A külüggyel foglalkozó amerikai szenátorok és képviselők tiltakoznak Orbán washingtoni látogatása ellen

Publikálás dátuma
2019.05.11. 07:43
Trump és Orbán a belga fővárosban május 25-én a NATO-csúcson
Fotó: AFP
De ez nem történik meg, sőt a kényes témákat sem vetik majd fel.
Magas rangú republikánus és demokrata honatyák egyöntetűen tiltakoznak Orbán Viktor két nap múlva esedékes washingtoni látogatása ellen - írja a Reuters. A szenátus külügyi bizottságának kormánypárti elnöke, Jim Risch és a testület legmagasabb rangú demokrata tagja, Bob Menendez az elnöknek küldött levélben fejezi ki aggodalmát a magyar demokrácia állapota miatt. Mint írják, az utóbbi időben erősen leromlottak Magyarországon a demokratikus viszonyok. A választásokon háttérbe szorult a verseny, a bíróságokat mindinkább a hatalom ellenőrzi. Az állásfoglalás, amelyhez csatlakozott a republikánus Marco Rubio és a demokrata Jeanne Shaheen is, nehezményezi továbbá, hogy a magyar kormány szoros viszonyt alakított ki Oroszországgal. Nem gondoskodott pótlólagos energia-beszerzési forrásokról, ugyanakkor lehetővé tette, hogy rajta keresztül az oroszok kijátsszák az amerikai szankciókat. Az aláírók kifogásolják továbbá, hogy Budapestre költözik és különleges jogokat kap az orosz kormány által alapított Nemzetközi Beruházási Bank, illetve hogy a magyar fél nem Amerikának, hanem Moszkvának adott ki két fegyverkereskedőt. A szenátorok kérik, hogy az elnök hozza szóba ezeket az aggodalmakat a hétfői tárgyaláson. Közben az alsóház külpolitikai bizottságának vezetője és több más demokrata politikusa arra hívta fel Trumpot, hogy mondja le Orbán látogatását. Ők is hasonló aggályokat fogalmaztak meg, mint a szenátusi társintézmény, de szóvá tették az antiszemita és idegengyűlölő hivatalos magyar megnyilatkozásokat is. A Fehér Ház illetékesei egyelőre nem kívántak reagálni az üzenetre, egy magas rangú tisztségviselő azonban elmondta, hogy a kormányzat ismét nagyobb szerepet kíván vállalni Közép- és Kelet-Európába. Ennek része Orbán közelgő útja, egyszerűen csak azért, hogy megerősítsék a stratégiai kapcsolatokat. Tehát nem okvetlenül akarják kivesézni a kétoldalú kérdéseket, azt egyébként is folyamatosan csinálják két év óta.  
Szerző

Trumpot nem zavarja Észak-Korea rakétakísérlete

Publikálás dátuma
2019.05.11. 07:01
Szerdán még körüludvarolták egymást, csütörtökön mégis idő előtt ért véget a Trump -Dzsong Un-találkozó
Fotó: Saul Loeb / AFP
Egy bizonyos ponton a bizalommal való visszaélésnek tekintené, de most nem.
 Donald Trump nem tartja a bizalommal való visszaélésnek azt, hogy Észak-Korea az elmúlt napokban újabb kísérleteket hajtott végre rövid hatótávolságú rakétákkal. Trump a Politico című lapban pénteken megjelent interjúban beszélt erről. Kisebbítette az újabb észak-koreai rakétakilövéseket jelentőségét, "nagyon normális dolgoknak" nevezve őket. "Ezek (a rakéták) rövid hatótávolságúak, és én egyáltalán nem tartom ezt a bizalommal való visszaélésnek. Tudják, hogy egy bizonyos ponton annak tekinthetem, de jelen pillanatban nem" - mondta Trump. "Folytatódik a kapcsolattartás (az két ország között). Tudom, hogy tárgyalni akarnak, beszélnek tárgyalásokról. Nem hiszem azonban, hogy ők készek a tárgyalásokra" - tette a hozzá az amerikai elnök, aki az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de nem sikerült nyélbe ütnie vele megállapodást a Koreai-félsziget atommentesítéséről. Észak-Korea csütörtökön két rövid hatótávolságú rakétát indított egy északnyugati bázisról a Japán-tenger felé. A rakéták először átrepültek több észak-koreai tartomány felett, mielőtt kiértek a Japán-tenger fölé, majd a vízbe csapódtak. A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Kevesebb mint hét leforgása alatt ez volt a második észak-koreai rakétakísérlet.
Szerző
Témák
USA Észak-Korea

