Előfizetés

A kidobott étel és a klímaváltozás összefügg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.12. 11:11
Illusztráció
Fotó: VICTOR DE SCHWANBERG/SCIENCE PHO / AFP
Az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampánya.
Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, ennek nagy része a szemétlerakókban végzi. Szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, amelyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak.  
“Az élelmiszer-pazarlás kis odafigyeléssel csökkenthető. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben”

- mondta Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Nemcsak a bolygónak, de pénztárcánknak is jót teszünk, ha odafigyelünk, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Itthon egy év alatt 68 kiló ételt dobunk a kukába, ha ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer forintot spórolhatnánk.
“Zöldülésem elején az élelmiszer-hulladékom mértékére és hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel álltam a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt"

- mondta Döbrösi Laura színésznő, akit a kampány arcának kértek fel.

 További részletek a kampányról itt és itt.

Száz év után újra barnamedvét láttak Portugáliában

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.11. 10:10
Illusztráció
Fotó: Christophe Gateau / AFP
A vélhetően kóborló medvét a spanyol határtól nem messze észlelték.
A medvét a Montesinho Nemzeti Parkban és az ország északkeleti részén lévő Braganca kerületben, a spanyol határtól mintegy 20 kilométerre észlelték. A valószínűleg kóborló medve "barátságos terület, partner vagy élelem után" kutatva léphette át az országhatárt - mondta Paulo Caetano medveszakértő egy portugál rádiónak nyilatkozva. 
A spanyolországi Kantábriai-hegységben természetvédők szerint jelenleg mintegy 330 barnamedve él.
Portugáliában legutóbb a XVIII-XIX. században élt stabil barnamedve-populáció - közölte az INCF portugál természetvédelmi intézet. 

Bella és Belizár mellett több különleges madárfaj is látható Budakeszin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.11. 09:09
Illusztráció
Fotó: Cyril Doche / Biosphoto / AFP
A madárfajok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Budakeszi Vadaspark a Madarak és Fák Napja alkalmából szombaton.
Bella és Belizár, a hóbagolypár is látható szombaton, a Madarak és Fák Napján a Budakeszi Vadasparkban. A két madárritkaságon kívül olyan jól ismert vagy különlegességnek számító fajokkal is találkozhatnak az érdeklődők, mint a macskabagoly, a pusztai sas, a vércse, a holló, a kuvik, a tőkés réce, a fürj vagy a fogoly, nem beszélve a baromfiudvarból vagy a városi háztetőkről is jól ismert madarakról. 
Az egésznapos rendezvényre a szakemberek Klíma-kalanddal, a Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület előadásával, valamint a madárgyűrűzéshez kapcsolódó játékokkal készülnek. A gyűrűzésnek nagy szerepe van a madarak viselkedésének megértésében és védelmében is, hiszen az így szerzett információk alapján a szakemberek sok mindent megtudhatnak a madarak kiinduló helyéről, koráról és útvonaláról is. 
Egyes madarak időnként az állattréningekben is főszerepet kapnak: a bemutatókon a hollók, a varjak, a szarkák és a csókák szerepelnek, de bizonyos feladatokat néhány vadkacsa is jól meg tud oldani. A két éve átadott madárbarát tanösvényen a madáritatás és -etetés, valamint a madárodúk kihelyezésének legfontosabb tudnivalóit lehet megtudni.