Új helyen Nagy Imre szobra

Publikálás dátuma
2019.05.10. 20:07

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Péntek hajnalban állították fel új helyén, a budapesti Jászai Mari téren Nagy Imre szobrát – vette észre a hvg.hu. Az 1956-os forradalom után kivégzett mártír-miniszterelnökről készült alkotást tavaly decemberben szállították el a Vértanúk teréről, ahol az 1934-ben felavatott, majd 1945-ben lerombolt Nemzeti Vértanúk Emlékművét rekonstruálják, amely a „vörösterror” áldozatainak tiszteletére készült. A szobrot egyelőre fekete műanyag fólia fedi, ami a portál információi szerint május végén, június elején kerülhet le róla. Azt egyelőre nem tudni, hivatalos avatóünnepség lesz-e, a szobor alkotója, Varga Tamás korábban úgy nyilatkozott lapunknak: szerinte az lenne a jobb, ha az emlékművet hivatalos ceremónia nélkül állítanák fel új helyén. Míg a Vértanúk terén Nagy Imre szobra a Kossuth tér és a Parlament irányába tekintett, a Jászai Mari téren a szökőkút helyére került, háttal a Képviselői Irodaháznak, így a kicsivel távolabb található Országháznak is. Ungváry Krisztián történész a helyszín választással kapcsolatban korábban úgy vélekedett: a Jászai Mari téri helyszín üzenete nem túl jó, hiszen a tér mellett álló Képviselői Irodaház egykor az ÁVH központja volt. A szobor elmozdítása heves ellenérzéseket váltott ki, mások mellett Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, valamint a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. A Társaság szerint a szobor éppen a Vértanúk terén volt megfelelő helyen, ugyanis így a demokráciához vezető utat szimbolizálta. Mécs Imre 56-os halálraítélt, egykori parlamenti képviselő egy decemberi demonstráción úgy nyilatkozott: a Kossuth tér az 56-os forradalom egyik központja volt. - Azzal, hogy a szobrot elvitték, már nem maradt emléke 56-nak a téren, csak néhány golyó a falban - tette hozzá. A Nagy Imre Emlékház is tiltakozott: „Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a konszenzusképtelen, erőből levezényelt áthelyezés és az elmozdítás módszere mélyen megsértette a forradalom miniszterelnökének és valamennyi 1956-os mártírunknak az emlékét” – írták. A szobrot, ami három üzletember – köztük a tavaly elhunyt Demján Sándor – kezdeményezésére, anyagi hozzájárulásával készülhetett el, 1996. június 6-án, Nagy Imre születésének 100. évfordulóján avatták fel. Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője lapunknak adott korábbi nyilatkozatában elárulta: az emlékmű rekonstrukciójának, újbóli felállításának teljes költsége mintegy 50 millió forintra tehető. Avató ünnepséget nem terveznek.
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 21:11

Tóth Bertalan: a Fidesznek nincs is európai parlamenti választási programja

Publikálás dátuma
2019.05.10. 19:57

Fotó: Népszava
Sajnálatos Tóth szerint, hogy Trócsányi László Fidesz-KDNP-s listavezető megfutamodott, és nem áll ki vitázni vele, de program hiányában érthető is.
"A magyar választók megérdemlik, hogy pontos és világos képet kapjanak arról, hogy a két legnagyobb támogatottsággal rendelkező európai parlamenti választási lista vezetője hogyan gondolkodik az Európai Unió és benne Magyarország jövőjéről" - ezzel hívta vitára Tóth Bertalan, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-választási listájának vezetője Trócsányi László Fidesz-KDNP-s listavezetőt szerdán.
Trócsányi László viszont nem vesz részt ezen a vitán. A Fidesz Tóth Bertalan kezdeményezését álságosnak tartja, hiszen a szocialisták listavezetője maga nyilatkozott arról, hogy valójában nem is akar európai parlamenti képviselő lenni, és nem is fogja átvenni a mandátumát - írták az atv.hu megkeresésére.
"Ha az álságos, hogy valaki úgy szerepel az EP-listán, hogy a mandátumot a későbbiekben nem kívánja átvenni, akkor Orbán Viktor és Semjén Zsolt jelenlétét a kormánypárti listán vajon hogyan minősíti?"

- reagált közleményben Tóth Bertalan. Mint írta, sajnálatosnak tartja, hogy Trócsányi megfutamodott, de egyúttal érthetőnek is: a Fidesznek ugyanis nincsen európai parlamenti választási programja. Feltehetően ezért nem képviselteti magát a Fidesz egyetlen nyilvános európai parlamenti vitán sem, teszi hozzá.
Szerző

"Ott van az elnök!" - most esőben ázó gyerekek százával ünnepeltette magát Orbán Erdélyben

Publikálás dátuma
2019.05.10. 19:35

Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Később "Viktor! Viktor!" skandálás közepette legalább négy hokicsapatnyi gyerek nyújtózkodik a miniszterelnök felé a 640 millió forint közpénzből épült jégkorongakadémia jegén.
"Egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete" - szögezte le április elején Székely László ombudsman. Azóta futószalagon szállítják a gyerekeket a Fidesz kampányeseményeihez: április 10-én Somogyi Tivadar győri fideszes alpolgármester banánokat osztott egy óvodában, a képeket a polgármester tette közzé. 16-án Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselőt kellett gyerekeknek néznie kapálás közben, 19-én Szentgyörgyvölgyi Péter kormánypárti I. kerületi polgármestertől óvodások kaptak almát, Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármestertől pedig aznap még a bölcsődések is, de talán nem túlzás a sorba illeszteni Nyitrai Zsolt március 15-i beszédét, amit cipőjüket néző kisiskolásoknak mondott el. A héten Salacz László kecskeméti fideszes képviselő is átadott egy sportpályát a kötelező kelléknek mondható helyi óvodásokkal.
Ám Orbán Viktor miniszterelnök mindannyiukon nevetve tesz túl, ha gyerekek biodíszletté silányításáról van szó. A májust máris azzal indította: egy 3-4 éves fiút a Parlamentbe hívott, hogy szülinapi ajándékot adjon neki. Alig telt el pár nap, és már Erdélyben láthatjuk a kormányfőt, amint meglátogatja azt a gyereket, akit 2017-ben jelenlétében kereszteltek meg. Ez történt csütörtökön,
pénteken pedig már több hokicsapatnyi kisfiú rajongja körül Orbánt, akikkel együtt énekli a székely himnuszt.

"Ott van az elnök!" - kiabálják a kisgyerekek a felvétel legelején, majd Orbán valóban megérkezik egy csoportnyi esőben ázó fiatal közé. Mindenkivel kezet fog, csak úgy, mint az éneklés után. A videó végén "Viktor! Viktor!" skandálás hallható, miközben a több száz gyerek mind a középen álló kormányfő felé tolakszik, kinyújtott kézzel. Mindez - saját felelősségre - alább látható. A pénteken közzétett felvételt jó néhány fénykép is kíséri, így a miniszterelnök rajongói arról sem kellett, hogy lemaradjanak, amint tizenéves sportoló lányokkal szelfizett Orbán.
Orbán Viktor pénteken a csíkkarcfalvi Székelyföldi Jégkorong Akadémiát látogatta meg, tette hozzá mindehhez este az MTI. A miniszterelnököt az akadémia növendékei fogadták, a kormányfő többükkel kezet fogott, és közös fényképek is készültek a mezt viselő jégkorongozókkal, írják. Az akadémia 640 millió forintos magyar közpénztámogatással épült fel.
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 20:40