Több hálapénz, több beavatkozás, de ez egyáltalán nem jó

Publikálás dátuma
2019.05.07. 20:38

Fotó: Tóth Gergő
Meglepő eredményre vezetett egy kutatás.
Több felesleges beavatkozásnak vannak kitéve a szülés alatt az orvost választó nők, mint azok akik csak az ügyeletes teamre hagyatkoznak – hangzott el a K-Monitor és az EMMA Egyesület kedd esti szakmai fórumán. A rendezvényen Nicholas Rubaschkin ismertette a témában öt évvel ezelőtti saját vizsgálatát, amit még 2014-15-ben a SOTE Fulbright-kutatójaként végzett Magyarországon. A gyakorló szülész-nőgyógyász arra keresett választ, hogy az érintett nők miért fizetnek, és van-e összefüggés az ellátás minősége meg az átadott összeg között. A felmérés szerint a válaszadók biztonságra, személyes figyelemre vágytak és az orvos jelenlétet akarták megvásárolni. A kutatás azt is igazolta, hogy a szülő nők akkor is fizetnek, ha tiszteletlenül bántak velük.
A 2014-es felmérés során netet használó, öt évnél nem régebben szült nőket kérdeztek egyebek mellett arról: Választott orvossal, szülésznővel születek-e? Milyen tapasztalataik voltak az ellátással kapcsolatban? Fizettek-e? Ha igen, mennyit? A válaszadók nagy többsége, 79 százaléka szült választott orvossal és akkor átlagosan 60 ezer forintot adtak hálapénzként. A nők 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem volt választott orvosuk, de hálapénzt ők is adtak, átlagosan 25 ezer forintot. A magasabb összeget adók egyértelműen az orvos jelenlétéért fizettek. Kiderült az is, hogy választott orvos esetében jóval többször indították meg mesterségesen a szülést és alkalmaztak császármetszést, gátmetszést. Az esetek egy részében valószínűleg szükségtelenül. Azok, akik választott orvos nélkül szültek, kevesebb „orvosi inzultus” szenvedtek el, beavatkozás-mentesebben hozhatták világra a gyermeküket. Arról már Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház volt operatív igazgatója beszélt, hogy a fővárosban ma már minden nyolcadik gyerek magánszülészeteken jön a világra. Mint mondta, a magánellátást választó nők szülési tervvel érkeznek a magánintézményekbe. Hozzátette: noha ők annak idején komoly erőfeszítéseket tettek, hogy választott orvos nélküli csomagot is kínáljanak, ügyfeleiknek alig öt százaléka igényelte ezt. A választott orvossal való szülés nem feltétlenül az anya és a születendő magzat érdekeit szolgálják, erre példaként említette, hogy a több napos ünnepek előtt két és félszer több baba jön a világra, mint hétköznapokon.
Szerző

Az NVB-nek sem tetszett, hogy szemérmetlenül tolja a Fidesz kampányfilmjét a köztévé

Publikálás dátuma
2019.05.07. 20:22

Fotó: mediaklikk.hu
745 ezer forintos bírságot kapott a híradónak álcázott kampányért.
A Nemzeti Választási Bizottság az MSZP panaszának helyt adva 745 ezer forintra bírságolta meg a köztévét és eltiltotta a további törvénysértésektől. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azért fordult a testülethez, mert a köztévé úgynevezett egyperces híradójában az FTC-Újpest meccs szünetében hírként bemutatták a Fidesz brüsszelező-migránsozós kampányfilmjét. Az híradó fele csak ezzel foglalkozott.
Minden jogi eszközt be fognak vetni, hogy legalább amíg a közigazgatási bíróságok nem verik szét a Kúriát, addig szülessenek ott meg azok a döntések, amikből láthatják a választók: ez a választás sem lesz tiszta - mondta Tóth Bertalan a beadványt ismertető hétfői sajtótájékoztatón.
Szerző

Részeg turisták zsidóznak vadul a bulinegyedben

Publikálás dátuma
2019.05.07. 19:00

Fotó: Tóth Gergő
Tartani lehet attól, hogy az antiszemita incidensek nem állnak meg a szóbeli inzultusnál.
Az elmúlt másfél-két évben megszaporodtak, heti rendszerességgel történnek verbális atrocitások a VII. kerületben, az úgynevezett bulinegyedben – nyilatkozta lapunknak az ortodox zsidó vallású Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumi elnöke, volt fideszes önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta, hogy az Erzsébetvárosban békésen élnek együtt a zsidó és nem zsidó magyarok. A szóbeli agressziót erősen ittas turisták követik el. Szabó György nem tudja, melyik országból jönnek, de az biztos, hogy angolul beszélnek. Becsmérlő megjegyzéseket tesznek, kiabálva biztatnak a zsidók meggyilkolására, máskor Heil Hitler!-eznek. „Valamit tenni kell!” – írta ki Szabó György az Élhető Erzsébetvárosért csoport közösségi oldalára. A Népszavának elmondta, hogy nyilvánvalóan azok az ortodoxok a leginkább kitettek az inzultusoknak, akiknek jól beazonosítható a vallása: kaftánt és kalapot viselnek. Szabó Györgynél a minap telt be a pohár. Múlt pénteken este a Kazinczy és a Dob utca, szombaton dél körül a Dohány és a Síp utca találkozásánál érte atrocitás. A szombati időpont ne tévesszen meg senkit, az üvöltözve zsidózó turisták már ilyen korán „jól be voltak állva”. Előfordult, hogy egy nagyobb csoport részeg vette körül, Szabó György jobbnak látta, ha gyorsan elhagyja a helyszínt. Más esetben, amikor nem voltak ennyire egyenlőtlenek az erőviszonyok, megtörtént, hogy „elkapta a grabancát” valakinek. Az ilyen fellépés olykor eléri hatását: egy megszeppent turista szabadkozva kért bocsánatot, mondván, hogy „ő nem is úgy gondolta”. Szabó György nem látta értelmét annak, hogy a rendőrséghez forduljon. Valamit azonban tényleg tenni kell, nyilatkozatával erre szeretné felhívni a figyelmet. Attól tart ugyanis, hogy a helyzet tovább romlik, és a szóbeli zsidózást előbb vagy utóbb fizikai bántalmazás követi.
Szerző
Témák
antiszemita