A Srí Lanka-i merénylők kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal

Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:43
Mahes Szenanajake
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
A terrorfenyegetést elhárították és a terrorhálózat nagy részét megsemmisítették a vezérkari főnök szerint. Nemzetközi összefogás segíti a nyomozást.
A Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletek elkövetői összeköttetésben álltak az Iszlám Állam terrorszervezettel - jelentette ki pénteken Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök. Nyilvánvalóan létezik az Iszlám Államhoz köthető szál, fogalmazott Szenanajake a Reutersnek, hozzátéve: "jelenleg azt próbáljuk megállapítani, milyen messzire vezetnek ezek a szálak, hogy ennek megfelelő (katonai) választ adhassunk". Leszögezte azt is, hogy
a terrorfenyegetést elhárították és a terrorhálózat nagy részét megsemmisítették.

Szenanajake hangot adott annak a reményének is, miszerint néhány napon belül a katonaság visszatérhet a laktanyákba, és a rend ismét helyreáll majd az országban. Bejelentette, hogy több ország, köztük Kína, Izrael, az Egyesült Államok, India és az Egyesült Arab Emírségek katonai csúcstechnológiával nyújt támogatást a szigetország hatóságainak a nyomozásban.

253 halott, országos mozgósítás

Korábban már a hatóságok több tucat embert vettek őrizetbe a terrortámadások kapcsán, és többször is arra figyelmeztettek: reális a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő csoport újabb támadásra készül.
Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök a merényleteket követően rendelt el szükségállapotot. Ennek visszavonásáig a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat. Az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak.
Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 253 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. A merényletek elkövetésével egy helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaatot (NTJ) vádolják, melynek vezetője, Zahrán Hásim maga is az öngyilkos robbantók közt volt.

900 gyerekkatonát engedett szabadon egy nigériai milícia

Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:02

Fotó: AUDU ALI MARTE / AFP
Mind a kormányhoz hű oldal, mint a Boko Haram terroristái körében bevett gyakorlat kiskorúak és fiatalok besorozása, megerőszakolása és legyilkolása.
Egy a nigériai kormánnyal szövetséges, a Boko Haram terrorszervezet ellen harcoló milícia pénteken 900 gyerekkatonát engedett szabadon, írja a Reuters az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek közleménye nyomán. 2013 és 2017 között legalább 3500 gyereket kényszerítettek háborúba a terroristákkal harcoló helyi csoportok. Közülük máig 1700-at engedtek el: a szóban forgó, északkelet-nigériai lakosok által alapított "Civilian Joint Task Force" nevű milícia 2017-ben döntött arról, hogy felhagy a gyerekek besorozásával, akkor 833 gyereket engedtek el.
Nem ismert, hogy pontosan hány gyereket használnak harctéri és egyéb feladatokra a régióban. Az UNICEF ugyanakkor hangsúlyozza: mind a kormányhoz hű oldal, mint a Boko Haram terroristái körében bevett gyakorlat kiskorúak és fiatalok besorozása, megerőszakolása és legyilkolása. A 900 gyerek elengedését üdvözlendő és bátorítandó lépésként értékeli a szervezet.
Szerző

Kényszerleszállás után egy repülő szárnyán rekedtek az utasok - a vizsgálat szerint volt rá okuk

Publikálás dátuma
2019.05.10. 17:05

Fotó: Artur Widak / AFP
Egy megfáradt tömítés és egy félreértés okozott életveszélyes helyzetet.
Az Aer Lingus egy járatát teljesítő Airbus A320-as 143 utassal és hat fő hajózó személyzettel Corkból Londonba tartott 2017 novemberében, amikor a személyzet különös szagokat érzett a fedélzeten, írja az airportal.hu.
Ez volt a második ilyen eset ugyanazzal a géppel ugyanazon a napon.

A légzőmaszkokat tartalmazó tárolók kinyíltak, a kapitány vészhelyzetet jelentett, a repülő pedig visszatért a kiinduló repülőtérre. A landolás után a kapitány azt kérte az utasoktól, hogy poggyászaikat hátrahagyva, gyorsan hagyják el a gép fedélzetét. Az egyik utas azonban mozgáskorlátozott volt, segítséget igényelt a leszálláshoz, emiatt feltorlódott a tömeg. Ekkor az ablakon kinéző utasok már azt látták:
időközben a gépet tűzoltók vették körbe.

Ekkor - mint azt egy utas később elmondta - kitört a pánik. Akik a vészkijárati sorban ültek, kinyitották az ajtókat, és 32-en a szárnyra mentek ki. Felük a vészcsúszdákon hagyta el a gépet, másik felük viszont ottragadt, míg végül a kabinba visszatérve, a lépcsőkön keresztül távozott.
A kapitány instrukcióinak félreértése érthető volt a helyzetben,

állapította meg a vizsgálat. Az Aer Lingus az eset óta felülvizsgálta a vészkiürítési eljárását, amit úgy módosít, hogy mindenki számára világos legyen a különbség a leszállítás és vészhelyzeti kiürítés között. A repülőgép későbbi vizsgálata során kiderült, hogy a szagokat egy az avionikai rendszereket hűtő szellőző megfáradt tömítése okozta.
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 17:14