Európánkért díjat kapott a Népszava két újságírója

Publikálás dátuma
2019.05.10. 19:02

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Lapunk két munkatársát, Halmai Katalin brüsszeli tudósítót, valamint Kárpáti Jánost, a külpolitikai rovat újságíróját is Európánkért díjjal tüntette ki pénteken a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). Az elismerést az EUrologus újságírói, Kugyela Tamás és Márton Balázs is átvehette. A díjat a MÚOSZ Kül - és Biztonságpolitikai szakosztálya hozta létre idén, hogy elismerje azon újságírók, illetve szerkesztőségek, rovatok, kiadók, intézmények munkáját, akik/amelyek a szakosztály jelölései és a kuratórium döntése alapján kiemelkedően sokat tesznek az Európai Unió, kontinensünk népei, az európai eszme, értékek, folyamatok megismertetése érdekében.
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 19:13

A Srí Lanka-i merénylők kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal

Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:43
Mahes Szenanajake
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
A terrorfenyegetést elhárították és a terrorhálózat nagy részét megsemmisítették a vezérkari főnök szerint. Nemzetközi összefogás segíti a nyomozást.
A Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletek elkövetői összeköttetésben álltak az Iszlám Állam terrorszervezettel - jelentette ki pénteken Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök. Nyilvánvalóan létezik az Iszlám Államhoz köthető szál, fogalmazott Szenanajake a Reutersnek, hozzátéve: "jelenleg azt próbáljuk megállapítani, milyen messzire vezetnek ezek a szálak, hogy ennek megfelelő (katonai) választ adhassunk". Leszögezte azt is, hogy
a terrorfenyegetést elhárították és a terrorhálózat nagy részét megsemmisítették.

Szenanajake hangot adott annak a reményének is, miszerint néhány napon belül a katonaság visszatérhet a laktanyákba, és a rend ismét helyreáll majd az országban. Bejelentette, hogy több ország, köztük Kína, Izrael, az Egyesült Államok, India és az Egyesült Arab Emírségek katonai csúcstechnológiával nyújt támogatást a szigetország hatóságainak a nyomozásban.

253 halott, országos mozgósítás

Korábban már a hatóságok több tucat embert vettek őrizetbe a terrortámadások kapcsán, és többször is arra figyelmeztettek: reális a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő csoport újabb támadásra készül.
Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök a merényleteket követően rendelt el szükségállapotot. Ennek visszavonásáig a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat. Az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak.
Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 253 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. A merényletek elkövetésével egy helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaatot (NTJ) vádolják, melynek vezetője, Zahrán Hásim maga is az öngyilkos robbantók közt volt.

900 gyerekkatonát engedett szabadon egy nigériai milícia

Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:02

Fotó: AUDU ALI MARTE / AFP
Mind a kormányhoz hű oldal, mint a Boko Haram terroristái körében bevett gyakorlat kiskorúak és fiatalok besorozása, megerőszakolása és legyilkolása.
Egy a nigériai kormánnyal szövetséges, a Boko Haram terrorszervezet ellen harcoló milícia pénteken 900 gyerekkatonát engedett szabadon, írja a Reuters az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek közleménye nyomán. 2013 és 2017 között legalább 3500 gyereket kényszerítettek háborúba a terroristákkal harcoló helyi csoportok. Közülük máig 1700-at engedtek el: a szóban forgó, északkelet-nigériai lakosok által alapított "Civilian Joint Task Force" nevű milícia 2017-ben döntött arról, hogy felhagy a gyerekek besorozásával, akkor 833 gyereket engedtek el.
Nem ismert, hogy pontosan hány gyereket használnak harctéri és egyéb feladatokra a régióban. Az UNICEF ugyanakkor hangsúlyozza: mind a kormányhoz hű oldal, mint a Boko Haram terroristái körében bevett gyakorlat kiskorúak és fiatalok besorozása, megerőszakolása és legyilkolása. A 900 gyerek elengedését üdvözlendő és bátorítandó lépésként értékeli a szervezet.
Szerző