Ne ijedjen meg - csütörtökön szirénapróbát tart a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2019.05.12. 10:04
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A morgatópróbán ellenőrzött MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki.
440 ezer ember riasztható a katasztrófavédelem veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében telepített riasztórendszerével, a Monitoring és Lakossági Riasztóval (MoLaRi). Csütörtökön ki is próbálja a katasztrófavédelem, rendesen működnek-e a szirénák, egy csökkentett üzemű próba során, derül ki tájékoztatásukból. Ezt a következő településeken lehet majd hallani:
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Kazincbarcika, Berente, Sajószentpéter, Sajóbábony, Tiszaújváros, Oszlár, Tiszapalkonya, 45 riasztó végpont;
  • Csongrád megye: Algyő, 5 riasztó végpont;
  • Fejér megye: Ercsi, Ráckeresztúr, Dunaújváros, 59 riasztó végpont;
  • Pest megye: Százhalombatta, Szigetcsép, 27 riasztó végpont;
  • Tolna megye: Pincehely, 9 riasztó végpont;
  • Veszprém megye: Várpalota, Gógánfa, Ukk, Berhida, Pétfürdő, 50 riasztó végpont;
  • Budapest: IV., IX., X., XIII., XIV., XV., XVI., XIX. kerületek, 317 riasztó végpont;
  • Komárom-Esztergom megye: Nyergesújfalu, Dorog, Esztergom-Kertváros, 37 riasztó végpont;
  • Zala megye: Újudvar 8 riasztó végpont;
  • Heves megye: Hort, 19 riasztó végpont.
A "morgatópróba" során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik.
Szerző

Delegáció, futóverseny, meccs - lezárásokra kell számítani Budapesten

Publikálás dátuma
2019.05.12. 09:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sok helyen nem lehet majd megállni, néhol pedig ideiglenes lezárások is lesznek. A tömegközlekedés rendje is változik.
Futóverseny miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani vasárnap délelőtt Budapesten, szakaszosan és időszakosan lezárják például a budai és a pesti rakpartot, valamint a Margit hidat. Ezen túl egy kézilabda-mérkőzés és egy érkező delegáció miatt is változik a forgalmi rend.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a "15 év - 15 km" elnevezésű futóverseny miatt délelőtt rövidített útvonalon közlekedik a 2-es villamos (Közvágóhíd - Kossuth Lajos tér) és a 19-es villamos (Kelenföld vasútállomás - Batthyány tér). A 15-ös és a 115-ös autóbusz, valamint a CITY-troli járat módosított útvonalon jár 8 és 12 óra között, a 26-os busz pedig rövidített útvonalon, csak az Árpád híd és a Margitsziget, Centenáriumi emlékmű között közlekedik. A rendőrség az alábbi térképet tette közzé arról, hogy merre lesz tilos megállni ebben az időben:
A police.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy vasárnap a „Final Four” kézilabda-mérkőzések miatt is ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben Budapest XIV. kerületében, a Papp László Sportaréna környékén: 
Delegáció miatt több helyen tilos megállni vasárnap a fővárosban, írják még. A korlátozások szombaton kezdődtek, és keddig eltartanak. Az V. és XIII. kerületeket érintik.

A kis pártok esélyeinek rontásában élen jár Magyarország

Publikálás dátuma
2019.05.12. 09:09

Fotó: AFP
A szavazatok legalább 5 százalékát kell megszereznie egy pártnak, hogy az Európai Parlamentbe juthasson, és még ekkor sem garantált a mandátumszerzés.
Az európai parlamenti (EP-) választáson az országok maguk alakíthatják ki a választási rendszerüket (az unió által megjelölt keretek között), így például minden ország maga dönthet arról, hogy alkalmaz-e a választás során a mandátumszerzéshez szükséges úgynevezett jogi küszöböt. Az EU országainak közel fele úgy döntött, az érvényes szavazatok bizonyos százalékához köti a mandátumszerzést. Az úgynevezett jogi küszöb a választójogi törvényben azt az előre meghatározott szavazatmennyiséget jelenti, amelynek elérése a mandátumszerzés feltétele. A küszöb funkciója a választáspolitológiai szakirodalom szerint az, hogy a politikai stabilitás érdekében mérsékelje a bejutó pártok számát.
Az Európai Parlament kutatási szolgálatának összeállítása szerint az EP-választáson nem alkalmaznak jogi küszöböt Bulgáriában, Dániában, Észtországban, Finnországban, Hollandiában, Írországban, Luxemburgban, Nagy-Britanniában, Németországban, Máltán, Portugáliában, Szlovéniában és Spanyolországban. Azok az országok, amelyek alkalmaznak jogi küszöböt, a leadott érvényes szavazatok 1,8, 3, 4, illetve 5 százalékában határozzák meg a mandátumhoz jutás feltételét. A 28 tagállam közül egyedül Cipruson alkalmaznak 1,8 százalékos, Görögországban pedig 3 százalékos küszöböt. Ausztriában, Olaszországban és Svédországban a szavazatok 4 százalékát kell elérni.
A legmagasabb, 5 százalékos küszöböt alkalmaznak Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Horvátországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Romániában, Szlovákiában - és Magyarországon.

A választójogi törvényben rögzített úgynevezett explicit küszöbön túl a listás választási rendszerekben létezik az implicit küszöb is, amely az utolsó mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatmennyiséget jelenti. A jogi küszöb átlépése így az implicit küszöb miatt nem jelent automatikusan garanciát a mandátumszerzésre, vagyis előfordulhat, hogy "járna" mandátum a pártnak, csak "nem jut", mivel az utolsó mandátum megszerzése "több szavazatba" kerül, mint amennyi a pártnak van.