Régi recept: újra a „cigányterror” ellen vonul a szélsőjobb

Publikálás dátuma
2019.05.08. 15:13
Toroczkai
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Erődemonstrációra készül Törökszentmiklóson a Mi Hazánk.
Már 2005-ben hallhattunk arról, hogy „két cigány család terrorizálja Törökszentmiklóst”. Egymással is összecsaptak. Halálos áldozat is volt, lövések dörrentek, kézigránát robbant – kezdte sajtótájékoztatóját Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. Toroczkai szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban annak ellenére „vadkeleti állapotok” uralkodnak, hogy jobbikos a polgármester. Az elmúlt egy hónapban ugyanaz a fiatalember két súlyos támadást követett el ártatlanok ellen. (Az egyik támadás Nemzeti Dohányboltban történt. A Blikk azzal a címmel számolt be az esetről, hogy „Bármelyik pillanatban lecsaphat, mégis szabadlábon van: bedrogozott bokszolótól rettegnek az emberek Törökszentmiklóson”.) A Mi Hazánk a „szibériai bérrabtartás” bevezetését javasolja. Addig is, amíg ez megvalósul, Toroczkaiék – „Elég volt a cigányterrorból!” felkiáltással, egyebek mellett a MIÉP-pel, a kisgazdapárttal és a Betyársereggel közösen – „erődemonstrációt” tartanak Törökszentmiklóson. Ezzel tehát a Mi Hazánk feléleszti a Magyar Gárdához köthető szélsőjobboldali, cigányellenes felvonulásokat, amelyek a Jobbik néppárti fordulata után abbamaradtak. A kampányeseménynek is beillő demonstráció május 21-én, nem sokkal az EP-választás előtt lesz.
Szerző

PDSZ-elnök: jogszerű lesz a sztrájk

Publikálás dátuma
2019.05.08. 15:07

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Szűcs Tamás a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által kiküldött levélre reagált, amelyben egyetlen pedagógust sem buzdítanak arra, hogy egy „jogellenes megmozdulásban” vegyenek részt.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csak jogszerű sztrájk megtartását vállalja – nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke, reagálva a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által kiküldött levélre, amelyben a PDSZ május 29-ére meghirdetett egynapos ágazati sztrájkjáról azt írták: tagságukat és semmilyen más pedagógust sem buzdítanak arra, hogy egy „jogellenes megmozdulásban” vegyenek részt. A PSZ szerint ugyanis szinte lehetetlen egy hónap leforgása alatt jogszerű sztrájkot szervezni. Szűcs Tamás lapunknak elmondta: már elkezdték az egyeztetéseket a munkáltatókkal, jövő hét hétfőre várják a megállapodásokat a sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról. Ahol nem tudnak megállapodni, ott a bíróságnak kell öt napon belül döntenie az elégséges szolgáltatásokról. Szűcs Tamás emlékeztetett: 2016 áprilisában ennél rövidebb idő alatt is lehetett jogszerű sztrájkot szervezni. „Vadsztrájkot” a PDSZ nem vállal, ezt bizonyítja, hogy a közszféra dolgozóinak márciusi munkabeszüntetéséhez hirdetett szolidaritási sztrájk esetében sem vállalták ennek kockázatát. Éppen ezért a PDSZ szerint a PSZ állásfoglalása, melyben már előre jogellenesnek nevezték a május végi megmozdulást, akadályozza a sikeres sztrájk megvalósítását és a PDSZ rossz hírét kelti. – Mi csupán arról szerettük volna tájékoztatni a tagságunkat, hogy a májusi megmozdulás a PDSZ önálló akciója, és aggodalmunkat fejeztük ki azzal kapcsolatban, lehet-e ilyen rövid idő alatt jogszerű sztrájkot szervezni – erről már Szabó Zsuzsa PSZ-elnök beszélt lapunknak. Elismerte, a levél jogellenességre utaló része szerencsétlen szóhasználat volt. Ugyanakkor kitart amellett, hogy egy országos sztrájk megszervezésére sokkal több idő kell, mert például ha nem csatlakoznak elegen, az a sztrájkot, mint a szakszervezetek legerősebb fegyverét teheti komolytalanná. A PSZ azért sem tudja támogatni a PDSZ felhívását, mert az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) tagjaként – aminek egyébként a PDSZ is tagja – abban állapodtak meg, minden lépésről közösen döntenek. – Ugyanakkor a sztrájkbizottság szabályait, határozatait nem sérti, ha az egyik tag önálló akcióba kezd – mondta megkeresésünkre az OKSZ ügyvivője, Földiák András. Hozzátette: minden kezdeményezéssel szolidárisak, ami a közszolgálati ügyek érdekében történik. A PDSZ azt kéri, bátran csatlakozzanak minél többen a sztrájkhoz. 
Szerző