Amerikai-kínai ütközet a tárgyalások közben

Publikálás dátuma
2019.05.10. 20:58
Az új amerikai rendelkezés 5700 kínai termékfajtát érint
Fotó: SHEILA FITZGERALD
Hatályba lépett pénteken Donald Trump amerikai elnök rendelete, amely évente 200 milliárd dollár értékű kínai árucikk importvámjának a tarifáját emelte 10-ről 25 százalékra. Kína közölte, hogy vissza fog vágni. Eközben a felek folytatják az egyeztetéseket a tervezett kétoldalú külkereskedelmi megállapodásról. Az új amerikai rendelkezés mintegy 5700 kínai termékfajtát érint, így például internetes modemeket, routereket és különböző egyéb adatátviteli berendezéseket, illetve nyomtatott áramkörű alaplapokat, továbbá bútorokat, világítástechnikai cikkeket, gépkocsi-alkatrészeket, porszívókat, építőanyagokat. Trump úgy időzítette a bejelentést, hogy a külkereskedőknek mindössze szűk öt napjuk maradt az új helyzetre való felkészülésre. A korábbi három amerikai vámtarifa-emeléskor három hét telt el a közlés és az érvényesítés kezdete között. A fejlett technológiát tartalmazó kínai termékek amerikai importja esetében – aminek az összértéke éves szintre vetítve mintegy 50 milliárd dollárra rúg – már korábban 25 százalékra nőtt a vámtétel. A behozatali vámmal sújtott kínai termékek körének mostani kibővülése után is évente több száz milliárd dollár értékben importál Amerika vámmentesen kínai árut, de Trump kilátásba helyezte, hogy rövidesen azokra a termékekre is vámot vetnek ki. Az Egyesült Államok évente közel 400 milliárd dollárral nagyobb összértékben importál Kínából, mint amennyit exportál oda. A kínai kereskedelmi minisztérium a pénteken életbe lépett tarifaemelés nyomán lakonikus nyilatkozatot tett, miszerint az amerikai döntés mélységesen sajnálatos, és szükségessé teszi, hogy Kína ellenlépéseket tegyen. Az egyik érintett amerikai szakmai szövetség vezetője szerint az új tarifákat – Trump állításával ellentétben - valójában nem Kína fogja megfizetni, hanem az amerikai fogyasztó és az amerikai üzleti világ, miként már az eddigi importvám-emelések is nagyon nehéz helyzetbe hozták az amerikai vállalkozásokat, főként a kisebb és a közepes nagyságú cégeket.    Eközben Liu He kínai miniszterelnök-helyettes éppen Washingtonban tartózkodik: csütörtökre és péntekre időzítették megbeszélését Robert Lighthizer amerikai külkereskedelmi főtárgyalóval és Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel. Amerikai kormányzati vélekedés szerint remény van arra, hogy az Egyesült Államok és Kína „félúton találkozik” majd, és sikerül megoldást találni a kereskedelmi kérdésekben fennálló nézeteltérésekre. Egyes amerikai elemzők azonban borúlátóbbak, és felhívják a figyelmet arra, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokat a kereskedelmi háborúskodás mellett más jellegű feszültségek is terhelik, így például a Dél-kínai tenger térsége fölötti ellenőrzés kérdése, Tajvan problémája, a kínai emberi jogok ügye, valamint a kínaiak globális gazdasági nyomulásának kereteket adó „Új Selyemút” kezdeményezés.
Témák
Kína USA védővám