Vándorolhat, de akár tartóssá is válhat a csalánkiütés

Publikálás dátuma
2019.05.11. 14:14
Illusztráció
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A csalánkiütés többnyire akut allergiás reakció, de van, hogy tartósan megmarad.
A csalánkiütés (utricaria) a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Egyes esetekben arc-, szemhéj-, ajak-duzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá – mondta dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
Csalánkiütést okozhatnak gyógyszerek, bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás. Fertőzéses megbetegedések, például influenza, húgyúti fertőzések, torokgyulladás, egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigy betegségek, lupus is kiválthatja. Okozhatja továbbá magas külső- vagy belső hőmérséklet, állatokon élő élősködők, poratkák, csótányok, pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények is. Az esetek közel felében ki sem derül a kiváltó ok.
A csalánkiütés könnyen felismerhető: a jellegzetes piros, a bőrből kiemelkedő, viszkető foltok néhány milliméteres, de akár többcentisek is lehetnek. Jobbára az arcon, a kézen, a karokon, a lábakon, a lábfejeken jelennek meg, de akár folyamatosan változtathatják is a helyüket. Általában 24 órán belül eltűnnek, de a krónikus csalánkiütés hónapokig, évekig is fennmaradhat.
„Akut esetben elsősorban antihisztaminokkal kezelik, amelyek visszaszorítják a hisztamin termelődésének hatásait. Más kezelést igényel, ha angiödéma is van a tünetek közt, különösen, ha légzési nehézséget is okozhat.  
Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni.

Krónikus csalánkiütés esetén antibiotikumra és injektálható szerre is szükség lehet” – hangsúlyozta dr. Borbola Kinga.
Hosszan fennálló panaszok esetén ajánlatos a betegség pszichés hátterével is foglalkozni, hiszen a hónapokig tartó kínzó tünetek akár depresszióhoz is vezethetnek, ami ördögi körbe is taszíthatja a beteget. A stressz ugyanis önálló rizikófaktorként tovább ronthatja a bőr állapotát.
Szerző

Megint fejfájós lesz a hétvége

Publikálás dátuma
2019.05.10. 14:14
Illusztráció
Fotó: BURGER / Phanie / AFP
A viszonylag kellemes péntek után változatosnak ígérkezik a hétvégi időjárás, és mivel hetek óta jönnek-mennek a frontok, a legtöbb ember szervezete egyre megviseltebb.
Áprilishoz méltó, amit az idei májusi időjárás művel: egyszer meleg-, majd hidegrekord dől meg, és még havazott is. Nem ritka, hogy egyik napról a másikra tíz fokot emelkedik, majd pedig csökken a hőmérséklet, és a szél hol északról, hol pedig délről fúj viharos erősséggel. Ez a változékonyság a következő napokban is folytatódik – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Az elmúlt hetekben a Kárpát-medence a frontok átjáróházává vált, és ez így is marad: az ugyan frontmentes péntek után „menetrendszerűen” érkező kettősfront több napig a térségünkben is marad. A rövid, a szél miatt ugyan „idegesítő”, de viszonylag kellemes időszak után érkező újabb változás és a fülledtség megint próbára teszi szinte mindenki szervezetét, és a drasztikus hatások ráadásul össze is adódnak. Napról napra gyengül az immunrendszer, és akár már egy kisebb terhelés is komoly panaszokat válthat ki. A szokásosnál is kínzóbb fejfájás és migrén napokig kínozhat, ami nemcsak a nappali tevékenységeket, hanem az éjszakai pihenést is megkeseríti. A szívbetegeket is megterheli az időjárás és vérnyomás-ingadozás is bármikor előfordulhat – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Az UV-sugárzás mértéke is ingadozó lesz, térben és időben is, a tartósan napos tájakon, a Dunántúlon van erre esély, a déli órákban akár erős is lehet, ezért megfelelő napvédelemre van szükség. 
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 14:55

5 millió embernek van lupusza. Ön tudja, mi az?

Publikálás dátuma
2019.05.10. 09:46
Illusztráció
Fotó: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Lényegében csak bizonytalanságok övezik a nem fertőző autoimmun betegséget, ugyanis nem tudni, miért és kinél milyen tünetekkel jelentkezik. A lupusz világnapja alkalmából a szakember azt is elmondta, gyógyítani nem, de idejében felismerve kezelni lehet a világon ötmillió embert érintő betegséget.
Egy 2016-os, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a megkérdezettek fele nem ismerte a lupusz tüneteit, harmada pedig azzal sem volt tisztában, hogy a lupusz egy betegség. A helyzet azóta sem változott jelentősen, a május 10-i lupusz világnap célja ezért továbbra is az ismeretterjesztés. 
A lupusz egy nem fertőző, autoimmun betegség. Világszerte közel ötmillió embert érint, nők körében gyakrabban fordul elő. Kialakulásában vélhetőleg külső és a szervezetben zajló tényezők egyaránt szerepet játszanak, ám nem tudni, kinél, milyen okból jelentkeznek a tünetek. A diagnózist nehezítik az egész szervezetben felbukkanó, sokszor egyénenként is eltérő panaszok, amelyek időszakos fellángolást követően akár hosszabb időre meg is szűnhetnek – mondta dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosa.

Bárhol megjelenhet

A lupusz világnapja alkalmából a World Lupus Federation által kiadott tájékoztató szerint az egész szervezetet érintő lupusz betegség (SLE) tünetei több csoportba oszthatóak. A bőrtünetek közé sorolják a napfény hatására megjelenő kiütéseket, bőrpírt, amely legjellemzőbb esetében pillangó alakban az orron és az orcákon alakul ki. A betegség hirtelen, látszólag ok nélkül jelentkező hajhullást is okozhat. A több mint három hónapon át tartó, sajgó vagy akár fájdalmas és duzzadt ízületek is lehetnek a lupusz jelei, ahogy az állandósult, extrém fáradtság- és gyengeségérzet, amely alvás, pihenés hatására sem múlik. Ha a betegség az agyat és az idegrendszert támadja, egy óránál hosszabb ideig fennálló zavartság, emlékezetkiesés, néhány napon át fennálló, ismert kiváltó ok nélküli 38 Celsius fok feletti láz is utalhat rá. Mély lélegzetvételnél jelentkező mellkasi fájdalom, a szájban vagy az orrban lévő, öt nap alatt sem javuló sebek, fekélyek és a bőrön lévő nehezen gyógyuló sebek esetén sem árt gyanakodni. Vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám, a kéz és/vagy láb ujjainak vörösre vagy kékre színeződése, zsibbadása, fájdalma, véralvadási problémák, vetélés, a vizeletben megjelenő fehérje, valamint a boka szimmetrikus duzzanata is lehet a lupusz tünete.
„A betegség diagnózisát nemcsak a tünetek sokszínűsége, de például az arthritiszhez, fibromyalgiához való hasonlósága is nehezíti.”

Bár a lupuszra nincs gyógymód, idejében felfedezve jól kezelhető. A gyulladásos folyamatok mérsékelhetők, a szervkárosodások szteroidok és immunmoduláns szerek segítségével megelőzhetők. Korai diagnózis és kezelés segítségével az állapotromlás és a szövődmények megelőzhetők – hangsúlyozta a szakorvos.
Szerző