Méhkaptárában rejtegette fegyvereit egy kálozi férfi

Publikálás dátuma
2019.05.08. 18:46

Fotó: police.hu
A férfi a francia idegenlégió tagjaként, majd utána is szerzett éles lőfegyvereket, valamint lőszereket.
A Székesfehérvári Járásbíróság szerdán elrendelte a letartóztatását egy kálozi férfinek, aki engedély nélkül tartott és értékesített lőfegyvereket. A Fejér megyei megbízott főügyész, Ott István közleménye szerint a férfi a francia idegenlégió tagjaként, majd utána is éles lőfegyvereket, valamint lőszereket szerzett meg és tartott engedély nélkül. Több alkalommal el is adott a saját méhkaptáraiban elrejtett eszközökből. Az ügyészség a férfit lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével gyanúsítja.
Szerző
Témák
fegyver

Kislánya előtt végezte munkáját a prostituált anya

Publikálás dátuma
2019.05.08. 14:55
Illusztráció/Thinkstock
A kislány rendszeresen szemtanúja szülei nemi életének és annak is, hogy anyja pénzért szexuális szolgáltatásokat nyújt idegen férfiaknak.
Kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség két szülő ellen, mert éveken keresztül elhanyagolták a kislányukat. A szülőknek 2008 óta sem bejelentett munkahelyük, sem legális jövedelmük nem volt – írja az ugyeszseg.hu
Abból éltek, amit az anya prostituáltként itthon, és Ausztriában megkeresett – ilyenkor a rokonok vigyáztak a kislányra.

A szülők nem nyújtottak kislányuknak stabil nevelői környezetet, nem adták meg neki a családhoz tartozás élményét, hanem időszakos együttléteik során ittak és drogoztak előtte. A kislány rendszeresen szemtanúja volt nem csak a szülei nemi életének, de többek között annak is, hogy az édesanyja – apja beleegyezésével – pénzért szexuális szolgáltatásokat nyújt idegen férfiaknak. Ezzel a felügyeleti és gondozási kötelezettségeiket olyan súlyosan megszegték, hogy 
gyermekük érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlődését nem csupán veszélyeztették, hanem pszichés károsodást is előidéztek nála.

A kislány a kortársaihoz képest jelentős lemaradásba került, és ezt egyre deviánsabb viselkedéssel próbálta meg kompenzálni. Az illetékes gyámhivatal 2016 tavaszán elrendelte a kislánynak a nevelésbe vételét, a bíróság pedig 2017-ben megszüntette az anya és apa szülői felügyeleti jogát. Az Egri Járási Ügyészség most kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a szülőket, akik 
akár öt évet is kaphatnak a kislányuk elhanyagolása miatt.

Az ügyészség letöltendő börtönt kért a büntetett előéletű apára, míg az anyával szemben hosszabb tartamú, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.
Szerző
Témák
prostitúció

11 milliárdot tüntetett el a számlagyár, 227 helyszínen razziázott a NAV

Publikálás dátuma
2019.05.08. 14:49
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Autóversenyzéshez kapcsolódó színlelt reklámtevékenységgel csalt el több mint 11 milliárd forintot 2012 és 2016 között az a bűnszervezet, amelynek 75 tagja ellen javasol vádemelést a NAV.
Ludézer Zoltán, a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese elmondta, a gyanúsítottak ellen különösen jelentős vagyoni kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt javasolnak vádemelést. Az országos hálózatot kiépítő bűnözők amellett, hogy több száz cégnek "segítettek" milliárdokat sikkasztani, a költségvetésnek is súlyos károkat okoztak a fiktív számlázási láncolat működtetésével - áll az eseményen kiosztott sajtóanyagban. A bűnszervezet tagjai mintegy 200 bűncselekményt követtek el; a sikkasztással 8,7 milliárd forintos, a költségvetési csalással pedig 2,5 milliárdos kárt okoztak - közölte Ludézer Zoltán, megjegyezve, hogy a nyomozati anyag több mint 42 ezer oldal. Beszámolt arról, hogy a hálózat felszámolására szervezett háromnapos akcióban - összesen 227 helyszínen - országosan 270 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt. A bűnszervezet két irányítóját a NAV Merkúr bevetési egysége fogta el, és további 19 gyanúsítottat is előállítottak, közülük heten letartóztatásba kerültek. Az egyik átkutatott családi házban a nyomozók kannabiszültetvényt is találtak. Hozzátette: a költségvetésnek okozott mintegy 2,5 milliárdos kár megtérítésére az akcióban a pénzügyi nyomozók ingatlanokat, ingó vagyont foglaltak le, üzletrészeket és bankszámlákat vettek zár alá. A gyanúsítottak ezen felül csaknem 400 millió forintot önként megtérítettek. Nagy Erzsébet osztályvezető ismertetése szerint a bűnszervezet által irányított cégháló hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet sohasem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői szinte azonnal készpénzben felvették és - bizonyos százalék fejében - visszajuttatták szerződőpartnereiknek - tette hozzá az ügy előadója. A hirdető társaságok képviselői így milliárdos nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A bűnszervezet az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állított ki, amiket a "hirdetők" költségként elszámoltak és áfatartalmukat visszaigényelték. Az elkövetők által működtetett számlagyár összesen több mint 11 milliárd forintot tüntetett el. A pénzeket papíron több bukócégen keresztül futtatták át. A láncolat végén, szintén csak papíron, a bűnszervezet egyes tagjainak mint magánszemélyeknek fizettek ki megbízási díjakat, így zárva le a kialakított számlázási kört. Ezeket a több százmilliós, esetenként évi többmilliárdos összegeket a megbízottak szja-bevallásaikban feltüntették, de adót nem fizettek utána - olvasható az írásos összegzésben. Kuperczkó Adrienn pénzügyőr főhadnagy, a szervezet sajtóreferense az eseményen jelezte: a NAV a napokban megküldi az ügy iratait a Baranya Megyei Főügyészségnek.
Szerző