Előfizetés

A magyar hatóságok megpróbáltak hazatoloncolni három afgán családot – sikertelenül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.08. 16:04
Képünk illusztráció
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Pedig még egy sajtótájékoztatóval is készültek ennek alkalmából.
A magyar hatóságok sikertelenül próbáltak hazatoloncolni három afgán családot kedden, pedig a kormány sajtótájékoztatót is hirdetett a röszkei tranzitzónához ez ügyben – írja BBC cikke alapján a 24.hu. Miután az intézkedés meghiúsult, az eseményt lefújták.
Összesen 16 személyről van szó, akiknek menedékkérelmét a magyar hatóságok arra hivatkozva utasították el, hogy egy biztonságos országon, Szerbián keresztül érkeztek.

A családoknak a Magyar Helsinki Bizottság nyújt jogi segítséget, amelynek munkatársa, Léderer András azt mondta, az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulnak. Az egyik család kitoloncolását épp az EJEB ideiglenes intézkedése akadályozta meg. Az egyedülálló anya, aki négy gyermekével érkezett és egyikük két hónapja esett át egy szívműtéten, a BBC-nek elmondta, hogy 
legálisan jöttek Magyarországra, de őrizetben tartják őket, és közölték velük, hogy vissza kell menniük Szerbiába vagy Afganisztánba. Állítása szerint Szerbia nem fogadja őket.

A másik családban a háromgyermekes, várandós anya elájult, amikor megérkeztek a rendőrök, hogy elvigyék őket. Mentővel kórházba szállították, ezalatt férje és a három gyermek a tranzitzónában maradhatott. Végül szerdán korán reggel Szerbiába távoztak. A harmadik, négygyermekes család már korábban eldöntötte, hogy Szerbiába mennek Afganisztán helyett. Éjszaka vitték őket a kerítéshez, egy kapun keresztül küldték ki őket az ENSZ menekültügyi főbiztosságának képviselői, valamint újságírók jelenlétében.
A menedékkérők állítása szerint kérelmük elutasítása után megtagadták tőlük az ételt és az orvosi ellátást.

Bár ennek valóságtartalmát a tranzitzóna zártsága miatt nem lehet ellenőrizni, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága a múlt héten ugyanilyen esetekről számolt be. Korábban több európai ország is visszatoloncolt már elutasított menedékkérőket Afganisztánba. A Magyarországon menedéket kérők esete abban különbözik a BBC szerint, hogy
két évet kellett várniuk Szerbiában, hazánk ugyanis csak két menedékkérelmet fogad be naponta.

Újraindul a kormány Soros-Juncker kampánya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.08. 15:33

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Cseh Katalin tegnap este levelet kapott Orbán Viktortól. A levél tartalma alapján újraindul a kampány, ami konfliktust okozott a Néppárt és a Fidesz között.
„Tegnap este levelet kaptam Orbán Viktortól. Újraindult az a kampány, amely pár hónapja végleg kiborította az Európai Néppártot, és ami miatt szégyenpadra ültették Magyarországot. Egy EU-ellenes kampány, EU-s pénzekből” – írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője – „Ismét Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Soros György arca lepi majd el a postaládákat, az ő szájukba adják az Európai Unióról terjesztett pofátlan hazugságokat”– folytatódik a poszt.
A listavezető szerint ebből egyértelműen látszik, hogy Orbán nyíltan beállt „az Európát szétverő populisták táborába”.

Mint azt már korábban mi is megírtuk, a Néppárt több tagpártja is visszatetszőnek találta, hogy a magyar kormány EU-ellenes kampányában Soros György mellett az Európai Bizottság luxemburgi elnökét, Jean-Claude Junckert is támadta. Orbán akkor március 15-re ígérte a plakátkampány végét, de a Magyarországra érkező néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber érkezésével 
Weber várható útvonalán eltűntek az utcáról a sorosozó-junckerező óriásplakátok.

Régi recept: újra a „cigányterror” ellen vonul a szélsőjobb

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.08. 15:13
Toroczkai
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Erődemonstrációra készül Törökszentmiklóson a Mi Hazánk.
Már 2005-ben hallhattunk arról, hogy „két cigány család terrorizálja Törökszentmiklóst”. Egymással is összecsaptak. Halálos áldozat is volt, lövések dörrentek, kézigránát robbant – kezdte sajtótájékoztatóját Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. Toroczkai szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban annak ellenére „vadkeleti állapotok” uralkodnak, hogy jobbikos a polgármester. Az elmúlt egy hónapban ugyanaz a fiatalember két súlyos támadást követett el ártatlanok ellen. (Az egyik támadás Nemzeti Dohányboltban történt. A Blikk azzal a címmel számolt be az esetről, hogy „Bármelyik pillanatban lecsaphat, mégis szabadlábon van: bedrogozott bokszolótól rettegnek az emberek Törökszentmiklóson”.) A Mi Hazánk a „szibériai bérrabtartás” bevezetését javasolja. Addig is, amíg ez megvalósul, Toroczkaiék – „Elég volt a cigányterrorból!” felkiáltással, egyebek mellett a MIÉP-pel, a kisgazdapárttal és a Betyársereggel közösen – „erődemonstrációt” tartanak Törökszentmiklóson. Ezzel tehát a Mi Hazánk feléleszti a Magyar Gárdához köthető szélsőjobboldali, cigányellenes felvonulásokat, amelyek a Jobbik néppárti fordulata után abbamaradtak. A kampányeseménynek is beillő demonstráció május 21-én, nem sokkal az EP-választás előtt lesz.