labdarúgás;MLSZ;Csányi Sándor;

2019-05-10 15:01:53

Csányi: Magyarországon mintha ostobák lennének a klubok tulajdonosai

Az MLSZ közgyűlésén keményen bírálta a labdarúgásban dívó pazarlást a szövetség elnöke, aki szerint a túlfizetett NB1-es sportolók több mint 40 százaléka nem is játszik.

Pénteken tartotta meg éves közgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). Csányi Sándor elnök vezette az ülést, és mint a 444.hu írja, nem volt felhőtlen a hangulat. Csányi a beszámoló első felében visszafogottan elemezte az adatokat, és több helyen elégedettségének is hangot adott. Majd áttért a problémákra, amikor is a a portál szerint

Kiderült, hogy az igazolt, többnyire túlfizetett NB1-es játékosok több mint 40 százaléka nem is játszik, folyamatosan zuhan a fiatal magyar játékosok játékperceinek száma, és több klub közben súlyos pénzügyi gondokkal küzd. Mint az elnök fogalmazott:

A hazai játékosok pályán töltött idejében, és az utánpótlás szerephez juttatásában 2015 után történt fordulat. Akkor az MLSZ - a klubok nyomására - megszüntette azt a szabályt, ami alapján addig korlátozták a pályán egyszerre jelenlévő idegenlégiósok számát, és azt is, ami támogatta a fiatal játékosok szerepeltetését. Ezután három év alatt a magyar játékosok száma 75 százalékról 70 alá esett, a 23 év alatti játékosok játékperceinek aránya pedig két év alatt zuhant 10 százalékról 4-re.

- mondta Csányi a klubok kiújuló pénzügyi problémái kapcsán. Ez azt jelenti, a nem fenntarthatóan gazdálkodó klubokat kizárják az átigazolásból és más szankciókra is számíthatnak, továbbá esetükben korlátozzák az első keretek létszámát.

Csányi Sándor beszédét az MLSZ felvételen is megosztotta, itt lehet visszanézni: