Előfizetés

Mészáros Lőrinc éppen ma nyert meg egy 4 milliárdos tendert (is)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.08. 21:00

Fotó: Népszava
A 4iG Nyrt. szertdán elnyerte harmadik, minden eddiginél nagyobb tenderét.
Mint azt már múlt héten mi is megírtuk, 689 millió forintos tendert nyert Mészáros Lőrinc informatikai cége a 4iG, majd szerdán kiderült, hogy három újabb tenderen is győzelmet aratott. Több mint 2000 magyarországi iskolába szállíthat interaktív táblákat a 4iG Nyrt., miután a Klebelsberg Központ pályázatán a tőzsdei társaság tette a legkedvezőbb, nettó 4,4 milliárd forintos ajánlatot - olvasható a cég MTI-hez eljuttatott közleményében.   
A köznevelési intézmények „digitális kompetencia fejlesztését célzó program” keretein belül, európai uniós támogatással megvalósuló projekt

során a társaság 3005 interaktív tábla beszerzését és beüzemelését végzi, továbbá biztosítja a pedagógusok számára az eszközök kezeléséről és használatának módszertanáról távoktatásban megvalósuló képzést is a 2019/2020 tanév kezdetéig. Kitértek arra: a  programon belül indított nyílt közbeszerzési eljárást a Klebelsberg Központ, 3005 darab interaktív panel, 1400 darab fali konzol és 1605 darab hordozható állvány beszerzésére és helyszíni beüzemelésére.
A 4iG Nyrt. nettó 4 milliárd 390,5 millió forintért vállalta a műszaki eszközök és kapcsolódó dokumentumaik, kiegészítőik 90 napon belül történő beszerzését, leszállítását, valamint helyszíni felszerelését, üzembe helyezését és átadását.

Emellett a társaság a beüzemelést követően elektronikus távoktatásban minimum 30 órás akkreditált képzést biztosít az eszközöket használó pedagógusoknak. Ismertették: a 10 ujjas vezérléssel is működő, internetkapcsolatra is alkalmas interaktív táblák mérete egyedi szállítási és szerelési igényeket is támaszt, ezért az iskolai biztonsági elvárásoknak tartósan megfelelő fali rögzítéshez konzolt, a mobil felhasználáshoz hordozható állványt biztosítanak a 4iG kivitelezői a Klebelsberg Központ igényei szerint. A szerződéskötést követően a műszaki eszközöket 90 napon belül telepíti az informatikai nagyvállalat a mintegy kétezer-kétszáz általános és középiskolában. A beruházásnak köszönhetően a 2019/2020 tanévben jelentősen bővül azon tanintézmények száma, ahol a napi tanítási gyakorlat részévé válik a digitális oktatás - olvasható a cég közleményében.

Politizálni fog a PIM, és médiamunkásokat képez, noha igazgatója nem hisz a független újságírásban

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.05.08. 20:20

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Demeter Szilárd a kortárs irodalom "kovászává és kapuőrévé" tenné a közintézményt, ehhez a jelenlegi költségvetés többszörösét kérte.
A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd tollba mondhatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának – erre a következtetésre lehet jutni a HVG birtokába került titkos kormányzati előterjesztésből, amelynek lényege: az intézmény politizálni fog, cserébe duplázzák meg a költségvetését. Miután a Magyar Idők kultúrkampfos cikksorozata után múlt év októberében leváltották Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói posztjáról, a kormányközeli Századvég Alapítványból az intézmény élére helyezett kutató-elemző, Demeter Szilárd az elmúlt hónapokban különböző interjúkban szólalt meg. Lapunknak februárban adott interjújában is beszélt arról, hogy az általa „Nagykörúton belülinek”, elitistának titulált irodalommal szemben a „Nagykörúton kívüli irodalom” áll érdeklődése középpontjában. Főigazgatói pályázatában a külhoni és a határon inneni irodalmat szétválasztotta, írt, majd beszélt arról is, hogy a PIM-nek centralizáló szerepet szán a magyar irodalom itthoni és külföldi népszerűsítésében, az irodalmi élet strukturálásában, irodalmi ügynökséget és nemzetközi kötészeti fesztivált alapítana. Azt sem titkolta, hogy az irodalmi múzeumba vinné a politizálást. „Van egy olyan friss politikai gondolkodás a Századvégen belül, ami a mi politikai életünkre kihatással van. Ha már ennyire átpolitizálódott a kultúra – mert átpolitizálódott –, akkor az én szándékom az, hogy azoknak a gondolatoknak a forrástérképét is bevonzzuk a kulturális diskurzusba” – nyilatkozta lapunknak Demeter. Most a hvg.hu birtokába került az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által készített, és a tárcavezető, Kásler Miklós által is jóváhagyott titkos kormányzati előterjesztés, ami gondolati és képzavartól sem mentesen – a PIM „a kortárs irodalom kovásza és kapuőre” −újrafogalmazta és beárazta Demeter Szilárd elképzeléseit. A dolgozat előhangjában Orbán Viktor miniszterelnököt idézi, miszerint „a magyar kultúrában, kultúrpolitikában új korszakra van szükség”. Ezért a PIM „ha úgy tetszik: politizáljon, álljon bele az európai és magyar értékek védelmébe, generáljon társadalmi vitákat, provokáljon ki produktív konfliktusokat”. Az elképzelés a „nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá”, „közép-európai szinten meghatározó ikonikus helyszínné és szervezőközponttá” válásának árát a jelenlegi költségvetésének több mint a duplájára taksálta. A PIM idei költségvetésére fordított 2,9 milliárd forinthoz képest jövőre 6,1 milliárd forintot, majd a következő években 5,8 és 5,4 milliárd forintot irányoznának elő. Érdekesség: februárban a Népszavának Demeter úgy nyilatkozott, a PIM idei költségvetése „az összes tagintézményt beleértve kilencszázmillió forint körüli”, s mintegy kétszázmillió forint gyorssegélyt kapott múlt év végén az Emmitől ahhoz, hogy a költségvetési „lyukakat betömjék”. És hogy mire megy a pénz? Íme Demeter hitvallása (az Index szíves közlése alapján):
Nem szeretném, ha a magyar kultúrát „halott fehér emberek” termésének nyilvánítaná valamelyik futóbolond, és ezt nekem el kellene fogadnom, mert ez a PC.

