Ürüléktárlat nyílt a Prágai Állatkertben

Publikálás dátuma
2019.05.08. 12:50
Illusztráció
Fotó: Stephan Bonneau / Biosphoto / AFP
Az állatvilág ürülékeit bemutató állandó kiállítást nyitott a Prágai Állatkert.
A tárlaton koprolitok, vagyis fosszilizálódott ürülékek és a már kihalt állatok széklete mellett a modern kori gorillák, oroszlánok, elefántok, lovak, teknősök, wombatok, tevék és más állatok végtermékét is bemutatják a legváltozatosabb méretben, formában, színben és textúrában. 
Az állatkert igazgatója, Miroslav Bobek - akinek vezetékneve csehül kakit jelent - elmondta, a tárlatot az amerikai George Frandsen és az általa 2014-ben alapított, fosszilizálódótt exkrementumokkal foglalkozó Poozeum nevű online múzeum inspirálta.
Az állatkert egyébként évek óta árul is elefántürüléket kertészek számára trágyaként.
Szerző
Témák
Prága

Több százezer fáról lehulló szösz keseríti Peking lakóinak életét

Publikálás dátuma
2019.05.08. 11:45

Fotó: Hu lingyun / AFP/Imaginechina
Súlyos problémákat okoz a nyárfákról és fűzfákról hulló szösz Pekingben és Kína északi területein tavasszal, amelyeket a város vezetése különböző intézkedésekkel próbál orvosolni - derül ki a CGTN kínai nemzetközi televízió híroldalán szerdán megjelent cikkből.
A vattaszerű magszőrt a nőivarú fák a meleg és száraz idő beálltakor kezdik hullatni, és a közhiedelem ezt a Kínában "tavaszi hónak" nevezett jelenséget teszi felelőssé az ebben az időben sokaknál jelentkező allergiás reakciókért, amelyeket azonban valójában nem maga a magszőr, hanem a beleragadó szennyeződés és pollen okoz. 
A nőivarú nyárfák és fűzfák ráadásul évente akár három kilogrammnyi magszőrt termelhetnek, a kínai főváros belső kerületeiben - az ötödik körgyűrűn belül eső területen - pedig 2018-as adatok szerint mintegy 284 ezer ilyen fa volt, vagyis egy évben összesen csaknem 850 tonnányi szösz repkedhet a levegőben Peking központjában. 
A tavasszal mindenhová beszökő fehér pamacsok azonban nem csupán az allergiától szenvedő embereknek okoznak gondot. A magszösz rendkívül gyúlékony, ráadásul gyorsan, és nagy hőfokon ég, így ha egy nagyobb mennyiségben felgyűlt halom lángra kap, például egy eldobott cigarettacsikk miatt, az pillanatok alatt súlyos tűzvészhez vezethet.
A "tavaszi hó" jelensége újkeletű problémának számít azonban, ugyanis a nyárfák és fűzfák telepítését a kilencvenes években kezdték csak meg Pekingben és környékén. A fák telepítésére azért volt szükség, mert az 1960-as években a kínai fővárost az elsivatagosodás fenyegette, amely legszembetűnőbben a tavaszonként jelentkező homokviharokban nyilvánult meg. Az elsivatagosodás elleni intézkedésként telepítették tehát a gyorsan növő és igénytelen fűz- és nyárfákat milliószámra. A lépés eredményesnek bizonyult, ugyanis a Pekingi Meteorológiai Obszervatórium adatai szerint az 1950-es évekkel összevetve 2010 utánra a homokviharos napok számának átlaga 26-ról háromra csökkent. Szakértők emellett a fák a levegő tisztítása szempontjából betöltött nélkülözhetetlen szerepét is hangsúlyozzák.
Csang Csi-hsziang, a Pekingi Erdészeti Egyetem professzora a CGTN-nek elmondta: a szöszölés megfékezésének egyik módja, hogy ritkítják a nőivarú fákat, a másik pedig, hogy gátlószerekkel akadályozzák a magszőr termelődését, ez azonban csupán egy évre biztosítja a szösztelenséget. 2017-ben a főváros fái közül csaknem 400 ezret vetettek alá a gátlószeres beoltásnak. Létezik egy végleges megoldás is, melynek során a nőivarú fákat hímivarú fák ágaival oltják be, ez azonban drága, így mindössze nagyjából ezer fa esetében alkalmazták, amelyek különösen érzékenynek tekintett részeken helyezkednek el, például kórházak, iskolák környékén. 
Csang rámutatott: Pekingben azért is okoz különösen nagy problémát a nagy mennyiségű magszösz, mert míg Európában a fűz- és nyárfákat elsősorban füves területekre ültetik, a kínai fővárosban keményborítású utak mentén sorakoznak, így nincs, ami megfogja a szállingózó szöszpamacsokat. Kína több intézkedéssel igyekszik orvosolni a helyzetet. 2015-ben Peking betiltotta a nőivarú fűz- és nyárfák telepítését, emellett 300 ezer hímivarú fa ültetését kezdte meg, 2018-ban pedig 667 hektárnyi városi zöldterület kialakításáról döntöttek annak érdekében, hogy legyen a magszőröknek hol felszívódniuk.
Szerző
Témák
Kína nyárfa

Baltás vandál garázdálkodik a Hármashatár-hegyen

Publikálás dátuma
2019.05.08. 11:36

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
Baltával hasítja le a turistajelzéseket valaki a Hármashatár-hegy környékén. Az értelmetlen vandalizmus a fák pusztulásához is vezethet. A Pilisi Parkerdő Zrt. a lakosság segítségét kéri.
Több bejelentés is érkezett az elmúlt napokban a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetéhez, hogy valaki baltával hasítja le a fák kérgére festett turistajelzéseket a Hármashatár-hegy környékén. Az értelmetlen károkozás, amellett, hogy megzavarja az erdőjáró turistákat, a fák pusztulásához is vezethet, mert kórokozók juthatnak a fák testébe. 
parkerdő arra kéri a kirándulókat, hogy ha megcsonkított fát látnak, tegyenek bejelentést az informácio@ppt.hu email-címen.
Szerző