Mindjárt eldől, mekkora játékos Orbán

Publikálás dátuma
2019.05.09. 06:30

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Komoly változást hozhat a kormánypárt helyzetében, ha Michel Barnier futna be az Európai Bizottság elnöki posztjára a Fidesz támogatásával.
- Ha Orbán Viktor továbbra is úgy cselekszik, ahogy eddig, akkor vagy kizárás következik, vagy magától távozik a pártból. Ő és a Fidesz tagjai szabad emberek, ha úgy határoznak, hogy elhagyják az Európai Néppártot, akkor tiszteletben fogjuk tartani a demokratikus döntésüket - mondta nagyszebeni sajtótájékoztatóján Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. A francia politikust arról kérdezték, hogyan alakulhat az EPP és a Fidesz viszonya azután, hogy a magyar kormányfő megvonta támogatását Manfred Webertől az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára. Daul kifejtette: Webert demokratikusan, óriási többséggel választották meg a kereszténydemokrata pártcsalád listavezetőjének. Ugyanilyen demokratikus belső eljárásban, titkos szavazással és csaknem egyhangúan döntött a néppárt politikai gyűlése márciusban a Fidesz felfüggesztéséről is. Egy másik kérdésre válaszolva határozottan leszögezte, hogy amíg ő az EPP elnöke, addig nem lesz összefogás a tőlük jobbra álló szélsőséges politikai erőkkel. A Weber-Orbán, illetve a Fidesz-EPP párviadal vezető német kereszténydemokrata, illetve bajor keresztényszocialista politikusokat is megszólalásra késztetett. Alexander Dobrindt, a CDU/CSU parlamenti csoportjának helyettes vezetője lágyabb húrokat pengetett, mint egy nappal korábban Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök. Sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem kell elhamarkodni az ítéletet, Orbán Viktor kizárása az EPP-ből még nem lefutott ügy. Szerinte Weber is hibázott, amikor azt mondta, hogy nem kér a fideszesek szavazataiból. Michael Grosse-Brömer frakcióigazgató viszont úgy vélte, hogy “aki menni akar, azt nem lehet megállítani”. Orbán bejelentése arról árulkodik, hogy már nem vállal értékközösséget az Európai Néppárttal — fejtette ki a CDU-s politikus a német sajtóban. Mindezzel együtt kérdés, miért változtatott Webert támogató, s e támogatást kitartóan ígérő stratégiáján Orbán? Sokak szerint azért, mert megneszelte a francia Michel Barnier ambícióit az EB elnöki tisztére. Egy fideszes forrásunk néhány napja arról beszélt: Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-listavezetője még találkozhat Barnierrel, az Európai Néppárt alelnökével a május 26.-i európai parlamenti választásokig. A hír azért is érdekes, mert április végén Trócsányi mint magyar uniós biztosjelölt már egyeztetett Barnierrel Athénben. Akkor egy informátorunk úgy fogalmazott, a megbeszélés azért történt, „mert Trócsányi szeretne uniós biztos lenni”. A biztosokat természetesen az egyes tagállamok jelölik, de a Bizottság elnökének vétójoga van.
Mindez azért érdekes, mert a csütörtöki uniós csúcson Nagyszebenben eldőlhet, az egyes uniós csúcsposztokra kik aspirálnak. Legalábbis az EU-s ügyekben mindig jól értesült Politico azt írta, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcson látványosan felszólít mindenkit, hogy akiben ilyen ambíciók vannak, álljon elő, legyen végre tiszta a kép. Itt jön a képbe Michel Barnier, aki ma még ugyan elvileg „csak” az EU „Brexit-ügyi” főtárgyalója, de a Politico szerint több, mint valószínű, hogy valójában ő is az EB elnöki tisztére pályázik. A Politico szerint azonban nehéz nem erre gondolni, látva, hogy Barnier sorra találkozik az EU tagállamainak vezetőivel, miközben egyik beszédet tartja a másik után az EU jövőjéről – kedden Weber hátországában, Bajorországban a Müncheni Műszaki Egyetemen járt. (Ez az intézmény aznap kötött megállapodást a CEU-val.) Barnier ugyan nem bírálja nyíltan Webert, de nem is áll ki mellette, ellenben saját uniós stratégiát alkotott. Ennek a gazdasági hatékonyság, az EU technológiai fejlesztése, a migrációs válság kezelése, a határvédelem és biztonság ügye és egy „zöld new deal” a sarokkövei. E pontok között Orbán Viktor is találhat bőven támogatni valót. Bár Barnier következetesen felemeli szavát a nacionalizmus és a populizmus ellen, néppárti elnökjelöltsége mégis új lehetőségeket jelenthetne a Fidesz számára. Nem mellesleg: Orbán már öt évvel ezelőtt is Barniert támogatta Jean-Claude Junckerrel szemben, és bár magától a Fidesz elnökétől tudjuk, hogy „a hála nem politikai kategória”, azért a gesztust biztos nem felejtette el a francia politikus. Elemzők szerint ha Orbán Viktor tudja, hogy Webernek vége, Barnier a jövő embere, és az elmúlt hetekben ez a logika diktálta, hogy szisztematikusan élezte a konfliktust az EPP jelenleg hivatalos csúcsjelöltjével, akkor valóban ellenfelei előtt járt néhány lépéssel.
Frissítve: 2019.05.09. 11:06