A fiatal írók-költőktől, drámaíróktól és műfordítóktól, akik Móricz-, az Örkény-, illetve Babits-ösztöndíjban részesülnek, elvárnának „havi vagy kéthavi kötelező rendezvényi fellépést a PIM-ben”, ami irodalmi ügynökségként fordítóházként is működne. Az előterjesztés szintén ismert eleme, hogy a különféle írószervezeteket az intézmény székhelyeként működő Károlyi-palotába terelnék, ám újdonság, hogy szárnyai alá venné a Nemzeti Tehetséggondozó Nkft.-t is. Ez a társaság jelenleg az udvari íróakadémiát működtető, állami milliárdokkal kitömött Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nkft. alá tartozik. A PIM az újságíróképzésben is részt venne – mintegy arra rímelve, hogy márciusban a Demeter Szilárdhoz köthető Erdélyi Médiatér Egyesületet 1,9 milliárd forinttal stafírozták ki ahhoz, hogy „erőközponttá” válhasson.

Ha kormánykritikus propagandista

A PIM-hez kerülő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. újságíróképzéssel is foglalkozik majd, Demeter Szilárd szerint azért, mert egyszerűen nincs egy erős kulturális újságírói réteg. A főigazgató szerint egy sajtómunkás alapból kritikus, ám ha önmagát kormánykritikus újságíróként definiálja, akkor propagandista. Amivel Demeternek nincs baja, eleve nem hisz a független, objektív újságírás mítoszában.

Az Európai Néppárt elnöke gyakorlatilag ajtót mutatott a Fidesznek

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2019.05.08. 19:48

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Joseph Daul egyértelművé tette, hogy amíg ő vezeti Európa legerősebb pártcsaládját, addig nem lesz összefogás a szélsőjobboldali pártokkal.
– Ha Orbán Viktor továbbra is úgy cselekszik, ahogy eddig, akkor vagy kizárás következik, vagy magától távozik a pártból. Ő és a Fidesz tagjai szabad emberek, ha úgy határoznak, hogy elhagyják az Európai Néppártot, akkor tiszteletben fogjuk tartani a demokratikus döntésüket – mondta nagyszebeni sajtótájékoztatóján Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke. A francia politikust arról kérdezték, hogyan alakulhat az EPP és a Fidesz viszonya azután, hogy a magyar kormányfő megvonta támogatását Manfred Webertől, a pártcsalád vezető jelöltjétől az Európai Bizottság elnöki posztjára. Daul kifejtette: Webert demokratikusan, óriási többséggel választották meg a kereszténydemokrata pártcsalád listavezetőjének. Ugyanilyen demokratikus belső eljárásban, titkos szavazással és csaknem egyhangúan döntött a néppárt politikai gyűlése márciusban a Fidesz felfüggesztéséről is. Az EPP-elnök hozzátette: Orbán a jelenlegi bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker megválasztását sem támogatta öt évvel ezelőtt. Egy másik kérdésre válaszolva határozottan leszögezte, hogy amíg ő az Európai Néppárt elnöke, addig nem lesz összefogás a tőlük jobbra álló szélsőséges politikai erőkkel. Manfred Weber és Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának vezető jelöltje közötti kedd esti tévévitában szóba került a jogállamiság érvényesülése az EU-ban. Weber szerint az uniónak új eszközökre és eljárásokra lesz szüksége, hogy alaposan feltárja a problémákat, a közös értékeket be nem tartó tagállamokat pedig a támogatások megvonásával jobb belátásra bírja. Timmermans a kormányokat bírálta, amelyek pártpolitikai megfontolásokból nem hajlandók a fékre lépni, ha jogsértéseket látnak. A Weber-Orbán, illetve a Fidesz-EPP párviadal vezető német kereszténydemokrata, illetve bajor keresztényszocilaista politikusokat is megszólalásra késztetett. Alexander Dobrindt, a CDU/CSU parlamenti csoportjának helyettes vezetője lágyabb húrokat pengetett, mint egy nappal korábban Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök. Sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem kell elhamarkodni az ítéletet, Orbán Viktor kizárása az EPP-ből még nem lefutott ügy. Szerinte Weber is hibázott, amikor azt mondta, hogy nem kér a fideszesek szavazataiból. Michael Grosse-Brömer frakcióigazgató viszont úgy vélte, hogy “aki menni akar, azt nem lehet megállítani”. Orbán bejelentése arról árulkodik, hogy már nem vállal értékközösséget az Európai Néppárttal - fejtette ki a CDU-s politikus a német sajtóban. Halmai Katalin (Brüsszel)