Előfizetés

Öt embert ejtett túszul egy fegyveres támadó Franciaországban

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:56
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy francia lap szerint a támadó egy 17 éves kiskorú, akinek korábban már volt dolga a rendőrséggel
Egy fegyveres férfi legalább négy túszt ejtett kedd délután a dél-franciaországi Toulouse-hoz közeli Blagnac egyik dohányboltjában - erősítette meg a rendőrség a La Dépeche du Midi című regionális lap értesülését.   
Az újság úgy tudja, hogy a túszejtő délután 4 óra 20 perckor lépett be az üzletbe, felhívta a rendőrséget azt kérve, hogy ne avatkozzanak közbe, mert különben megöli az öt túszát.

A helyszínre kiérkező kommandósok azonban azt állapították meg, hogy négy túsz van a boltban. A férfi még mielőtt belépett a dohányboltba, egyszer a levegőbe lőtt, távozásra szólítva fel a rendőröket, de senki nem sérült meg. A túszejtő a támadáskor a fején bukósisakot viselt. A rendőrség kizárta, hogy terrortámadás történt. A lap viszont tudja, hogy a támadó egy 17 éves kiskorú, akinek korábban már volt dolga a rendőrséggel, valamennyi túsz nő és
a túszejtő és a dohánybolt tulajdonosnője közti személyes konfliktus állhat a támadás hátterében.

A támadó a túszejtést követően jelezte, hogy a kommandósokkal tárgyalni kíván, de a követelései egyelőre nem ismertek.   A település határán található üzlet környékét a rendőrség 300-500 méteres körzetben teljesen lezárta, a közelben tucatnyi rendőrautó és két tűzoltósági jármű látható. Joseph Carles, Blagnac polgármestere a helyszínen újságíróknak elmondta: a népszerű dohányboltnak mintegy negyven éve ugyanaz a tulajdonosnője.

Ezért mosolygott a két férfi a lángoló Notre-Dame-nál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.07. 18:28

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
A migráció- és muszlimellenes média felkapta a képet, a két építészhallgató azóta retteg.
A Notre-Dame kigyulladása után nem sokkal végigsöpört egy kép a bevándorlás-és muszlimellenes médiumokon és a közösségi média egyes fórumain, amelyen két arab(nak tűnő) fiatal férfi látható, amint éppen a rendőrségi szalag alatt bújnak át mosolyogva. Ezek a sajtóorgánumok azzal az üzenettel társították a fotót, miszerint „az Európába beszivárgó muszlimok örömmel fogadják a keresztény szent helyek pusztulását” írja az Index az AFP-re hivatkozva. A hírügynökség utánajárt a két építészmérnök hallgató történetének, akiket a cikkben S. és J. néven tüntettek fel. Elmondásuk szerint április 15-én éppen egy párizsi kávézóban ültek, amikor a mobiljukon látták az értesítéseket a Notre-Dame katasztrófájáról. Odasiettek és nagyjából háromnegyed órán át nézték a tüzet a Szajna déli partjáról, majd rendőrök arra kérték őket, hogy hagyják el a biztonsági zónát. Ekkor készült a fotó. 
A kép először a Kreml-közeli Sputnik francia nyelvű Facebook-oldalán tűnt fel kommentár és képaláírás nélkül 21:37-kor, és gyorsan elkezdték osztani a radikális jobbos oldalak Franciaországban és Amerikában is.

„Muszlimok nevetnek, miközben lángok pusztítják a Notre-Dame katedrálist a Nagyhéten”– írta az amerikai szélsőjobboldali Pamela Geller 22:45-kor, 1,3 millió követővel rendelkező oldalára, a poszt pedig nem kevesebb, mint 33,000 megosztást szedett össze. Aztán jött a többi oldal, a Reddit és 4Chan fórumai rasszista, iszlamofób kommentekkel és fenyegetésekkel körítve. A két férfinak az iskolai barátaik szóltak még aznap este, hogy miket írnak róluk ezeken a fórumokon.
„Szürreális volt”, emlékszik vissza J., hozzátéve, hogy addig soha nem érzékelt rasszizmust a saját bőrén.

A Sputnik France közben közölt egy cikket, kiemelve, hogy ők nem írták sehol, hogy muszlimok lennének az illetők, és azt sem, hogy a tűz miatt nevetnek.
És valóban nem amiatt nevettek. „Ahogy bújtunk át a szalag alatt, az az arcomba ragadt, és elröhögtük magunkat”

– mondta S. „Voltunk a Notre-Dame-ban, fotóztuk, tanultuk, 3D modellt csináltunk róla, Hogyan is nevethetnénk a tűzön?” - tette hozzá. „Építészhallgatóként nyomot hagy benned egy építészeti gyöngyszem leégése”. S. megmutatta az AFP-nek az akkor egy rokonának elküldött egyik üzenetét is, melyben szörnyülködik a harangtorony leomlásán.
A két férfi  ügyvédje, Boris Rosenthal elmondta, 15 hivatalos követelést küldtek szét különböző weboldalaknak, hogy szüntessék meg a jogsértést a fiatalemberekkel kapcsolatosan. 
S. aggódik, hogy egy állásinterjún esetleg felismerhetik, és kára lehet a fotó miatt. Az elmúlt három héten J. és S. nem mertek együtt mutatkozni, és a fotón szereplő ruhájukat sem vették fel többet.

Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbánnal

nepszava.hu MTI
Publikálás dátuma
2019.05.07. 16:11

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.
 Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország "rossz irányba tart" Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja elnökjelöltségét. Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Hozzátette: 
azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, amelynek tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze.  
„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad” - mondta. Orbán hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s  Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét. Úgy fogalmazott: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.
Weber azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni

- hivatkozott a néppárti politikus korábbi szavaira Orbán, aki ezt súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.
Weber március végén egy a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, valamint a magyarországi helyzetnek és a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott.