A növés is okozhat fájdalmat

Publikálás dátuma
2019.05.09. 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyerekkorban már maga a növés is fájhat, de a test átalakulásával is megjelenhetnek kezelést igénylő tünetek.
A gyerekek mozgásszerv-rendszere a születésüktől kezdve egészen felnőttkorukig folyamatosan változik. A leggyorsabban az első, illetve a 11-16. életév között. Utóbbi, a kamaszkori hirtelen hossznövekedés jelentősen megváltoztathatja a mozgásszervek alakját, teherbírását, de nem csak ezért fontos a gyerekek időszakos, kötelező és ajánlott mozgásszervi szűrése – mondta dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa a Népszavának
A panaszok egy része a gyors növekedésből ered, ami maga is járhat fájdalommal. Gyakori, hogy az izmok, ínszalagok nem követik a csontvázrendszer változását. Ha ezek a mérethez, alkathoz képest gyengébbek, gerincferdülés is kialakulhat, vagy feszesebbé, kötötté válhatnak az ínszalagok, és ez gátolhatja a mozgást. Bajok származhatnak az olyan deformitásokból is, mint az alsó végtagi tengelyváltozás – x vagy o láb –. A sarokcsont tengelyhibája befelé dőlő lábat okozhat, aminek talpi fájdalom és a teherbírás csökkenése lehet a következménye – sorolta a szakorvos a leggyakoribb ortopédiai problémákat.

Mozgás, testsúly, cipő

A gyermekeknek sok mozgásra van szükségük, a legjobb, ha a szabad levegőn szaladgálnak, fára másznak. A rendszeresen űzött sportág kiválasztásánál fontos figyelembe venni a gyerek alkatát is. Egy erősebb testalkatú, kötöttebb vázizomzatú, túlsúlyra hajlamos kislány esetén például nem érdemes erőltetni a balettozást. Oda kell figyelni a túlsúlyra, de a túlzott soványságra is, utóbbi esetben, mivel nincs kellő támasztása a csontvázrendszernek, relatív izomgyengeség alakulhat ki. 
Fontos, hogy a gyerek jó minőségű lábbelit viseljen. A vásárláskor ne a divatosság legyen az elsődleges szempont, hanem az egészségesség. A szakember szerint a mennyiség helyett a minőség fontos: elég, ha – szezononként - egy, de jó cipője van a gyereknek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.09. 15:35

Fogvesztéssel is járhat a szűrővizsgálat halogatása

Publikálás dátuma
2019.05.08. 14:14
Illusztráció
Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Még megmenthető fogakat is eltávolíthatnak egy műtét előtt, ha azok veszélyeztetik a halaszthatatlan beavatkozás eredményességét. Ez megelőzéssel és rendszeres szűrővizsgálattal lehet(ne) elkerülni. Magyarországon azonban nagyon rossz a szájhigiénia.
A fogászati gócokból baktériumok toxinjai szóródhatnak szét a szervezetben, növelve ezzel a műtétek utáni szövődmények, utólagos gyulladások előfordulási gyakoriságát – hangsúlyozta dr. Drajkó Zsombor. A Parodontológiai Klinika szakorvosa elmondta, mindenfajta műtéti beavatkozás esetén problémás, ha a páciens szájüregében elhalt fog, rossz gyökértömés vagy fogágybetegség miatt gyulladásos állapot áll fenn, bizonyos operációkat viszont el sem végeznek ilyen esetben. 

Mi a góc?

Kis területre koncentrálódó gyulladás, amely a helyén akár teljesen fájdalom- és tünetmentes is lehet, de a szervezet távolabbi helyein panaszokkal járó megbetegedéseket okoz. Fogászati góc lehet például egy rossz gyökértömés, egy elhalt fog, a félig kinőtt bölcsességfogak, valamint a fogágybetegség, illetve annak előszobája, az ínygyulladás, de akár a mandula, az epehólyag, a prosztata, vagy akár az arcüreg gyulladása is – magyarázta a klinikai szakorvos.

A gócfertőzés esetén a gyulladás következtében a vérkeringésbe jutó baktériumok, vagy azok toxinjai szétszóródnak a szervezetben, és sokszor egészen távoli helyeken okoznak lappangó, elhúzódó problémát, esetenként fájdalmas elváltozásokat: hajhullást, pikkelysömört, ízületi panaszokat, szemproblémákat, belgyógyászati, de akár ideggyógyászati betegségeket is. A legkisebb, legegyszerűbb műtétek esetében is kockázatos, ha a páciens például fogágybetegségben szenved, vagy van egy félig kinőtt bölcsességfoga, de bizonyos operációknak szigorú feltétele, hogy a beteg szervezete gócmentes legyen. Minden olyan műtétnél, amikor idegen anyagot, szövetet helyeznek a szervezetbe, különösen nagy kockázatot jelent a gócfertőzés, mert könnyebben megtapadnak a baktériumok – fogalmazott a parodontológus.

10 fog hiányzik

Európai viszonylatban Magyarországon a szájhigiénia nagyon rossz: 
átlagosan tíz fog hiányzik az emberek szájából.

Ez nemzetközi összehasonlításban is rendkívül sok, és amíg az ajánlott fogkrémfogyasztás tizenkét tubus/fő/év lenne, Magyarországon átlagosan 2,4-et fogyasztunk csak el. Ennek a következménye, hogy a gyulladások nem minden esetben számolhatók fel egy egyszerű foghúzással vagy töméssel. A klinikai szakorvos hozzátette, jó példa erre a fogászati gócok nagy százalékát képező fogágybetegség, amely hazánkban népbetegségnek számít – a felnőtt lakosság több mint fele érintett valamilyen mértékben – és, amelyet a fogak elvesztésének elsődleges okozójaként tartják számon. Ennek kezelése akár több hónapot is igénybe vehet, amire a beavatkozások előtt sokszor nincsen lehetőség. Ezért halaszthatatlan, életmentő műtétek esetén 
olyan fogakat is el kell távolítani a szájüregből, amelyek megmenthetőek lettek volna,

ha a beteg időben felkeresi a fogorvost. Megelőzéssel és 3-6 havonta végzett szűrővizsgálat mellett ilyen nem fordulhatna elő – hangsúlyozta a klinikai szakorvos.
A fogágybetegség szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat, negatív hatással van a terhesség kimenetére: összefüggésbe hozható koraszüléssel és egyéb szülési komplikációkkal, de rontja a cukorbetegséget is.
Szerző
Frissítve: 2019.05.08. 14:44

Már korán jelez az egyik legagresszívebb daganat

Publikálás dátuma
2019.05.07. 16:16
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
A legtöbb daganattípussal ellentétben a melanóma már korai stádiumban jelez. Érdemes orvoshoz fordulni, ha az anyajegyek színe, formája megváltozik. A melanóma világnapján a szakember az önvizsgálat és a rendszeres szűrés, valamint a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.
A legtöbb daganattípus csak előrehaladott stádiumban okoz tünetet. A melanóma jelei - az anyajegy színének és formájának változása - azonban már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk, vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz - hívta fel a figyelmet dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa a melanoma világnapján. Hozzátette, az önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálat mellett fontos a megelőzés is.
„A melanóma az egyik legagresszívebb daganattípus, ezért különösen fontos a korai felismerés."

Mivel gyakorlatilag a szemünk előtt alakul ki, ha tudatosan figyeljük a bőrünket és rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, már a megelőző vagy a kezdeti stádiumban felállítható a diagnózis. A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a testünkön található anyajegyeket és figyeljünk az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra. Mint a legtöbb betegségnél, a melanómánál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, amely ebben az esetben a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartását, a szolárium kerülését és a rendszeres szűrővizsgálatot jelenti - mondta a szakorvos.

Melanomára utaló jelek

  • Az anyajegy színének, formájának, méretének, felszínének vagy alakjának változása
  • Eltérő színű területek megjelenése egy adott anyajegyen
  • Az anyajegy felszíne kisebesedik, vérezni, váladékozni kezd
  • Újonnan kialakult pigmentált elváltozások a bőrünkön
  • Az anyajegy környékén a bőr viszket, begyullad

Óvintézkedések

Fényvédelemre nem csak verőfényes időben van szükség, ugyanis a káros sugarak a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak. Fokozott védelemre van szükség a vízparton, a betonnal körülvett területeken, de síeléskor is, hiszen a vízről, a hóról és a jégről is visszaverődő sugarak megtöbbszörözik az erejüket. A bőrgyógyász szakorvos hangsúlyozta, hogy a sokszor hallott intelemnek megfelelően a déli órákban húzódjunk árnyékba, vagy sapkával, hosszú ujjú inggel, könnyű nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen. A szabadtéri programokon  használjunk fényvédő krémet és jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott, olyan napszemüveget, ami lehetőleg oldalról is véd. Fontos az is, hogy folyamatosan figyeljük a bőrünk állapotát, és a gyerekeknek minél előbb tanítsuk meg a védekezés szabályait.
„Nagyon fontos, hogy már a legapróbb változáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható. Az elváltozásokat semmiképp ne próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegyünk van, vagy a családban már előfordult már melanóma, fokozottan indokolt a rendszeres szűrővizsgálat” – hangsúlyozta dr. Fáy Andrea.
Szerző