Minden jót kívánt Orbán Viktor a kilakoltatás előtt álló, kilencgyerekes családnak

Publikálás dátuma
2019.05.08. 14:54

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs
A családbarát kormányzás újabb példáját mutatta be a miniszterelnök és hivatala.
Április 30-án lejárt a téli hónapokra hozott kilakoltatási moratórium, így a Magyar Hang által már bemutatott bemutatott kilencgyerekes zsámboki család közvetlen közel került ahhoz, hogy otthon nélkül maradjon. Ami azt is jelenti, hogy a gyámügy elvehet nyolc gyereket. A kilencedik nyáron lesz 19 éves. Mint a lap ismerteti előzményeket, az anya, Fazekas-Simon Krisztina nyolc gyereke az első férjétől van, aki rendszeresen bántalmazta őket, és akitől elszöktek, ám végül mégis ugyanitt, Zsámbokon kötöttek ki, lakhatási okok miatt. A telken két ház áll, a hátsót az alkoholista első férjjel együtt építették hitelből, ez itt az anyósé volt. Ezen a házon jelzálog van, tehát most mindkettőt árverezik. Mindkét ház százszázalékos tulajdonosa a volt férj, Krisztina adóstárs. A volt férjnek nincsen bejelentett munkahelye, sem a részleteket, sem a gyerektartást nem fizette. A sors fintoraként részben ezért árverezik el a házat a család feje fölül: hogy a befolyt összegből kifizessék az elmaradt gyerektartást.

Egy hónapjuk van rá, hogy megoldást találjanak

Május 5-ig lehetett licitálni a házra (házakra), a kikiáltási ár 7,5 millió forint volt. Ezt az összeget hárman is le akarták tenni, de mindhárman kicsúsztak az időből, „most éppen áll a bál, mert azt állítják, hogy határidőn belül voltak, holott nem” – mondta hetilapnak az anya. Egyébként egyik jelentkező sem ígért rá a meghirdetett összegre, ami nekik nagyon jó üzlet lett volna, a hitelező banknak azonban nem, mert az ingatlanok legalább a dupláját érik, ráadásul a visszafizetendő adósság 20 millió forint. Mindezzel a család egy hónap haladékot kapott, a házat akkor próbálják meg újból elárverezni 
Ha az árverés végül sikeres lesz, akkor a végrehajtó értesíti a gyámügyet, hogy a gyerekek veszélyeztetettsége fennáll. Addigra tehát megoldást kell találnia a családnak.

Miniszterelnök úr segíteni nem tud, de minden jót kíván

Az édesanya végső elkeseredésében két hónapja levelet írt Orbán Viktornak. Kedden (május 7.) érkezett meg a válasz. „Köszönjük, hogy segítségkérő levelével megkereste Orbán Viktor miniszterelnök urat, amelyre megbízásából a Levelezési Osztály válaszol. Őszinte megértéssel és együttérzéssel olvastuk sorait, melyekben egyéni élethelyzetét osztotta meg velünk” – írták. Ezután felhívták az édesanya figyelmét arra, hogy a vonatkozó „kormányrendelet értelmében Miniszterelnök úr valamennyi egyedi, szakmai, szakigazgatási és hatósági kérdésben az illetékes szervek, illetve szakminisztériumok álláspontjára támaszkodik, így az egyéni megkeresések és igények tekintetében elbírálási-, beavatkozási lehetőséggel sajnos nem rendelkezik.” A folytatásban javaslatok következnek, többek közt olyasmik, hogy Krisztina konzultáljon a volt férjével, kérjen önkormányzati bérlakást/ingatlant. Ezt Krisztináék megtették, azonban nem kaptak ilyen lakást/házat, mert nincsen az önkormányzatnak.
A miniszterelnöki levél így zárul: „Őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!”

A Magyar Hang újságírója levélben kereste meg Zsámbok polgármesterét március 12-én a család támogatásának lehetőségeiről érdeklődve, Holló Ilona azonban – bár olvasta a levelet – azóta sem válaszolt, állítja a lap.
Szerző
Frissítve: 2019.05.08. 15:41