Előfizetés

Moszkvától kéri Ankara: állítsák meg Aszad offenzíváját

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.10. 20:56
Harcok Idlíb tartományban, május 10-én.
Fotó: OMAR HAJ KADOUR / AFP
Az orosz támogatást élvező szír rezsim csapatai már a Törökországgal határos demilitarizált zóna visszafoglalásán vannak.
Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány körül kialakított demilitarizált ütközőövezetbe történő benyomulás leállítására szólította fel pénteken a szíriai kormányerőket Hulusi Akar török védelmi miniszter. Kijelentette egyúttal: Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai igyekeznek kiterjeszteni fennhatóságukat Idlíb déli részére, megsértve így a mérsékelt felkelők oldalán álló Törökország, illetve a Damaszkuszt támogató Oroszország között, a demilitarizált övezet létrehozásáról tavaly szeptemberben kötött asztanai (ma Nurszultan) megállapodást.
Akar arra is felszólította a szíriai kormányerőket, hogy azonnal vonuljanak vissza az idlíbi övezet szerződésben lefektetett határai mögé. A török védelmi miniszter hangsúlyozta: hatásos és határozott intézkedéseket vár Moszkvától annak érdekében, hogy a szíriai rezsim csapatainak támadásai ne ismétlődjenek meg.
Damaszkusz a múlt héten indított offenzívát Idlíb és Hama tartomány ellen, amelyek a Bassár el-Aszad ellen fegyveresen lázadó ellenzék utolsó zárványai, a harcok pedig jelenleg is folynak. Pénteken a lázadó frakciók ellentámadást indítottak, amelyet az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) értesülései szerint az al-Kaida terrorszervezethez köthető iszlamista Haját Tahrír as-Sám (HTS) vezet.
Moszkva és Ankara abban állapodott meg, hogy Szíria északnyugati részén egy 15-20 kilométer széles sávban elválasztja a kormányerőket a felkelőktől. A zóna magában foglalja az Idlíbbel szomszédos Latakia, Hama és Aleppó tartomány egyes részeit is. Noha bizonyos előírásokat azóta sem tartottak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk is, múlt hétig viszonylagos béke uralkodott az övezetben.
Az ENSZ Élelmezésügyi Programja (WFP) pénteken arra figyelmeztetett, hogy katasztrofálissá válhat a humanitárius válság Szíria északi és északnyugati részén, ha folytatódnak a térségben az összetűzések.

Európánkért díjat kapott a Népszava két újságírója

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.10. 19:02

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Lapunk két munkatársát, Halmai Katalin brüsszeli tudósítót, valamint Kárpáti Jánost, a külpolitikai rovat újságíróját is Európánkért díjjal tüntette ki pénteken a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). Az elismerést az EUrologus újságírói, Kugyela Tamás és Márton Balázs is átvehette. A díjat a MÚOSZ Kül - és Biztonságpolitikai szakosztálya hozta létre idén, hogy elismerje azon újságírók, illetve szerkesztőségek, rovatok, kiadók, intézmények munkáját, akik/amelyek a szakosztály jelölései és a kuratórium döntése alapján kiemelkedően sokat tesznek az Európai Unió, kontinensünk népei, az európai eszme, értékek, folyamatok megismertetése érdekében.

A Srí Lanka-i merénylők kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:43
Mahes Szenanajake
Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
A terrorfenyegetést elhárították és a terrorhálózat nagy részét megsemmisítették a vezérkari főnök szerint. Nemzetközi összefogás segíti a nyomozást.
A Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett merényletek elkövetői összeköttetésben álltak az Iszlám Állam terrorszervezettel - jelentette ki pénteken Mahes Szenanajake Srí Lanka-i vezérkari főnök. Nyilvánvalóan létezik az Iszlám Államhoz köthető szál, fogalmazott Szenanajake a Reutersnek, hozzátéve: "jelenleg azt próbáljuk megállapítani, milyen messzire vezetnek ezek a szálak, hogy ennek megfelelő (katonai) választ adhassunk". Leszögezte azt is, hogy
a terrorfenyegetést elhárították és a terrorhálózat nagy részét megsemmisítették.

Szenanajake hangot adott annak a reményének is, miszerint néhány napon belül a katonaság visszatérhet a laktanyákba, és a rend ismét helyreáll majd az országban. Bejelentette, hogy több ország, köztük Kína, Izrael, az Egyesült Államok, India és az Egyesült Arab Emírségek katonai csúcstechnológiával nyújt támogatást a szigetország hatóságainak a nyomozásban.

253 halott, országos mozgósítás

Korábban már a hatóságok több tucat embert vettek őrizetbe a terrortámadások kapcsán, és többször is arra figyelmeztettek: reális a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő csoport újabb támadásra készül.
Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök a merényleteket követően rendelt el szükségállapotot. Ennek visszavonásáig a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat. Az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak.
Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 253 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. A merényletek elkövetésével egy helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaatot (NTJ) vádolják, melynek vezetője, Zahrán Hásim maga is az öngyilkos robbantók közt volt.