Láss csodát: támogatják az egyházak a fideszes családpolitikát

Publikálás dátuma
2019.05.08. 21:06
Ez a mosoly még sajtónyilvános. Semjén Zsolt, Erdő Péter bíboros társaságában
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A „történelmi” egyházak szerint nagyon megfelelő módon gyarapítja a kormány a famíliákat.
A katolikus, a református és az evangélikus egyház püspökei Budapesten, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában találkoztak. Az egyeztetés résztvevői fontosnak tartják a „gyermekvállalási kedv ösztönzését, a családok anyagi biztonságának megerősítését és a családi élet megbecsülésére irányuló igyekezetet. A társadalom alapegysége a család, a keresztyén meggyőződés szerint az emberi élet teljességét családban lehet megélni” – állapította meg a lapunkhoz eljuttatott közlemény. A találkozón Erdő Péter bíboros beszámolt a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezéséről, és meghívta a „keresztyén testvéregyházak” képviselőit a szeptemberi rendezvényre. Az eucharisztikus évhez kapcsolódva a Magyarországi Református Egyház konferenciát szervez az „úrvacsora teológiai kérdéseiről”, míg a Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-ra meghirdeti az „úrvacsora évét” – utóbbit Fabiny Tamás püspök jelentette be. Az egyházak képviselői hangsúlyozták a cigánypasztoráció fontosságát a magyar társadalomban. Az egyházi fenntartásban működő roma szakkollégiumok „eredményesen működnek, az azokból kikerülő diákok keresettek a munkaerőpiacon”. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke meghívta a jelenlévő egyházak képviselőit a május 17-i debreceni zsinatra, amelyen nemcsak a Kárpát-medence, hanem a világ magyar reformátusságának vezetői is részt vesznek.
Szerző

Mészáros Lőrinc éppen ma nyert meg egy 4 milliárdos tendert (is)

Publikálás dátuma
2019.05.08. 21:00

Fotó: Népszava
A 4iG Nyrt. szertdán elnyerte harmadik, minden eddiginél nagyobb tenderét.
Mint azt már múlt héten mi is megírtuk, 689 millió forintos tendert nyert Mészáros Lőrinc informatikai cége a 4iG, majd szerdán kiderült, hogy három újabb tenderen is győzelmet aratott. Több mint 2000 magyarországi iskolába szállíthat interaktív táblákat a 4iG Nyrt., miután a Klebelsberg Központ pályázatán a tőzsdei társaság tette a legkedvezőbb, nettó 4,4 milliárd forintos ajánlatot - olvasható a cég MTI-hez eljuttatott közleményében.   
A köznevelési intézmények „digitális kompetencia fejlesztését célzó program” keretein belül, európai uniós támogatással megvalósuló projekt

során a társaság 3005 interaktív tábla beszerzését és beüzemelését végzi, továbbá biztosítja a pedagógusok számára az eszközök kezeléséről és használatának módszertanáról távoktatásban megvalósuló képzést is a 2019/2020 tanév kezdetéig. Kitértek arra: a  programon belül indított nyílt közbeszerzési eljárást a Klebelsberg Központ, 3005 darab interaktív panel, 1400 darab fali konzol és 1605 darab hordozható állvány beszerzésére és helyszíni beüzemelésére.
A 4iG Nyrt. nettó 4 milliárd 390,5 millió forintért vállalta a műszaki eszközök és kapcsolódó dokumentumaik, kiegészítőik 90 napon belül történő beszerzését, leszállítását, valamint helyszíni felszerelését, üzembe helyezését és átadását.

Emellett a társaság a beüzemelést követően elektronikus távoktatásban minimum 30 órás akkreditált képzést biztosít az eszközöket használó pedagógusoknak. Ismertették: a 10 ujjas vezérléssel is működő, internetkapcsolatra is alkalmas interaktív táblák mérete egyedi szállítási és szerelési igényeket is támaszt, ezért az iskolai biztonsági elvárásoknak tartósan megfelelő fali rögzítéshez konzolt, a mobil felhasználáshoz hordozható állványt biztosítanak a 4iG kivitelezői a Klebelsberg Központ igényei szerint. A szerződéskötést követően a műszaki eszközöket 90 napon belül telepíti az informatikai nagyvállalat a mintegy kétezer-kétszáz általános és középiskolában. A beruházásnak köszönhetően a 2019/2020 tanévben jelentősen bővül azon tanintézmények száma, ahol a napi tanítási gyakorlat részévé válik a digitális oktatás - olvasható a cég közleményében.
Szerző
Témák
Mészáros