöngyszem leégése”. S. megmutatta az AFP-nek az akkor egy rokonának elküldött egyik üzenetét is, melyben szörnyülködik a harangtorony leomlásán.
A két férfi  ügyvédje, Boris Rosenthal elmondta, 15 hivatalos követelést küldtek szét különböző weboldalaknak, hogy szüntessék meg a jogsértést a fiatalemberekkel kapcsolatosan. 
S. aggódik, hogy egy állásinterjún esetleg felismerhetik, és kára lehet a fotó miatt. Az elmúlt három héten J. és S. nem mertek együtt mutatkozni, és a fotón szereplő ruhájukat sem vették fel többet.

Szerző
Témák
Notre Dame
Frissítve: 2019.05.07. 18:40

Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbánnal

Publikálás dátuma
2019.05.07. 16:11

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.
 Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország "rossz irányba tart" Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja elnökjelöltségét. Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Hozzátette: 
azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze.  
„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad” - mondta. Orbán hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s  Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét. Úgy fogalmazott: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.
Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni

- hivatkozott a néppárti politikus korábbi szavaira Orbán, aki ezt súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.
Weber március végén egy a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, valamint a magyarországi helyzetnek és a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott.
Szerző
Témák
Manfred Weber
Frissítve: 2019.05.07. 16:19

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték az adóhatóság volt elnökét

Publikálás dátuma
2019.05.07. 15:11
Sorin Blejnar
Fotó: capital.ro
Sorin Blejnart befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek.
Első fokon a bukaresti törvényszék 6 év szabadságvesztésre ítélte Blejnart. A fellebbezés során a volt tisztségviselő a felmentését kérte, végül az ítélőtábla egy évvel csökkentette a rá kiszabott börtönbüntetést. Blejnar 2009 és 2012 között volt az adóhatóság elnöke. 2016-ban emelt vádat ellene a korrupcióellenes ügyészség, amely szerint az adóhatóság elnökeként a befolyással való üzérkedés bűncselekményét követte el 2011-ben, amikor az általa vezetett intézmény egy közbeszerzési eljárást indított, egy üzletembertől pedig a szerződés 20 százalékának megfelelő összegű kenőpénzt fogadott el, cserében azért, hogy az illető cége kapja meg az állami megrendelést. Sorin Blejnarnak az egyik beosztottjára kellett nyomást gyakorolnia annak érdekében, hogy az eljárás az üzletember számára kedvezően alakuljon. A vádhatóság szerint 2011 novembere és 2012 januárja között az adóhatóság volt elnöke és annak beosztottja összesen 13,1 millió lej (2,7 millió euró) kenőpénzt kapott, az összeg jelentős része, 12,5 millió lej Blejnarhoz került. Az adóhatóság volt elnöke kedden kijelentette: igazságtalannak tartja az ítéletet, mert szerinte nem vették figyelembe az általa bemutatott bizonyítékokat, és ezt az ügyet egy olyan ügyész indította, aki ellen azóta már eljárás indult az általa elkövetett visszaélések miatt. Blejnart április közepén egy másik korrupciós ügyben még jogerősen felmentették, miután első fokon 2016 júniusában öt év szabadságvesztésre ítélték.
Szerző
Témák
Romána