MTA-kutatóhálózat: a kormány oldalán pattog a labda

Publikálás dátuma
2019.05.10. 17:01

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Meglepte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetőségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) péntek délutáni közleménye, amelyben leszögezték: a kormány álláspontja változatlan, az akadémiai kutatóintézetek további működését az MTA-n kívül képzelik el. Palkovics László innovációs miniszter szerdán találkozott Lovász László MTA-elnökkel, aki a Válasz Online-nak úgy nyilatkozott: Palkovics elfogadta az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a közgyűlés hétfői döntését arról, hogy a kutatóhálózat továbbra is az MTA-nál maradjon. – Úgy éreztük, a miniszter úr nyitottnak mutatkozott arra, hogy a mi álláspontunkat is beterjessze a kormány elé. Mi kitartunk amellett, hogy a kutatóhálózatnak, még ha az irányítási struktúra változik is, az MTA-n belül kell maradnia. Most a kormány oldalán pattog a labda, bízunk benne, hogy bölcs döntést hoznak majd – nyilatkozta a tárgyalásokra rálátó forrásunk. Az Index úgy tudja, Palkovics már a jövő héten a kormány elé viheti az MTA ügyét. Az ITM több hónapja harcol azért, hogy a kormánynak nagyobb szerepe legyen a tudományos kutatások irányításában, az azokra szánt pénzek felhasználásában – ezért is akarják kiszervezni a kutatóintézeteket az MTA közvetlen irányítása alól. Az Akadémia közgyűlése hétfőn nagy többséggel döntött a kutatóhálózat megtartása mellett, ugyanakkor elfogadták azt is, hogy a kutatóintézeteket egy új testület irányítsa, amiben a kormány képviselői is nagyobb teret kaphatnak – szerintük ezzel a kabinet igényei is kielégíthetők. Palkovics viszont már akkor jelezte: ez a kormány számára nem elég. – Abszurd elképzelés, hogy önként mondjunk le a kutatóintézetekről – mondta lapunknak az Akadémia egyik kutatója. Szerinte sem az MTA, sem pedig az ITM álláspontjában nem várható már érdemi változás, a végső szó pedig a kormányé lesz. Várakozásai szerint a kutatóintézeteket – ahogy arra korábban már Palkovics miniszter is utalt – egyszerű törvénymódosítással fogják elvenni az MTA-tól.
Szerző
Témák
MTA

Záporokkal és széllel indul a hétvége, de hideg legalább nem lesz

Publikálás dátuma
2019.05.10. 16:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szombat estig a Kárpát-medence fölé enyhébb légtömegek érkeznek, az ország nagy részén 20 fok felett alakul a maximum-hőmérséklet.
A gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, szombat délután azonban fátyolfelhők sodródnak be nyugatról, majd kora estétől már érzékelhető felhőzetnövekedés kezdődik. Péntek éjjel kevés felhő lesz az égen, helyenként pára-, illetve ködfoltok is képződhetnek. Pénteken délután szórványosan alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok is. Csapadékra legnagyobb esély a Dunántúlon, a Tisza vonala mentén, valamint az Északi-középhegységben van.
Szombaton késő délutántól északnyugat, nyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar, és a csapadéksáv estig hozzávetőleg a Duna vonaláig jut. Míg pénteken északnyugati, nyugati szelek fújnak majd, helyenként erős lökésekkel kísérve, az éjszakai mérséklődést követően szombaton már időnként felélénkülő délnyugati, nyugati légáramlás lesz a jellemző. Szélerősödés zivatar környezetében is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 24 fok közt várható, a déli vidékeken lesz a melegebb.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől egészen Görögországig nagy kiterjedésű okklúziós front húzódik. Összefüggő felhőrendszere mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor. Ettől kissé keletebbre is frontrendszer húzódik hasonló időjárási eseményekkel. Szárazföldünk középső részein markáns front jelenleg nincs. Reggelente helyenként párássá, ködössé válik a levegő, ezt követően gomolyfelhős, napos az idő, szórványosan azonban záporeső is kialakul. Hűvös légtömeg található kontinensünk nagy része felett, így a maximumok kissé elmaradnak az ilyenkor megszokottól.
A középső részeken általában 12 és 19 fok közé melegszik fel a levegő, az Ibériai-félszigeten van ettől kissé melegebb, a déli csücskén 25 és 28 fok közötti értékeket is mérnek. Szokatlanul meleg van Oroszországban, illetve a Kelet-európai-síkság térségében, itt 30 fok feletti csúcshőmérsékletekkel is találkozhatunk. Szombat estig a Kárpát-medence fölé kissé enyhébb légtömegek érkeznek dél, délnyugat felől, így az ország nagy részén 20 fok felett alakul a maximum-hőmérséklet.
Témák
időjárás

Közös jelölt mögött sorakozik fel a teljes ellenzék Esztergomban

Publikálás dátuma
2019.05.10. 16:24

Fotó: Rolf Richardson / AFP
Félretették a sérelmeket: Cserép Jánost támogatja az önkormányzati választáson hét ellenzéki párt és számos civil szervezet is.
A korábban rendszer- és szoftverfejlesztőként is dolgozó, négygyerekes Cserép János lesz a közös ellenzéki jelölt Esztergomban – írja a Magyar Hang. Támogatja személyét többek között, a parlamenti ellenzék (MSZP, Jobbik, LMP, DK, Párbeszéd), a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint több helyi civil egyesület és civil aktivista is.
Cserép 2006-ban alapította meg a Szeretgom portált, ami a szöveg szerint meghatározta Esztergom civil szférájának közbeszédét - például városfejlesztési javaslatokat is gyűjtenek -, és hozzájárult ahhoz a közhangulathoz, ami 2010-ben a fideszes jelölt vereségéhez vezetett. Igaz, Tétényi Éva nehéz polgármestersége csak ezután következett, majd a fideszes Romanek Etelka legyőzte őt.
Cserép a két éve megalakult helyi Momentum elnökeként vált ismertté. Tavaly kilépett a pártból, miután nem értett egyet a „mindenkitől külön állunk” iránnyal, függetlenként pedig el is elindult az országgyűlési választáson. Akkor még a Jobbik is külön jelöltet indított Nunkovics Tibor személyében. A Magyar Hang megkeresésére Cserép elmondta, a sérelmeket most félretették, hogy ne kövessék el „ugyanazokat a hibákat, amik Tétényi Éva bukásához vezettek”.
A Fidesz részéről még nem egyértelmű, kit indítanak; Romanek viszonya nem felhőtlen esztergomi párttársaival. A kormánypárt feltehetőleg a Dunakanyar-programban a városnak juttatandó 17 milliárddal fog kampányolni.
Szerző